a6retrofit

Back to a6retrofit website index
 

Kooste Audi A6 4F polttimoista, polttimoiden kannoista, tyypeistä ja eri vaihtoehdoista (soveltuvin osin myös Audi A3/A4/Q7/A8) (by MasadeMasa)

12.8.2009 - Julkaisen oheisen UltimateVW.com:ssa ketjussa Kaikkea uudesta Audi A6:sta sivuilla 102 julkaistun tekstin kirjoittajan MasadeMasan luvalla. Kiitos!

Tämän artikkelin tarkoituksena on esitellä Audi A6 4F sarjan auton valojen polttimoita, polttimoiden kantoja ja tyyppejä. Lisäksi esitellään vaihtoehtoisia polttimoita vakioiden tilalle, päätarkoituksena saada valkoisempaa valoa. Olen pyrkinyt tuomaan jokaisessa kohdassa esille linkin, josta polttimoita voi itselle hankkia, tietenkin niitä voi hankkia monesta muustakin paikasta. Tässä yhteydessä ei ole tarkoitus mainostaa ketään kauppiasta, mutta on helpompi tuoda esille aina kyseistä polttimoa edustava kauppa, koska useimmat minulle tulleet kyselyt koskevat juuri tätä polttimoiden saatavuutta, millainen poltin sopii ja mistä polttimoita voi hankkia. Itsellä autossa polttimoiden vaihdon tarkoituksena on ollut saada autoon polttimot, jotka tuottavat valkoisempaa valoa verrattuna useimpiin vakiona oleviin hehkulanka polttimiin ja saada ledipolttimoiden avulla auton virrankulutus pienemmäksi. Useimmat tässä artikkelissa olevat asiat perustuvat omakohtaiseen kokemukseen.


Päiväajovalot:
Kanta BA15S, poltin P21W.

Audi A6 4F sarjan autoissa, joissa on lisävarusteena xenonvalot tai kaarretoiminnolla varustetut adaptiiviset xenonvalot käytetään erillisiä päiväajovaloja sisemmässä umpiossa. Vakiona autoissa on paikoillaan 21 wattinen kirkaslasinen hehkulankapoltin, yksilankainen, yksinapainen, kanta BA15S pyöreä, leveys 25 mm, korkeus 47 mm. Tavallisten hinnaltaan edullisten ledien vaihtaminen alkuperäisten polttimoiden paikalle aiheuttaa auton järjestelmään tilan, jossa auto olettaa polttimon olevan rikki johtuen pienemmästä virran kulutuksesta. Erillisellä vastuksella saatavia ledejä on saatavilla Saksasta, näitä kolmella ledillä varustettuja olen kokeillut. Ongelmana on ledin antama valokeilan muoto, ledi ei tuota valoa riittävästi sivullepäin ja umpio ei valaistu riittävästi. Kokonaisuutena valo on liian himmeä ja en suosittele tätä vaihtoehtoa. Lisäksi vastaantulevat autot maanteillä vilkuttelevat valoja, koska olettavat vain parkkien olevan päällä. Nykyään alla olevasta ”benzinfabrik” osoitteesta saa ledejä, jotka antavat valoa myös sivulle. Näitä en ole itse kokeillut, mutta ne voisivat autossa toimia ja antaa riittävästi valaisua umpioon. Jos joku päättää kokeilla kyseisiä polttimoita, kannattaa ensin varmistua siitä että polttimot mahtuvat päiväajovalon umpion polttimon reiästä sisään. Ainakin kuvien perusteella näyttäisi mahtuvan. Ledejä saa esim. täältä:

http://www.benzinfabrik.de/de/

Philipsiltä löytyy Silver Vision poltinta PY21W tyyppiä, mutta ne ovat tarkoitettu vilkun polttimoksi, koska valo on oranssia. Näitä ei kannata sotkea tähän yhteyteen. Jos joku tarvitsee kuitenkin vilkkuihin Silver Vision poltinta ja muutenkin Philipsin kattava valikoima löytyy, esim. täältä:

http://www.autolamps-online.com/index.htm

Silver Vision tuotemerkillä löytyy myös toista tuotetta. Tämä tuote on BA15S kannalla varustettu superwhite 12 v 21 W poltin, joka sopii päiväajovaloksi. Näissä valo on vaaleaa, mutta teholtaan aivan olemattomat, olen näitä kokeillut. Polttimoita saa suomalaisesta nettikaupasta esim. täältä:

http://www.xenonled.com/silver.htm

MTEC:n valikoimasta löytyy sopiva poltin päiväajovaloihin. Tämän polttimon olen todennut antavan riittävästi valoa ja sävy on valkoinen. Ainoana miinuspuolena tulee polttimon sinilasisuudesta johtuva sininen ”heijastus” umpioon silloin kun valot eivät ole päällä. Tämä on makuasia ja minua se ei ole haitannut. Polttimon tyyppi on ”MTEC P21W 382, Superwhite xenon bulbs*Pair*. Brand new MTEC S25 (1156) superwhite xenon natural glass bulbs. For front Indicators,sidelights, brake and tailights. Easy replacment Replaces: 382 1156 1073 1159 1295 1459 1619 1651 1680 and 7506 Extra long life. 100% UK road legal and suitable for Vehicle inspection (MOT). Extremely bright and efficient 5 x brighter than standard bulbs. 12v - 21watts”. MTEC:n poltinta saa esim. täältä:

http://www.hids-direct.co.uk/other-products.html

tai ebay:sta

http://stores.shop.ebay.com/MTEC-Automotive__W0QQ_armrsZ1

Tähän yhteyteen ei kannata sotkea hyvin samannäköistä poltinta, jota käytetään tavallisissa umpioissa joissa on parkki ja jarruvalo samassa polttimossa. Tämä tuote on kaksilankainen, tartunnat eri korkeudella, kanta BAY15D pyöreä, leveys 25 mm, korkeus 47 mm.

Päiväajovalopolttimon vaihto-ohjeet löytyvät esim. täältä:

https://a6retrofit.tripod.com/articles/a6polttimonvaihto.html


Sumuvalot:
Poltin H7

Sumuvaloissa on vakiona paikoillaan kirkaslasinen H7 halogeenipoltin, yleensä poltin on Osram tai Philips. Tämän polttimon korvaamiseen valkoisemmalla valolla tuottavalla polttimolla on useita eri vaihtoehtoja. Itse olen asentanut Philips DiamondVision 5000K H7 (tyyppi: 12142 DV) polttimot ja polttimon värilämpö on suhteellisen lähellä ajovalon alkuperäistä D2S 4300K xenonpoltinta. Philipsin DiamondVision sarjaa ei tietääkseni myydä Suomessa, mutta sitä saa esim. täältä:

http://www.autolamps-online.com/halogen/diamondvisioncentre.htm

Samasta paikasta ja myös Suomesta saa Philipsin Bluevision 4300K sarjan polttimoita, mutta nämä polttimot ovat kuitenkin keltaiset värilämmöltään xenonien rinnalla, olen näitä kokeillut ja suosittelen mieluummin hankkimaan DiamondVision sarjan polttimot.

Toinen vaihtoehto sumuvalojen H7 paikalle on MTEC:n H7 SuperWhite 4350K polttimot, joita saa esim. täältä:

http://www.automotivelightingusa.com/headlight-bulbs/h7/mtec-4x-super-white-h7

Kolmas vaihtoehto on asentaa sumuvalojen polttimoiksi H7 xenon muutossarja. Tietääkseni tätä ratkaisua on vähemmän käytetty. Sumuvalon umpio on ns. heijastinumpio, niin oikea muutossarja umpioon on H7R sarja. Lisäksi tulee ottaa huomioon, että sumuvalot ovat autossa valvonnan piirissä ja muutossarjan lisäksi tulee hankkia lisävastukset, jotta auton valvonta ei herjaa palaneesta polttimosta. Lisäksi sumuvaloumpion pieni koko rajoittaa xenonpolttimon mahtumista umpioon, tämä kannattaa mitata ensin. Leveys ei ole ongelma, mutta polttimon pituus. Silmämääräisesti katsottuna mahtuu jotakuinkin. Jos joku tällaiseen ratkaisuun päätyy, muutossarjoja saa nykyään useista eri paikoista esim. täältä:

http://www.xenonkauppa.fi/epages/Kaupat.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Xenon/Products/%22Cobra%20H7R%20Muutossarja%22/SubProducts/%22Cobra%20H7R%20Muutossarja%206000K%22

Sumuvalojen polttimoiden vaihtaminen vaatii puskurin irroittamisen ja ohjeet löytyvät esim. täältä:

https://a6retrofit.tripod.com/articles/a6maskinvaihto.html


Parkit:
Kanta: T10 (2,1x9,5d W5W) ns. ”iso lasikanta”

Parkkeihin sopivat MTEC:n T10 polttimot, jotka ovat sinilasiset ja antavat vaaleaa valoa.

Brand new set (2 bulbs) of MTEC T10 194, 501 W5W Superwhite XENON GAS CHARGED BULBS. Easy replacment, capless wedge. Replaces bulbs: 158, 168, 501, 504, 2821, 2825, 12256, 12961, M158, M155 and W5W. 12v 5w. No need to rewire or modify Extra long life, they don't cause OBC errors like LED can, 100% UK road legal and suitable for Vehicle inspection( MOT). Extremely bright and efficient 5 x brighter than standard bulbs. These bulbs are made by MTEC to very high quailty and standards, they're filled with xenon gas, emitting a super bright sparkling white, bluish light. These are not to be confused with other poor, cheaper quality bulbs or spray painted bulbs that blow up!

MTEC:n polttimoita saa esim. täältä:

http://www.hids-direct.co.uk/other-products.html

Toinen vaihtoehto on eräästä Suomalaisesta verkkokaupasta saatava GP Thunder 5000 K W5W poltin. Näitä saa esim. täältä:

http://www.katuauto.fi/index.php?cPath=33&osCsid=59b3040454fb21debc19fa53a00afef7

Rekisterikilven valot:
Kanta SV 8,5, poltin ns. ”sukkula” 6 W pituus n. 38 mm

Polttimot ovat auton valvonnan piirissä ja näihin pitää olla vastukselliset ledit. Jäähdytysrivoituksella varustetut ledit eivät mahdu umpioon aivan suoraan, mutta polttimon antama valokeila on sen verran laaja, että valokeila osuu mukavasti rekisterikilpeen. Tavalliset halpaledit eivät tässä toimi, auto antaa vikailmoituksen palaneesta polttimosta tai ledit eivät syty ollenkaan. Mikäli tällaiset kuitenkin joku asentaa, tarvitaan erilliset vastukset jotka voi sijoittaa takakontin verhoilun alle. Tätä menee kuitenkin aika rakenteluksi ja en suosittele. Helpoin tapa on ostaa vastukselliset ledit. Vastuksellisia ledejä saa esim. täältä:

http://www.hypercolor.de/Kennzeichenlicht


Sisävalot

Sisävalot eivät ole auton valvonnan piirissä ja niissä voidaan käyttää tavallisia ledejä. Ledit kannattaa ottaa kuitenkin sellaiset, jotka ovat leveydeltään alkuperäisen polttimon muotoisia. Alla olevasta nettikaupasta saa mm. SV8,5 kantaisia sukkula polttimoita jotka ovat leveämpiä, mutta näiden sopivuutta en ole itse kokeillut. SV8,5 kantaiset ledipolttimot kannattaa valita sellaiset, jotka ovat leveydeltään jotakuinkin alkuperäisen polttimon (11 mm) levyisiä. Tämän ”sisävalot” kappaleen kaikkia(ei aktiiviset oviheijastimet ja kynnysvalot) ledejä saa eräästä Suomalaisesta nettikaupasta esim. täältä:

http://www.xenonled.com/leds12.htm

matkustamon etuosa:
2 kpl lukuvaloina kanta BA9S, poltin 5W pituus n. 25,7 mm, kannan halkaisija 9 mm
2 kpl sisävaloina kanta SV8,5, poltin ns. ”sukkula” 10W pituus n. 42 mm polttimon halkaisija n. 11 mm

Lukuvalojen polttimot ovat vaakatasossa ja näiden paikalle ledien asennuksessa huomioon otettavan asian aiheuttaa umpion (polttimon paikan) ahtaus. Kooltaan suuret ledipolttimot, joissa ledejä on myös sivullepäin eivät välttämättä mahdu paikoilleen. Yksi hyvä vaihtoehto on 6-ledinen polttimo, jossa kaikki ledit ovat asennettu eteenpäin. Valoa heijastuu kuitenkin riittävästi matkustamoon, vaikka ledit ovat vaakatasossa.

Tehokkaampien varsinaisten sisävalojen ledipolttimoiksi käyvät 9-lediset 11x41 mm kooltaan olevat polttimot. Vaikka poltin on hieman lyhyempi kuin alkuperäinen hehkupoltin se ei haittaa, koska napoja voidaan hieman taivuttaa asennettaessa poltinta. Nämä kaikki polttimot löytyvät saman kannen alta taustapeilin vierestä.

matkustamon takaosa:
2 kpl lukuvaloina kanta BA9S, poltin 5W pituus n. 25,7 mm, kannan halkaisija 9 mm Matkustamon takaosan umpion ahtaus aiheuttaa saman huomioon otettavan asian, kuin edellä mainituissa matkustamon etuosan lukuvaloissa. Tähän sopii 6-ledinen polttimo, jossa kaikki ledit ovat asennettu eteenpäin. Tämä poltin on kooltaan riittävän pieni.

takakontti:
2 kpl kanta SV 8,5, poltin ns. ”sukkula” 6 W pituus n. 38 mm
Takakonttiin sopivat 6-lediset polttimot, kooltaan 11x36 mm. Ledipoltin on hieman alkuperäistä lyhyempi, mutta napojen taivutuksella menee hyvin paikoilleen.

meikkipeili:
Kanta SV 8,5, poltin ns. ”sukkula” 6 W pituus n. 38 mm
Takakonttiin sopivat 6-lediset polttimot, kooltaan 11x36 mm. Ledipoltin on hieman alkuperäistä lyhyempi, mutta napojen taivutuksella menee hyvin paikoilleen.

aktiiviset oviheijastimet:
Kanta: T10 (2,1x9,5d W5W) ns. ”iso lasikanta”
Aktiivisten oviheijastimien polttimon kiinnitys (metallinen pidike) on sellainen, että tähän ei useimmat ledipolttimot mahdu. Ledit ovat yleensä muovikantaisia ja ne eivät mene paikoilleen. Sen vuoksi oviheijastimissa voi käyttää tavallisia alkuperäisiä hehkupolttimoita. Valon punaista väriä ei tuoteta polttimolla, vaan umpion (polttimon paikan) punaisella lasilla.

kynnysvalot:
Kanta: T10 (2,1x9,5d W5W) ns. ”iso lasikanta”
Kynnysvalojen polttimoiden kantoihin pätee sama juttu, kuin edellä mainituissa oviheijastimissa. Kynnysvaloissa valon väri tuotetaan kuitenkin polttimolla (umpion lasi kirkas), joten siihen vaaditaan sinilasinen hehkupoltin tai sopiva ledi jos haluaa vaaleampaa valoa. Sinilasiseksi polttimoksi sopii tässä artikkelissa aikaisemmin mainittu MTEC T10 tai GP Thunder W5W poltin. Mikäli haluat asentaa oviheijastimiin ja kynnysvaloihin ledit, sopivat polttimot löytyvät esim. täältä:

http://www.hypercolor.de/Standlicht?XTCsid=tiafkd7pmvu2qtn559llhtm2q6

Näitä ledejä en ole itse vielä kokeillut, mutta näissä ei ainakaan polttimon kannan leveys muodostu ongelmaksi. Polttimon pituus saattaa olla ongelma, mutta kokeilemalla se selviää. Huomaatte varmaan, että ”hypercolor” kaupasta saa myös nykyään melkein kaikki tässä artikkelissa esitetyt polttimot, mutta ovat hinnaltaan kalliimpia. Osa valoista voidaan toteuttaa halvemmilla ledeillä, kuten olen edellä maininnut.

By MasadeMasa

Back to a6retrofit website index

DISCLAIMER, TERMS OF USE: Please feel free to share, copy, mirror, link to and use any information on this site freely, it is there to hopefully help you and others. However, understand that I am no professional, not affiliated with Audi or anyone and anything posted here may and probably does contain errors and omissions, so take it with a pinch of salt and use it at your own risk. I recommend always consulting a professional, your dealer or Audi when in doubt. The content on this site is provided as is, with no guarantee of usefulness, correctness or fitness for any purpose. Any advertisements that may show up on this site are displayed by the hoster of this nice, free web space, I do not benefit from them.

This site used to be available at: www.geocities.com/a6retrofit