a6retrofit

Back to a6retrofit website index
 

DVD-navigaattorin jälkiasennus Audi A6 (4F/C6) Avant MMI High (soveltuu mahdollisesti myös Q7/A8)

1.6.2008 (päivitetty 19.7.2009) - Tämä artikkeli on lievästi muokattu kokoelma kolmesta UltimateVW.com:ssa vuonna 2006 julkaisemastani raportista/kommentista, ketjussa Kaikkea uudesta Audi A6:sta sivuilla 18, 20 ja 22.
DVD-naviaattorin asennus, osa 1/2: Suunnittelu ja valmistelu

Projektina siis asentaa 2007 Audi A6 Avant 2.0 T FSI Pro Business multitroniciini Audin DVD-tehdasnavigaattorin sisäantennilla (täysin omatoimisesti ja pelkästään Internetistä tilatuin varustein, ilman huoltoa tms.). Olen itse saanut tästä ketjusta paljon hyödyllistä infoa, joten on ajattelin antaa vähän takaisin ja kirjoittaa hieman tavallista laajemmin tästä projektistani samaa suunnitteleville.

Alla sekä kokemuksiani että lisänä Internetistä keräämääni tietoa. Nettitieto on tietysti varmistamatonta, moni muukin asia vielä tässä vaiheessa suunnitelmaa kun kaikkia osia ei ole eikä asennusta vielä tehty. Ajattelin että selvitystyöni hedelmistä voisi kuitenkin olla hyötyä, myös kaikista pienistä yksityiskohdista joista joku voi joskus löytää yllättävääkin apua (itseäni ainakin moni asia askarrutti/askarruttaa tässä projektissa), joten siksi mukana vähän laajempaakin taustaa. Täydentäkää ja korjatkaa ihmeessä tarpeen mukaan vastauksilla, niin saadaan yhdessä aiheesta hyvä infopaketti ketjuun.

Kirjoitan päätösosan tarinalleni jahka olen saanut kaikki tilaamani osat sekä neuvotellut, ketjun ketjussa vinkattiin, hallituksen kanssa asennusajankohdasta.

Lyhyesti vaadittavat/käyttämäni/tilaamani varusteet ja tarvikkeet:

- Tehdasasenteinen MMI High informaatio- ja käyttöjärjestelmä (8YQ+7A2)
- NAV-näppäin keskikonsolissa, oli ainakin minulla vakiona MMI High:n osana
- Tehdasasenteinen ajotietokone värinäytöllä (9Q4), ymmärtääkseni ei pakollinen
- Minulla on myös monitoimiohjauspyörä, jota navigaattori osaa hyödyntää
- DVD-navigaattori, johtosarja ja GPS-antenni, tilasin pakettina Kufatecilta
- Navigaatio-DVD (Audi MMI -versio, Western Europe), tilasin Ebaysta
- Auton koodaus, itse tarkoitus käyttää Internetistä tilaamaani VAG-COM-ohjelmaa PC:llä

Valmistelevat toimenpiteet:

Olin autoa tilattaessa valinnut MMI High -informaatiojärjestelmän ja värinäytöllisen ajotietokoneen lähinnä ulkonäkösyistä, mutta pitäen myös mielessä DVD-navigaattorin jälkiasennusta. MMI High on pakollinen, ilman sitä autoon sopii vain CD-navigaattori, jonka asennus on erilainen - ellei sitten halua pirauttaa Saksaan Kufatecille ja kysellä tarjousta MMI High -jälkiasennuksesta.

Värinäytöllinen ajotietokone ei ole pakollinen, vaan Comfort-pakettiin sisältyvällä punamustanäytölliselläkin kyllä navigaattori toimii (ellei Audi ole muuttanut jotain vuosimallissa 2007). Autossani oli MMI High:n myötä vakiona myös NAV-näppäin keskikonsolissa, joka vaaditaan navigaattoria varten. Kenties kaikissa MMI High -autoissa tämä nappula on valmiina, kaikissa MMI Basic/Plus -autoissa ei aina ole. Monitoimiohjauspyörästä on pientä lisäapua, mutta ei ole välttämätön.

MMI High:n myötä auton takakontin vasemmassa reunassa on luukku, jonka takana on asennusräkki MMI High:n varusteille, mukaan lukien tyhjiä slotteja DVD-tehdasnavigaattoria tai televisioviritintä varten. Myös tarvittava johdotus auton eteen pitäisi siis olla valmiina.

Foorumeilta olin kerännyt tietooni, että tarvitsen Audin DVD-navigaattoriboksin eli sen DVD-levyaseman lisäksi sopivat liitosjohdot kytkentään, GPS-antennin, kartta-DVD-levyn sekä asennuksen jälkeen auton koodauksen tunnistamaan navigaattori. Ratkaisuja tähän on saatavilla ainakin tässä ketjuissa mainituilta Kufatecilta ja JD-CarPartsilta Saksasta (huom. MTN:llä hieman huonoja kokemuksia jälkimmäisestä). Kokemukseni mukaan ainakin Ebay.de ja muut Ebayn maaversiot ovat hyviä osoitteita, joista kulloistakin tarjontaa voi kartoittaa, kunhan on varovainen mistä ostaa ja mitä. Ebayssa myydään siis myös uutta tavaraa kiinteillä hinnoilla firmojen toimesta, ei ainoastaan käytettyjen tavaroiden huutokauppoja.

Ainakin Kufatec tarjoaa pakettia, jossa on valmiina suuri osa tarvittavista asioista: DVD-navigaattoriboksi, kaikki johdot sekä GPS-sisäantenni. Viimeksi mainittu poikkeaa ainakin Avantissa tehtaalla asennettavasta kattoantennista, jonka kyllä senkin saa pieneen lisähintaan Kufatecilta jos on halukas vetämään johtoja katolle, porailemaan ja maalaamaan kattoantennin. Itse en ollut kiinnostunut pilaamaan auton silhuettia hainevä-törröttimillä, joten Kufatecin peruspaketti tuntui hyvältä. Kufatec myy myös pakettia ilman DVD-navigaattoriboksia, jos sen hankkii muita teitä. Hankkimalla DVD-boksin muualta voinee säästää jos löytää jonkun hyvän diilin, lisäksi Kufatecin DVD-boksien sanotaan olevan käytettyjä, jos sillä on merkitystä.

Tilasin paketin shop.kufatec.de:stä, jossa pakettia myydään nimellä Audi DVD Navigation A6 4F (Art.Nr. 33897) hintaan 749 euroa (rahteineen 774 euroa). Valitsin tuotesivulta malliksi Avant ja sitten maksutavaksi Scheck/Vorkasse. Maksoin EU-maksulla nettipankista Impressum-sivun maksutiedoin (IBAN/BIC jne.), vaikka suoraan tällaisia ohjeita ei sivuilla annettukaan (viitattiin vain shekin postittamiseen). Tulkitsin Vorkasse-maksumuotoa totuttuun tapaan ja pitäisi onnistua näinkin, etenkin kun laitoin info-osoitteeseen sähköpostia perään tiedottaen maksutavastani. Sieltä jo vastasivat että maksutapa on OK, mutta vielä kolmen pankkipäivän jälkeen tavara ei ainakaan ole kerrottu olevan matkalla. Toivottavasti ensi viikolla. PayPalilla olisi tietysti nopeampaa. Vastailevat sähköposteihin kyllä päivän parin viiveellä, joskin aika lyhytsanaisesti, sanoivat lähettävänsä satoja tilauksia päivässä.

Pakettiin ei kuulu DVD-karttalevyä, joka täytyy siis ostaa erikseen että navigaattorista olisi jotain hyötyä. Toki merkkihuollostakin voisi kysellä, mutta hinta todennäköisesti hirvittäisi. Jossain olin kuulevinani useamman satasen hinnasta. Omani tilasin Ebay.co.uk:stä (myyjä "alexmanross" oli kuitenkin Saksassa) hintaan 68.99 puntaa, josta tuli yhteensä 112,82 euroa vakuutettuine rahteineen. Tuote oli Buy Now & New eli uusi ja sen sai tilattua myyjän asettamaan hintaan ilman huutokauppaa. Tuolloin ei Saksan Ebayssa ollut sopivaa myyjää kun en käytettyä levyä halunnut. Karttalevy oli kaupan otsikolla Audi sat nav DVD MMI Navigation 2006 for A6 A8 Q7 NEW!. Tilasin sunnuntaina ja lähti matkaan jo heti maanantaina myyjän ilmoituksen mukaan, mutta vielä perjantaina ei ollut perillä.

Karttalevyn tulee olla tyyppiä Audi MMI Digital Road Map Western Europe (Digitale Strassenkarte Westeuropa, 4E0 919 884 AF). Ebayssa on myynnissä A6 mainiten myös RNS-E-DVD:tä, mutta nimi RNS-E viittaa A3/A4:n navigaattoreihin ja erinäisillä foorumeilla yhteensopivuutta epäiltiin/sanottiin ettei toimi (A6 viitannee tässä yhteydessä edelliseen sukupolveen, niihinkin voi jälkiasentaa RNS-E:n, joten älkää sotkeko nyky-A6:een). En varmistellut asiaa 100%, mutta tietojeni mukaan RNS-E:n levyt eivät siis toimi uudessa A6:ssa. Harmi, koska niitä saisi helpommin ja halvemmalla. Vääränlaisissa levyissä lukee siis kannessa Audi RNS-E, tilaamassani (toivottavasti) oikean levyn kotelossa taas teksti Audi MMI. Kannattaa tarkistaa myyntiartikkelin valokuva, siitä näkee mitä kannessa pitäisi oikeasti lukea, olettaen että kuva on oikea... tuoteotsikointi Ebayssa kun tuntui olevan paikoin väärinkin ja A6- ja MMI-sanoja väläytellään harhaanjohtavasti myös RNS-E-tuotteiden yhteydessä, koska RNS-E:ssäkin on MMI-käyttöliittymä ja sen voi asentaa joihinkin vanhoihin A6:iin.

Uusin karttalevyn versio on 2006, jossa on Suomi kokonaan, vanhemmissa ei välttämättä ole Pohjois-Suomea. Motor-Talk.de:stä lukemani mukaan vuoden 2007 levy tullee uuden MMI-version yhteydessä kuluvan vuoden loka-marraskuussa tehtaalle, joten sen jälkeen voi kärkkyä sitä (huomioksi myös uutta autoa tilaaville). Suosittelen versiota 2006 tai sitten odottamaan tuota seuraavaa. Vielä vanhemman version levystä voi varmasti saada paljon halvemmalla (esim. joltain levyään uudempaan päivittäneeltä pilkkahintaan), mutta epäilen onko moinen kannattavaa säästöä etenkin kun Suomen kartta-aineistossa on tosiaan ollut dramaattista parantumista uusimmissa ja jokainen vuosipäivitys kuitenkin saattaa sisältää paljonkin tiestömuutoksia.

Viimeinen palanen valmistelussa oli miettiä ratkaisu auton koodaukseen. Sinänsä pieni asia: asetetaan jokin asetus auton tietokoneessa kertomaan autolle, että navigaattori on paikalla. Käytännössä kuitenkin suuri vaiva, koska vaatii sopivat välineet (jos niitä ei ole). Päätin sijoittaa VAG-COM-ohjelmaan kaapeleineen, voihan sitä sitten käyttää myöhemminkin. Kannettavan, sangen tavanomaisen PC:n Windows XP:llä saan kyllä muualta lainaan. Huomatkaa että A6:n diagnostiikkaportti vaatii HEX+CAN-version VAG-COM-kaapelista, pelkkä HEX, KEY tai Micro-CAN ei valmistaja Ross-Techin mukaan riitä uudelle A6:lle. Ainakin siis jos heitä on uskominen. VAG-COM-kaapeleita on tarjolla monenlaisia ja kryptisine nimineen, joten olkaa tarkkana! Muita vaihtoehtoja ostamiselle olisi tietysti ollut etsiä joku VAG-COMin omistaja tai yrittää saada huoltoliikettä käyttämään testeriään autoon.

Valitettavasti en perheellisen aikataululla uskalla lupailla tai tarjoilla koodausapua foorumilaisille, mutta ennenkin foorumeilta kyselemällä on kyllä harrastuneita kavereita löytynyt jotka VAG-COMin omaavat jos joku ei omaa halua hankkia.

VAG-COMia saa Internet-haun mukaan Suomesta ainakin Doc-Powerilta, Ruotsissakin sitä myydään ja Saksasta saisi Ebay.de:stä saksankielistä versiota. Suomen ja Ruotsin mallit olivat yhteensopivia myös englanninkielisen ohjelmaversion kanssa, Saksan versiosta en tiedä olisiko pitänyt tyytyä Saksaan ainoana VAG-COMin kielenä. Ensin mainitut olivat kuitenkin aivan liian kalliita (yli sata euroa kalliimpia kuin Saksassa ja jenkkilässä rahteineenkin) ja Saksa-versiota en uskaltanut kokeilla kielen vuoksi (olisi rajoittanut ohjelman muuta käyttöä vähän turhaan), joten valinnaksi tuli itse valmistaja Ross-Tech Yhdysvalloissa. (Saksassa muuten ainakin myydään sekä hobby- että profi-versioita kaapeleista, joista jälkimmäiset ovat kalliimpia ja kestävämpi, mutta toiminnaltaan samanlaisia.)

Tarkemmin tilasin Ross-Tech.com:sta tuotteen VAG-COM License with HEX-USB+CAN Interface (VCHUC), hinta 349 dollaria. Dollarin kurssikin kun on meille euroihmisille suotuisa, rahteineen ja tulleineenkin tuli halvimmaksi vaihtoehdoksi. Lopullinen yhteiskustannus oli 312,87 euroa ja tilauksesta tavaran saapumiseen kesti vain kolme päivää (tilasin sunnuntaina ja tämäkin oli matkassa jo maanantaina). Ensimmäisenä tuli siis tavara jenkkilästä, hämmästyttävää. Halusin ohjelman myös myöhempää käyttöä varten, joten välttämättä ei tarvitsisi edes laskea navigaattoriasennuksen suoraksi kustannukseksi. Kyseinen kaapeli muuten sopii USB-porttiin, sarjaporttiversio (HEX-COM+CAN) on hieman edullisempi. Huomatkaa että Ross-Tech sanoo ettei sarjaporttiversio toimi USB-sarjaporttiadapterien kanssa, USB-versiossa taas monet USB-jatkokaapelit eivät toimi, jos sellaista tarvitsee. Macin Virtual PC ei myöskään ole yhteensopiva VAG-COMin kanssa. Kannattaa siis tosiaan varmistua että tilaa itselleen sopivan kaapelin.

VAG-COM-ohjelma ladataan Internetistä valmistajan sivuilta, postissa tulee vain kaapeli ja ohjemonisteita. Kaapeli on laadukkaan oloinen ja oli pakattu hyvin. Kaapeli/lisenssi toimivat sitten kopiosuojana. Ohjelmalla pääsee koodauksen lisäksi käsiksi todella monenlaiseen diagnostiikkatietoon autosta, mm. vikakoodeihin.

DVD-karttalevyn maksoin PayPalilla ja VAG-COMin luottokortilla.

Yhteenveto projektia varten tilaamistani varusteista:

- Tehtaalta: MMI High informaatio- ja käyttöjärjestelmä (8YQ+7A2)
- Tehtaalta: Ajotietokone värinäytöllä (9Q4)
- Kufatec.de: Audi DVD Navigation A6 4F (Art.Nr. 33897)
- Ebay.co.uk: Audi MMI Digital Road Map Western Europe (Digitale Strassenkarte Westeuropa), Version 2006 (4E0 919 884 AF)
- Ross-Tech.com: VAG-COM License with HEX-USB+CAN Interface (VCHUC)
- Kannettava PC Windows XP:llä lainaan

Kustannukset (so far...):

Vertailukohtana MMI-tehdasnavigaattorin jälkiasennukselle vastaavan tehdastilauksen hinta. Tämän hetkisessä Suomen hinnastossa taksa on 6 260 euroa, joka sisältää myös DVD-karttalevyn, MMI High:n ja värinäytöllisen ajotietokoneen. Mainitsemaani monitoimirattia en tässä laskelmassa huomioi, koska sen hinta on sama tehdastilauksen laajuudesta riippumatta, eikä ole välttämätön.

- 1650 euroa MMI High tehtaalta (Comfort/Pro Business -varustelulla)
- 840 euroa Värinäytöllinen ajotietokone tehtaalta
- 774 euroa Kufatecin navigaattoripaketti rahteineen
- 112,82 euroa DVD-karttalevy rahteineen
- 312,87 euroa VAG-COM-ohjelma kaapeleineen ja rahteineen

Yhteensä: 3 689,69 euroa
Säästöä: 2570,31 euroa

Näin siis jos ei tule yllätyksiä enää asennusvaiheessa tai tavaratoimituksissa! Tietysti vielä voi tulla myös jotain työkalutarpeita asennusvaiheessa, jos ei työkalupakki ja pultit tästmää. Laskin VAG-COMin hinnan edellä mukaan kokonaisuudessaan, vaikka muutakin käyttöä sille löytyy. Omalle työlle en laskenut hintaa.

Jos vielä neuvottelisi värinäytöllisen ajotietokoneen hinnasta (QetQ:n mukaan voisi neuvotella maahantuojan kanssa alennuksesta hinnastovirheen vuoksi, en tosin tiedä koskisiko Pro Business -hinnastoa koska siitä ei suoraan samaa virhettä voi lukea) tai peräti jättäisi pikkuvärinäytön pois, metsästäisi parempia diilejä navigaattoriboksille ja saisi vielä koodauksen tehtyä jossain ilman VAG-COMin hankintaa, voisi luonnollisesti säästää useita satoja euroja lisää. Karttalevyäkin löytää varmasti useita kymppejä halvemmalla kun kärkkyy.

Itse en valinnut kaikkein halvinta reittiä, mutta tarjonnan ja käytettävän ajan puitteissa mielestäni hyvältä tuntuvan setin. Säästö tehtaalta tilattuun oli joka tapauksessa merkittävä, niin absoluuttisen rahallisesti kuin rajalliselle budjetilleni, ja lisäbonuksena säästyi hainevältä joka ei A6:ssa ole minun silmääni erityisen kaunis. Noh, ei nuolaista vielä ennen kuin (kaikki) tipahtaa (postiluukusta), yllättäviä pulmia ja kulujahan voi tietysti vielä ilmestyä.

Savun hälvettyä tarkastan kytkennän ja palaan asiaan. :)

Audi-navigaattoreille on muuten aivan oma fooruminsakin, sieltä löytyy tietoa myös:

http://www.navplus.us/
Jatkoa ketjun sivulla 18 aloittamaani projektiin jälkiasentaa vuosimallin 2007 Audi A6 Avant 2.0 T FSI Pro Business multitroniciini Audin DVD-tehdasnavigaattori sisäantennilla. Navigaattori on nyt paikoillaan (ja toimii!) ja on päätösosan aika. Vielä jäi pieneksi pulmaksi antenniasia (sain vahingossa hainevän), joka pitää vielä aikanaan vaihtaa oikeaksi sisäantenniksi - tuo on nyt väliaikaisena sisäantennina.

DVD-naviaattorin asennus, osa 2/2: Asennus ja käyttöönotto

Varustetilaukset:

Tilasin siis asennusta varten VAG-COMin Ross-Techilta Yhdysvalloista auton koodaukseen, joka oli saapunut jo edellisessä "jaksossa". Odottelin silloin vielä Kufatecilta DVD-navigaattoripakettia sekä Ebaysta ostamaani DVD-karttalevyä.

Kufatecin paketti oli tilattu taannoisena maanantai-iltana, jolloin Kufatecin järjestelmä otti tilauksen vastaan. Heti tiistaina järjestelmään oli päivittynyt ilmoitus rahojen odottelusta, jotka olin samalla laittanut EU-maksulla Internet-pankistani matkaan (kirjauspäivä tuo samainen tiistai), ja saman viikon perjantai-iltana oli siirtynyt käsittelyyn (Processing), oletin että merkiksi rahojen vastaanotosta. EU-maksu vienee siis odotetusti sen 3-4 pankkipäivää, josta netistä on saanut lukea.

Pommitin ensimmäisen viikon aikana Kufatecia muutamalla sähköpostilla tilauksen kuulumisista, en tiedä vaikuttivatko mihinkään. Ensin vastasivat parin päivän viiveellä että pankkisiirtomaksu oli OK (jolloin tuli myös erillisenä sähköpostina maksuohjeet, vaikka olin siis jo maksanut) ja myöhemmin etteivät voisi lähettää sähköpostia tilaukseni tilanteesta suuren tilausmäärän vuoksi. Tarkentava kolmas sähköposti jäi vastaamatta. Toinen tilauksen jälkeinen viikko meni pelkässä odottelussa, nettikauppa ilmoitti tilaksi edelleen Processing.

Kufatecin tilaus/maksuohjeet ovat vajavaiset jos haluaa maksaa ilman PayPalia (minulla vaan ei juuri sattunut olemaan tarpeeksi krediittiä siellä) EU-pankkisiirtomaksulla, mutta onnistui sentään eikä mitään shekkejä tms. tarvinnut postitella vaikka järjestelmä sellaista ehdottikin. Sähköpostikirjeenvaihto Kufatecin kanssa oli haastavaa ja nettikauppakin jätti tilauksen Processing-tilaan ikuisesti, siellä se on edelleen. Postitusilmoitusta ei tullut lainkaan, mutta itse paketti saapui tasan kaksi viikkoa tilauksesta (maanantaina).

Paketista löytyi englanninkieliset asennusohjeet (tekstiä, ei kuvia), uudet johdot, ohjeet sekä odotetusti käytetty DVD-asema, jolle Kufatec myöntää kuitenkin kahden vuoden takuun, joten hyvää vastinetta rahalle. Aseman ohjelmistoversio on uusin ja valmistuspäivä 15.9. viime vuonna. Ainoa puute oli että lähettivät vahingossa Audin hainevän, eivätkä haluamaani sisäantennia. Hainevässä olisi tietysti GSM-antenni myös mahdollista tulevaa käyttöä varten (myös johto sille), mutta vaihtoon menee, kun en sellaista sisäänkään viitsi iskeä. Hainevän piti olla lisähintainen tuote, mutta jostain syystä minulle tuli sellainen - johtuuko sitten siitä että valitsin Avantin tilatessa malliksi, hainevän hintaa minulta ei kuitenkaan veloitettu.

Itse odottelen vielä tuon antennin vaihtamista, siihen saakka etenin hainevää sisäantennina käyttäen - vaihdetaan sopiva antenni tilalle jahka kerkiää. Kufatecin kommunikointi oli siis hieman nihkeää ja hidasta, mutta tavaran toimituksen kanssa oli onneksi vain tuo antennipulma. Eiköhän sekin tästä ratkea ajan kanssa, sähköposti on aiheesta vetämässä Kufatecilla. Huonoja kommunikointikokemuksia on ilmeisesti Kufatecista ollut muillakin, linkki alla - tämä kannattaa pitää mielessä Kufatecin kanssa viestitellessään, muuten vaikuttavat kyllä luotettavalta putiikilta.

http://www.navplus.us/forum/viewtopic.php?p=2517&sid=109819cac697bd93330e198f641a139c

DVD-karttalevy saapui toiselta kauppiaalta verrattuna nopeasti eli viikon päästä sen Ebay-tilauksesta (tilaus sunnuntaina, matkaan heti maanantaina, minulla viikon päästä maanantaina). DVD-karttalevykotelo oli muoveissa ja täysin uusi ja siisti yksilö, kuten pitkin. Audin karttapaketti on fyysisesti tavallinen DVD-kotelo, jossa on Audin harmaat kannet ja DVD, Audin ohjekirja sekä karttavalmistaja Navteqin käyttöehtovihkonen. Ohjekirja, vaikkakin ihan kunnon vihkonen, on tässä lähinnä monikielinen muutaman rivin kuvaus siitä mikä levy on kyseessä ja pari yleistä sanaa siitä millaista dataa levy sisältää (aivan turha), varsinaiset navigaattorin ohjeethan ovat auton MMI High -ohjekirjassa. Hieman ennakolta odottamaani pidempään oli tämäkin paketti (tai oikeammin kirje) matkalla, lienee postin ja vakuutetun lähetyksen vaikutusta (olisin veikannut 3-4 päivää toimitusajaksi). Myyjä kyllä uskoakseni toimi todella ripeästi ja hyvin, kaipa nuo kuriiriliikkeiden lyhyet matka-ajat ovat vain hemmotelleet minua liikaa.

Hauskinta tosiaan oli että Yhdysvalloista tullut VAG-COM-paketti oli näistä kolmesta paketista reilusti nopein kun tuli FedExillä (sunnuntaina tilasin ja keskiviikkona oli jo minulla), vaikka yleensä olen preferoinut Eurooppa-tilauksia niiden nopeuden vuoksi. Tätä auttoi tietysti myös VAG-COM-paketin pieni fyysinen koko, taisi mennä kirjeestä. Toki toimituskulutkin olivat VAG-COMilla muita suuremmat.

Osien viimein saavuttua asennus saattoi alkaa!

Asennus:

MTN on ansiokkaasti listannut asennuksen pääasialliset vaiheet viestissään tämän ketjun sivulla 12, josta sitaatti ohessa, sekä sittemmin kerrottuaan omasta asennuksestaan sivulla 19. Kufatec toimittaa myös varsin hyvät ohjeet (myös mitä pitää koodata ja minne), joiden avulla hommasta selviää. En siis tässä toistele jo täällä kerrattuja asennuksen vaiheita yksityiskohtaisesti, koska niistä on jo hienosti raportoitu ja asennukseen ryhtyvä saa samat ohjeet ainakin Kufatecin paketissa muutenkin. Lisään lähinnä omia sekalaisia havaintojani ja tunnelmia.

Alla oleviin ohjeisiin lisäten Kufatecin ja netistä löytämäni ohjeet suosittelevat irrottamaan plusnavan akusta ennen asennusta, jonka myös itsekin tein.

Lainaus:

Asennus pähkinänkuoressa:

0. PAT:n neuvosta: Vaimon kanssa neuvottelua, että milloin löytyy sopiva slotti asennukseen kodin- ja lastenhoidolta. (2 viikkoa)
1. Pari paneelin irroitusta takakontista. (10 min)
2. DVD asema räkkiin. (2 min)
3. Räkkiä vähän löysälle, jotta pääse takana oleviin liittimiin. (3 min)
4. K-Box johto irti räkistä. Kytketään haaroitussarja em. liittimeen ja toinen DVD asemaan. (5 min)
5. Fibre kaapelin irroitus ja haaroitus. Ei tarvitse katkoa optista kaapelia. Kytketään vaan haaroitin olemassa olevaan kaapelin päähän ja tehdään DVD:lle sarjaan kytkentä kuitukaapeliin. (10 min)
6. GPS antenni. Jos haluaa käyttää hainevää tai sedan mallin vakioasennuspaikkaa, niin sitten C-pilarin ja katon verhoilua irti.
Jos käyttää mukana tulevaa erillisantennia, niin sijoittelu on varsin vapaa. (10 - 60 min)
7. Sähköjen veto kontin oikealta puolelta sulakelaatikosta. Vain yksi piuha. (15 min)
8. Vermeet takasin paikoilleen. (10 min)
9. MMI:n ohjelmointi. (5 min)
10. Calibrointi ja sitten pitäs toimia. (10 min)

Eli käytännössä homma hoituu parhaimmillaan reilussa tunnnissa riippuen tietysti GPS antennin sijoutuspaikasta. Nuo ohjeelliset ajat löysin yhdeltä brittikeskustelufoorumilta, eikä ne varmaan kovin kaukan totuudesta ole.
Itse kun ryhdyn sitä tekemään, niin varmasti menee koko viikonloppu ja MMI on sen jälkeen sitten sökö :)


Netistä löytyy asennuksesta kuvitusta myös, tulostin tämän itsellenikin avuksi AltaVistan Babel Fishillä englanniksi käännettynä:

http://a6.stufftoread.com/wiki/index.php/Nachrüsten
(Jos linkki ei toimi, kokeile archive.org: esim. http://web.archive.org/web/20071021004155/a6.stufftoread.com/wiki/index.php/Nachrüsten)

Itse ihmettelin ensimmäisenä iltana reilun tunnin verran ohjeita ja auton takatiloja valmistautuen henkisesti koitokseen. Huomasin heti alkuunsa että minulta puuttuu takaverhoilun avaamiseen tarvittava torx-ruuvimeisseli, tai siis sopiva koko. Poimin seuraavana päivänä Bauhausista Vantaalta reilun viitosen hintaan suurehkon sarjan erilaisia ruuviteriä, jossa mukana muiden lisäksi myös torx-koot aina neljäänkymppiin saakka (varsi eli meisseli ruuviterille minulla jo oli). Näitähän nyt tarvitsee aina. Audin takakontin sivu- ja alaverhoiluihin näemmä sopii koko T20. Tarvitsin verhoiluiden kanssa myös kokoja T30 (sivuverhoilun takaselkänojien tukipultti, jota en lopulta löysännyt lainkaan) ja T40 (kiskot). Kaikki avaamani pultit olivat kokoa 10 mm.

Kufatecin asennusohjeet puhuivat muoviruuveista verhoilua avattaessa ja torxeista sulakerasiaa poistettaessa, mutta minulla kyllä metallisia torxeja oli vain verhoilussa (ei muoviruuveja, paitsi takaluukun sisällä jonne en päätynyt asentamaan mitään) ja sulakerasia oli kiinni auton seinässä samanlaisilla tavallisilla muttereilla kuin vasemman laidan räkkikin. Itse räkin alamutterit ovat tosiaan hankalissa paikoissa, mutta irroittamalla vasemman laidan verhoilun niihin pääsee kyllä käsiksi. Itselläni oli apuna K-Raudasta aikoinaan ostamaani Bahcon avainsarjaan kuulunut jatkovarsi, jolla muttereita pääsi ruuvaamaan etäämmältä ahtaissa paikoissa.

Aloitin varsinaisen asennuksen irrottamalla akun plus-navan, joka sujui helposti nostamalla plus-napaan yhteydessä olevaa häkkyrää mutterin avaamisen jälkeen. Tähän meni muutamia minuutteja, mutta ennen varsinaiseen työhön pääsyä kului vielä 50 minuuttia pelkkään verhoilun purkamiseen, että pääsin räkkiin kunnolla käsiksi. Verhoilusta löysäsin vasenta sivuverhoilua ja irrotin lattialta kiskot sekä takakontin takareunasuojan (sen jossa on takakontin takareunaa reunustava metalli).

Varsinaisen räkin poistamisessa haastavinta oli vasemman alapultin poisto sekä se, että johtosarjat oli teipattu niin ettei räkkiä saanut kokonaan ulos johtoja irrottamatta. Onnistuin pelkällä räkin osittaisella ulos vetämisellä suoriutumaan asennuksesta ilman että muita johtoja tarvitsi irrotella tai purkaa nipuistaan. Räkkiin menevät piuhat ovat selkeät, valokaapelit vain vaativat MTN:n puheita vahvistaakseni paljon voimaa ja pelottivat muutenkin herkkyydellään (vaikka hyvin ne on suojattu). Harjoittelin valokaapeliliittimen purkamista Kufatecin toimittamalla valokaapelilla koska se oli helpompi käsiteltävä irrallisena. Mukavasti sujui, mutta aikaa paloi. Itse DVD-asema lipui paikalleen ilman ruuveja (siinä on omat kiinnikkeet), joten sen asentaminen oli lopulta lastenleikkiä kun johdot olivat valmiina odottamassa (tein tässä toisessa järjestyksessä kuin MTN yllä siteerasi).

Kun purkamisesta ja valokaapelista suurimpina työllistäjinä oli selvitty, oli aika käydä takakontin oikean laidan sulakerasian kimppuun. Siinäkin piti purkaa tunkkiteline (kaksi mutteria ja yksi ruuvu irti) että pääsi kunnolla sulakkeisiin käsiksi (neljä mutteria auki). Tässä kului paljon aikaa Kufatecin toimittaman punaisen virtajohdon saamisessa sulakerasiaan (johdon veto kontin vasemmasta laidasta sen sijaan oli helppo homma kun takakontin takareuna oli irrotettu), sitä oli haastava työntää perille saakka. Lienee vain omaa kömpelyyttäni. Lopulta avitin kapealla, terävällä esineellä punaisen johdon liittimen paikoilleen ja sain sulakerasiassa olleen vaaleanpunaisen kiristimen painettua takaisin kiinni. Sen jälkeen sulakkeen laittaminen koloonsa ja sulakerasian kokoaminen olivat taas niitä helppoja hommia.

(Jos sinun täytyy koskaan poistaa sulakeliitintä (siis sitä metallista osaa joka on virtajohdon päässä) muovisesta sulakerasiasta, jossa kaikki sulakkeet ovat, huomaat ettei sulaketta voi vain vetää ulos - ei vaikka pinkki lukitusmuovi on työnnetty auki-asentoon, mikä pitää tietysti tehdä ensin. Syynä ovat sulakeliittimen molemmilla ylälaidoilla olevat metallikiellekkeet, jotka on työnnettävä sisäänpäin ennen kuin liitin irtoaa. Työnnä molempia metallikielekkeitä sulakerasian yläpuolelta käsin kohti liitintä vetäen samalla sulakerasian alapuolelta, jolloin sulake irtoaa. Voit helpottaa metallikielekkeiden sisäänpäin työntämistä tikuilla tai erikoistyökaluilla.)

Tässä vaiheessa olin kuluttanut aikaa odottamattoman pitkät kaksi ja puoli tuntia ja räkki oli vielä kiristämättä lopullisesti paikoilleen, samoin verhoilut irrallaan. Muuten kytkentä oli valmis, paitsi että huomasin toisen valokaapeliliittimen kiristimen (se pieni sininen pala) unohtuneen irralleen, se jäisi myöhemmäksi. Väliaikainen haineväkin lojui takakontissa johtonsa päässä, johto kylläkin kytkettynä. Aikataulu pakotti iskemään akkuun virrat ja lähtemään ajoon. 2 h 45 min asennuksen aloittamisesta olin ruuvannut pakolliset ruuvit kiinni ja kytkin autoon virrat, että pääsin liikkeelle.

Ensimmäinen elonmerkki oli virran kytkemisen jälkeen MMI-näytön herääminen ohjaamossa ja takakontissa navigaattorin DVD-asemaan syttyneet valot. Huokaisin helpotuksesta. Navigointi-DVD asemaan ja ajoon. Liikennevirtaan päästyäni uskaltauduin painamaan NAV-nappulaa kojelaudassa... Vanhan Navigation not installed. -tekstin sijaan minua tervehtikin ruutu, joka kyseli osoitetietoja. Mikään virtojen kytkemisen jälkeen ei antanut syytä epäillä tai pelätä ongelmia, eikä sellaisia ongelmia ilmennytkään - kaikki toimi hämmentävän normaalisti, ottaen huomioon että olin juuri repinyt auton elektroniikan hermokeskusta kappaleiksi pari tuntia.

Painoin MAP-valintaa ja ruutuun tuli jonkinsorttinen Saksan kartta, jossa nuoli liikkui auton mukaisesti, mutta tietysti aivan väärillä teillä ottaen huomioon etten ollut lähelläkään Saksaa. Reittikokeilu suomalaiseen osoitteeseen varoitti lauttayhteydestä ja laski matkaksi 2200 kilometriä, vaikka olisin voinut vannoa että olen kokeilukohteesta viiden minuutin matkan päässä. :) Muiden kiireiden vuoksi oli pakko jättää tarkempi tutkiskelu myöhemmäksi. Hyvältä vaikutti. Karttaongelman syyksi paljastui lopulta se, ettei antenni nähnyt silloisesta paikastaan takakontin perältä heilumasta ainuttakaan satelliittia, mutta auton tietojärjestelmään kytketty navigaattori liikutti autoa kartalla kuitenkin ohjausliikkeiden mukaan.

Myöhemmin otin sitten tehtäväksi kiristää tavarat lopullisesti paikoilleen, korjata tuon valokaapelin kiristyksen ja ruuvata verhoilut paikoilleen. Käytin Kufatecin paketissa tulleita nippusiteitä takakontin alatilan poikki kulkeneen virtajohdon kiinnittämiseen olemassa olevaan johtosarjaan. Lisää aikaa tähän paloi melkein kaksi tuntia, joskaan mikään ei enää ollut erityisen haastavaa, kunhan vain työlästä mutterien kiristelyä ja sen sellaista. Testailin järjestelmää pitämällä hainevää takaluukun edustalla, missä satelliittien näkyvyys oli varsin hyvä.

Ajatuksenani on aikanaan laittaa sisäantenni (jahka sen saan) takakontin vasemman laidan sisäverhoilun yläosaan, edelleenkin verhoilun sisään, jos siitä irtoaa riittävä "kuuluvuus" (jota kyllä nyttemmin epäilen kokeilujeni pohjalta) tai sitten takakontin luukuun MTN:n tapaan, tai jonnekin esille tms. Eiköhän sille löydy sopiva paikka sitten ettei tarvitse hainevää keikuttaa katolle. Hainevää taas on vaikea kiinnittää sisälle sopivasti, joten jää väliaikaiseksi. Onneksi antenniliittimeen pääsee käsiksi ilman että räkkiä tarvitsee irrottaa (vetää vain navigaattorin ulos), joten ei mene räkinpurkuhommiksi uudestaan.

Vihoviimeinen tehtävä oli auton koodaus, vaikka hyvin tuo navigaattori toimi ilmankin sitä. Olisikohan muutaman kerran MMI miettinyt startissa mustine ruutuineen tavallista enemmän koodauksen puuttuessa? Netissä on vähän ristiriitaista tietoa siitä tarvitaanko tuota nyt sitten vaiko eikö, mutta varmasti ainakin varmempaa kun tekee. VAG-COMille löytyi diagnostiikkaportti helposti ja aivan avoimesti esiltä kuljettajan jalkatilan vasemmasta laidasta. Jokainen A6:n omistaja voi kurkata, siellä se portti on vaikkei siihen muuten koskaan huomio olisi osunutkaan. Odotin jotain peitelevyä tms., mutta ihan avoimena se oli. VAG-COM-kaapelin liittimeen syttyy valo heti kun kaapelin kytkee autoon. Toinen pää liittimestä vain tietokoneen USB-porttiin ja homma voi alkaa.

VAG-COM ladataan Ross-Techin nettisivuilta. Asennus on helppo installer-keikka, kunhan muistaa vielä erikseen asentaa USB-ajurin ohjeiden mukaan. Asennus vei alle kymmenen minuuttia. Sitten vain autolle ja piuha kiinni.

Kufatecin ohjeet sanovat että osoitteesta 19 pitää koodata byten 5 bitti 5 asentoon 1. Ajattelin että joutuuko tässä nyt bittimatikkaa laskemaan, mutta onneksi VAG-COM tarjoaa suoraan checkboxin kyseisille biteille. Päävalikosta katsoen klikkaillaan ensin Select (Select Control Module) ja 19-CAN Gateway. Tämän jälkeen valitaan Coding ja sieltä koodausapuri, josta voi osoittaa suoraan byteä 5 hiirellä ja saa ikkunan alareunaan checkboxit jokaista bittiä kohden. Bitin 5 kohdalla lukee Navigation, sen vain rastii ja hyväksyy, sekä painaa Do It! -nappia aiempaan ikkunaan palattuaan. Tässäkään ei mennyt kuin sellaiset kymmenkunta minuuttia rauhallista ihmettelyä.

Tarkistin koodausta ennen ja jälkeen myös auton vikalokin. Osoitteeseen 7 Control Head oli ilmestynyt vikakoodi 00384 - Optical Databus / 011 - Open Circuit - Intermittent ilmeisesti MTN:nkin mainitsemana merkkinä optisen kaapelin irrottamisesta. Ainoa toinen vikakoodi oli 19 CAN Gatewayn 01044 - Control Module Incorrectly Coded joka oli toistunut viisi kertaa (en tiedä mihin tämä perustuu tarkalleen, olin käyttänyt kyllä enemmän navigaattoria / käynnistellyt autoa). Uusia vikakoodeja ei koodauksen aikana tullut eikä olemassa oleviin muutoksia (enkä sellaisia odottanutkaan). Tarkistin myös ettei navigaattori antanut vikakoodeja, eikä antanut. En poistanut noita olleita vikakoodeja ainakaan vielä tuolta, sen sijaan tarkistin vielä että koodaus CAN Gatewayssa oli pysynyt päällä ja olihan se.

Vikakoodin ihmettelyineenkin (joka on aika hidasta skannausta) VAG-COMin parissa meni vain tunnin verran ja kriittistä työtä tästä oli vain tuo parikymmentä minuuttia.

Käyttökokemuksia navigaattorista:

Olen käyttänyt navigaattoria nyt muutamia päiviä, joten tämä alkufiilistely otettakoon vähäisen kokemuksen huomioiden, ketjussa voi myöhemmin jatkaa keskustelua muista kokemuksista jos jotain olennaista ilmenee. Veikkaan kuitenkin että olen kokeillut tarpeeksi vetääkseni joitakin suuntaa-antavia johtopäätöksiä.

Erillisiin navigaattoreihin tottuneelle ensimmäinen asia on tietysti muhkeasti auton kaiuttimista (vasemmalta puolelta?) kaikuva opastusääni. Miellyttävä naisääni kuuluu hyvin ja pehmeästi. MMI:n Sound Settingseihin on ilmestynyt kaksi uutta säätöä: ääniopasteiden voimakkuus sekä radion/CD:n äänenvoimakkuus opasteiden aikana (tuliko tämä jälkimmäinen uutena uudessa MMI-versiossa?). Heitin nämä toistaiseksi asentoihin 50% ja 25%, jolloin naisääni pauhaa jo varsin kovalla ja musiikki vaimenee taustalle voimakkaasti. Kätevää irtonavigaattoreihin verrattuna, ei tarvitse huudattaa opasteita liian kovalla vain siksi että kuuluisivat musiikin ylitse.

Monitoimiohjauspyörällä on tullut vastaan yksi funktio liittyen navigaattoriin: painamalla oikeanpuolesta rullaa saa toistettua viimeisen ääniopasteen. Toiminto on siis äänen osalta kaiketi sama kun jos navigaattorista painaa Nav-Info-valintaa, mutta toimii tietysti vaikka MMI ei olisikaan kytkettynä navigaattorille eikä avaa MMI-näyttöön mitään infoa. Ihan näppärä juttu jos tarvitsee uskonvahvistusta sille että mikäs se viimeisin kommentti olikaan tai melun, kieliymmärryksen pätkimisen tms. vuoksi menevät juuri kuullut sanat ohitse. Ilmankin silti varmasti elää helposti.

Navigaattorilla on oma FIS-näyttömoodinsa (se nuolinäyttö), mutta vain kun reitti on päällä. Minulla on väri-FIS, mutta liekö ainoa ero punamustaan nuolikuvien graafisuus, ovat ihan staattisia kuvia kyllä eivätkä liiku mitenkään (paitsi lähestymispalkki reunassa). FISissä näkyy myös tämänhetkinen tienimi (tai off road), matka seuraavaan risteykseen, matka kohteeseen sekä arvioitu saapumisaika. Esim. jos ajotietokoneen reset-napilla on valinnut digitaalisen nopeusmittarinäkymän, tulee navigaattorin FIS-näyttö sen päälle reitin alkaessa ja digitaalinen nopeusmittari palaa reitin päätyttyä. Tässä onkin meikäläiselle suuri dilemma: olen ihan hukassa ilman digitaalista nopeusmittaria, ajaa posottelen nopeuksien puolesta ihan sokkona. :)

Reitin alkaessa tuo FIS-näyttö ilmestyy automaattisesti, mutta reset-nappia painelemalla saa onneksi digimittarin takaisin. Harmi ettei se näy navigaattori-FISissä, olisi sille tilaa oikeassa ylänurkassa... Audille digitaalinen nopeusmittari taitaa olla ollut vähän sellainen pikalisäys, ei ole mietitty aivan loppuun saakka mm. tätä asiaa. Jos joku tietää miten FIS-nuoliopasteet voisi kytkeä kokonaan, pysyvästi pois päältä (tai siten että pitää erikseen tarvittaessa valita päälle) niin se olisi ehkä minulle paras ratkaisu, koska haluan katsella digitaalista nopeusmittaria.

Erona useisiin pienempiin erillisnavigaattoreihin on tietenkin suorastaan massiivinen karttanäyttö. Parhaiten tämän edut huomaa risteyksiin ajettaessa, jolloin äänet ja FIS-nuolet kehottavat ajoissa valmistautumaan käännökseen ja samalla MMI-näytön kartalle (jos kartta on päällä, ei ole pakko olla) ilmestyy risteysalue zoomattuna siten, että auto näkyy ruudun alareunassa ja lähestyvä risteys ruudun yläreunassa, eräänlainen pysäytyskuva tilanteesta, jolloin on helppo nähdä yhdellä silmäyksellä minne ollaan menossa. Tämä tietysti riippuu karttamoodin asetuksista, sillä zoomauksiin ja karttaorientaatioon voi vaikuttaa jonkin verran. Karttaruudussa näkyy lisäksi mm. matka kohteeseen, kompassi ja esiin saa myös korkeuden merenpinnasta.

Se mikä on suorastaan omituisen upeaa on, ettei navigaattori oikeasti vaadi satelliitteja toimiakseen. Ajoin pitkän pätkän väliaikaisantennini takakontissa piilossa, jolloin ainuttakaan satelliittia ei näkynyt, mutta navigointi onnistui silti aivan normaalisti. (Antenni oli ollut esillä kun viimeksi parkkeerasin joten auto tiesi mistä lähti matkaan.) Navigaattori seuraa auton tietoja kaasuttelun ja ohjauspyörän liikkeistä myös silloin kun satelliittidataa ei ole käytettävissä. Ajoin kymmeniä kilometrejä näin, ajelin tahallani ohi ehdotetun reitin kääntyen minne sattuu ja aina navigaattori oli täsmälleen tilanteen tasalla. Tätä voisi melkein käyttää ilman antennia, jos vain starttipaikan saa asetettua jotenkin jos autoa joutuu liikuttamaan ilman ajamista - käytännössä kartalta poistuminen (pikkutielle, parkkipaikalle tms.) voi kuitenkin joskus (harvoin!) sotkea navigaattorin pasmat, joten kyllä sille antennille silti käyttöä on. Mahtava homma joka tapauksessa tunneleissa tai tiheässä taajama-asutuksessa ajettaessa ja selvä etu ainakin kännykkänaveihin nähden.

MMI:n ohjekirjassa on sivutolkulla asiaa navigaattorista. Navigaattori tuo edellä mainittujen asetusten lisäksi siis NAV-nappulan taakse useamman eri ruudun, josta voi säätää monenlaisia asetuksia. Itse kytkin ensimmäisenä pois kartalta kaikki kuvakkeet, joita siellä vilisi aivan tuhottomasti - huolto-asemat, ravintolat yms. niitä en ainakaan näin kotiseudulla ajettaessa siinä tarvitse. Pitäisi vielä perehtyä kaikkeen huolella, nyt huomaan että kartta menee helposti johonkin aivan uuteen ja tuntemattomaan moodiin kun vähän rämppään nappuloita. :) Vaikka toimintoja on paljon, niin maailmalta lukien wish-listit ovat silti aika pitkiä navigaattoriin liittyen eli varmasti puutteitakin löytyy. Olen ymmärtänyt että navia pidetään toimintomäärän puolesta lähinnä kohtuullisena, joku erillislaite voi olla tässä monipuolisempi.

Myös INFO-napin taakse ilmestyy navigaattorin asennuksen myötä uutta, nimittäin tuo TMC-reitti-info, jota on myös Suomessa saatavilla paljon enemmän kuin TP-viestejä. Yllätyin tästä, luulin että Suomi on näissä takapajula. Saman tien MMI näytti useita, useita rivejä TMC-infoa mm. tietöistä ja ruuhkista. Navigaattori käyttää tätä dataa automaattisesti laskiessaan reittejä ja pyrkii välttämään näitä ongelmapaikkoja. Aika hieno systeemi. Lisäksi INFO:sta voi näyttää sopivasti zoomattua karttakuvaa kyseisestä ongelmapaikasta (se on merkitty kartalle kuvakkeella), mikä teknisesti lienee helppo temppu navigaattorille, mutta tuntuu käytössä ainakin minusta tosi futuristiselta. Wau. Tuskinpa silti niitä hienoja karttakuvia sieltä pahemmin katselen.

Osoitteiden syöttäminen rullalla tuntuu toistaiseksi hieman kankealta (olisihan se helpompaa kosketusnäytöltä tai kännykän näppäimistöltä), mutta listatoiminnon kanssa varsinaista naputtelua voi onneksi vähentää paljon. Tämä vaatii kuitenkin vielä opettelua sujuakseen jouhevasti. Reittivalinnat tuntuivat paikoin hieman itsepäisiltä kun vaihdoin reittiä itsenäisesti (pitkään ehdotteli U-käännösreittejä), mutta tämä ongelma on kaikissa navigaattoreissa kun testinavigoi tutulla alueella ja luulee tietävänsä itse parhaat reitit. Hyvin kuitenkin valitsi aina uutta reittiä kun "pakotin" auton uudelle reitille. Aika näyttää miltä reittivalinnat yleisesti tuntuvat. Minua ei tosin koskaan ole mutkat matkassa liikaa häirinneet, tärkeintä on löytää perille.

Puheopasteet ovat selkeitä tyyliin "Prepare to turn left", "Turn left in 200 meters", "Now turn left on the 101". Viimeksi mainittu tienumero tunnetaan muuten paremmin Kehä I:nä. Navigaattori tosiaan puhelee myös noita tienumeroita suurempien teiden kohdalla. Ääniopasteet muistavat usein lisäksi kertoa että jatka tätä tietä suoraan esim. 7 km, mikä on hyvä, jotkut navigaattorithan opastavat vain risteyksissä jolloin suoraa posottaessa joutuu luottamaan siihen että no news is good news tai tiirailemaan karttaa. Jännää kyllä monet kadunnimet täällä pk-seudulla ihan eri paikoissa näkyivät suomen sijaan ruotsiksi FIS-näytössä ja kartalla, mihin lie perustuu.

Olen aika vakuuttunut että voisin navigoida perille pelkillä ääniopasteilla usein, mutta aika näyttää (sekä MMI- että FIS-opasteet saa pois valitsemalla toisen MMI-toiminnon, esim. RADIO, tai toisen naviruudun, ja FIS-resettiä hakkailemalla). Samoin tuntuu siltä että CD-navigaattorilla ilman karttanäkymää varmasti kyllä pärjäisi myös. Itse asiassa tuo karttanäkymä on niin massiivinen, että se vie hieman turhan paljon huomiota ajaessa kun loistaa silmäkulmaan liikkuvana, kirkkaana kuvana muuten tummanpuhuvalta mittaristolta (yöllä kartta tosin muuttaa automaattisesti värimaailmaansa tummemmaksi jos haluaa, minulla se toiminto on päällä). Voisin kuvitella että ainakin pidemmillä matkaosuuksilla pitäisin karttaa piilossa, ainakin sitten kun uutuudenviehätys laantuu.

Mikä on hienointa? Lopulta kuitenkin se, että navigaattori on täysin piilossa silloin kun sitä ei tarvitse ja silti tarvittaessa esillä alle sekunnissa NAV-nappulaa painamalla. Se, ettei sen akkua tarvitse latailla tupakansytyttimestä tai viritellä naviboksia kiinni kojelautaan tai tuulilasiin ja taas piiloon parkissa. Ovathan ne äänet kaiuttimista hienot (hei, auto puhuu!), kaksinkertaiset värinäytötkin ja isot kartat ihan jees parannuksia moniin irtolaitteisiin verrattuna (jopa vaimo oli vaikuttunut), mutta veikkaanpa että pidemmässä juoksussa niillä on vähemmän merkitystä kun wau-fiilis on väistynyt ja arki palannut - silloin arvoonsa nousee juuri tuo vaivattomuus ja toteutuksen saumattomuus muun auton kanssa.

Navigaattori on käytettävissä koska vaan, mutta silloin kun ei tarvitse (joka on kuitenkin normaalilla taatelintallaajalla useammin kuin tarvitsee) niin ei tarvitse sen enempää katsella kuin ajatellakaan mokomaa. Veikkaanpa että jos autossani olisi ollut MMI basic, niin pelkästään tällä perusteella olisin hankkinut sen Audin CD-navigoinnin Kufatecilta jonkin omalla näytöllä varustetun irtolaitteen sijaan. Maagisin juttu taitaa kuitenkin lopulta olla se NAV-nappulan painamisen (tai painamatta jättämisen) ja siihen liittyvän helppouden tuoma autuus.

Kustannukset:

Edellisessä osassa laskemani kustannukset pitivät aika hyvin kutinsa, lisähintaa tuli tuosta torx-ruuviterästä. Katsotaan vielä miten neuvottelut sujuvat sisäantennin suhteen Kufatecin kanssa, mutta mitään suurempaa draamaa ei kustannuksiin liittynyt enkä odota enää liittyvän.

Aikaa kului eniten valmisteluun. Tunti-pari useampana päivänä asian selvittelyä jo ennen auton tilausta keväällä ja sitten nyt loppukesästä, jotta sain varmistuttua tarpeellisista yksityiskohdista. Lisäksi toista tuntia selvittelyä osien saavuttua, torx-ruuviterän nouto kaupasta yms. Helposti reiluhko kaksinumeroinen määrä tunteja. Osa tästä ajasta oli tietysti hieman tehotonta ja tarpeettoman syvälle pureutuvaa surffailua sekä tänne raportoimista, varmasti vähemmälläkin olisi selvinnyt jos olisi toiminut suoraviivaisemmin - etenkin nyt kun esim. tässä ketjussa alkaa olla hyvin tietoa aiheesta.

Itse asennus oli projektini vähäisin vaihe, mutta odotettua työläämpi kuitenkin: vajaa viisi tuntia laitteiden pulttaamista (taisin olla aika hidas) ja sitten vielä 20-60 minuuttia VAG-COMin asentamista ja koodauksen kanssa säätämistä. Aikanaan saanen vielä puolesta tunnista tuntiin tai enemmänkin kulumaan antennin vaihtamisessa, riippuu vähän minne täytyy piuhaa vetää, mutta sujunee ainakin helpommin tällä kokemuksella.

P.S. Täällä muuten "vaihtoehtoinen", toimiva pikaviritys DVD-navigaattorin asennukseen, isketty CD-vaihtajan kaapeleihin tylysti hansikaslokeroon:

http://www.navplus.us/forum/viewtopic.php?t=3075

Ketjussa myös kommenttia siitä millaisia ongelmia voi tulla jos laitteita iskee odottamattomaan paikkaan auton väylissä, mutta kirjoittaja väitti että ainakin hänellä toimi testijakson aikana. Tiedä sitten. Maalaisjärjellä en tiedä miksei toimisi, mutta koskaan ei voi tietää mitä pommeja auton suunnittelijat ovat koodeihinsa laittaneet. Liekö tuolla tavalla helpohko ainakin kokeilla DVD-aseman toimintaa jos ei muuta hyötyä linkille keksikään.

Toisaalta tuo esimerkki DVD-navigaattorin virittämisestä hansikaslokeroon voisi rohkaista jotakuta aloittamaan CD-navigointiprojektin, jos se tulee suoraan CD-soittimen tilalle hansikaslokeroon (näin ainakin Kufatecin sivuilla sanotaan). Asennus voi jopa olla helpompi kuin DVD-navigaattorin takakonttiin, jos sisäantennin nostaa kojelaudalle (näkyvä, mutta varmasti "kuuluvuuden" kannalta jopa parempi paikka kuin takaikkuna) - ainoastaan tuo MMI-nappien päivittäminen työläämpänä.

Jatkoa DVD-navigaattoriprojektiini (ks. sivut 18 ja 20): Sain viimein tällä viikolla Kufatecilta tuon sisäantennin palauttamani hainevän tilalle. Tuli ihan kiltisti vaikka vähän kesti. Hyvin pieni magneettinen mökkylä ilman merkintöjä päällä, tuon laittaa oikein hyvin jonnekin sopivaan paikkaan "ikkunalaudalle". Oikein huomaamaton, yllätti oikein pienellä koollaan. Pohjassa lukee Kufatec ja myös maininta saksaksi ettei toimi eristelasien kanssa.

Laitoin tuon nyt alustavasti tuonne takasivuikkunalaudalle (koska en eristelaseja omaa) ja hyvin toimii, sellaista 4-6 satelliittia löytyy about jatkuvasti, hetkin jopa 7-10. Helsingin keskustassa oli hyvää tasoa myös, pari kertaa taisi tippua kolmeen ja siltojen alla sekunniksi nollaan, mutta hetkessä taas oli taso hyvä 4-6. Kun ottaa huomioon että navigaattori ei yleensä satelliitteja edes tarvitse toimiakseen koska osaa seurata auton ohjaustietoja, "kuuluvuuden" pitäisi enemmän kuin riittää. Navigointikokeilut sujuivat ongelmitta. Suunnitelmana on lopulliseksi paikaksi B-pilarin ja takimmaisen sivulasin ikkunalaudan tuuletusaukkojen välinen alue ikkunalaudalla ja antenni siististi johtolaidastaan ihan ikkunan viereen niin että johto livahtaa kokonaan verhoilun alle piiloon. Pitäisi tulla tosi siisti, esiin jää vain tuo pieni 4,5x3,5 cm musta läpyskä ja sekin paikkaan joka näkyy vain takakontista/ikkunasta. Todella positiivisesti yllätyin antennin diskreettiydestä. Hyvä tuosta tulee.

Back to a6retrofit website index

DISCLAIMER, TERMS OF USE: Please feel free to share, copy, mirror, link to and use any information on this site freely, it is there to hopefully help you and others. However, understand that I am no professional, not affiliated with Audi or anyone and anything posted here may and probably does contain errors and omissions, so take it with a pinch of salt and use it at your own risk. I recommend always consulting a professional, your dealer or Audi when in doubt. The content on this site is provided as is, with no guarantee of usefulness, correctness or fitness for any purpose. Any advertisements that may show up on this site are displayed by the hoster of this nice, free web space, I do not benefit from them.

This site used to be available at: www.geocities.com/a6retrofit