a6retrofit

Back to a6retrofit website index
 

Bluetooth-puhelinvalmiuden ja puheohjauksen jälkiasennus Audi A6 (4F/C6) Avant MMI High (soveltuu mahdollisesti myös Q7/A8)

1.6.2008 (päivitetty 14.2.2010) - Tämä artikkeli on lievästi muokattu kokoelma neljästä UltimateVW.com:ssa vuosina 2006-2008 julkaisemastani raportista/kommentista, ketjussa Kaikkea uudesta Audi A6:sta - nykyisin nimellä Kaikkea Audi A6:sta (4F) sivuilla 22, 25, 46 ja 66.

Katso myös (päivitys 14.2.2010), nämä odo:n ohjeet SIM Access Profile -versiollisen puhelinvalmiuden asentamisesta:

UltimateVW.com: Autot >> Audi >> odo >> Audi A6 C6 2.0TDI Avant Multitronic >> Bluetooth-HF-sarjan http://ultimatevw.com/autot/?cmd=aihe&id=1156
Bluetooth-puhelinvalmius sekä puheohjauksen asennus, osa 1/2: Ennen asennusta

Taustaa:

Autoni on siis vuosimallin 2007 Audi A6 Avant 2.0 T FSI multitronic, jossa tehtaalta tilattuna mm. MMI High ja monitoimiohjauspyörä. Vinkkinä uutta autoa tilaaville voisi melkein todeta: jos ette mitään muuta varustetta autoonne tilaa tehtaalta niin ottakaa MMI High ja monitoimiohjauspyörä - ne auttavat suuresti jos mieli muuttuu myöhemmin ja haluatte aloittaa mukavuusvarusteiden omatoimisen jälkiasentelun.

Autoa tilatessani en juuri ollut matkapuhelinvalmiutta miettinyt, kumma kyllä, muuten mietin varusteluni todella huolella. Lähtökohtana oli, että vaihdan kännykkää sen verran usein ja sen verran erikoisiin malleihin etten käytännössä viitsi sitoa itseäni mihinkään auton adapterivalikoimiin. Suomen Audi-hinnasto/esite oli epämääräinen puhelinvalmiuksien osalta, joten en tiennyt mahdollisuudesta kytkeä matkapuhelin autoon bluetoothin välityksellä, jolloin auto toimisi yhtenä suurena bluetooth-kuulokkeena. Loistava ajatus kun en irrallisia bluetooth-kuulokkeita kuitenkaan korvallani jaksanut roikotella saati ladata, vaan yleensä yritin tulla toimeen puhelimen kaiutintoiminnolla. Tuossahan löisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla: ei tarvitse metsästää oikeaa adapteria, saati kytkeä puhelinta aina autoon kiinni sinne tullessaan, mutta voisi silti käyttää autoa kuulokemikrofonina.

DVD-navigaattorin asennusohjeita metsästäessäni vastaan tuli useita tarinoita bluetooth-valmiuden jälkiasennuksesta ja homma jäi kytemään. Sitten kun vielä Kufatecilta löytyi tähänkin valmis "rakennussarja", jolla saisi tehdastoimitusta vastaavan toiminnallisuuden, päätös oli helppo tehdä.

Kufatec tarjoaa A6:lle viittä sarjaa matkapuhelinvalmiudelle: 1) pelkkä bluetooth-yhteys mikrofonilla, 2) bluetooth-yhteys mikrofonilla ja puheohjaus, 3) keskikyynärnojan sisällä matkapuhelinadapterivalmius ja bluetooh-yhteys mikrofonilla/puheohjauksella, 4) automatkapuhelin Audi-logolla keskikyynärnojan sisällä sekä 5) johtosarjat erikseen jos ostaa kontrolliboksin muualta. Perus-bluetoothsetti maksaa 569 euroa ja toimii Kufatecin nettisivujen mukaan sekä MMI Basicin että High:n kanssa. Muut vaativat kaiketi MMI High:n, ilmeisesti koska puheohjaus liitetään MMI High:n interfaceboksiin, sopivaa liitintä/tukea ei kaiketi ole MMI Basicin laatikossa. Monitoimiratti on ilmeisesti vaatimus kaikille.

Itse päätin suoraan kättelyssä unohtaa kaikki matkapuhelinadapterit ja matkapuhelimet keskikyynärnojassa, eniten siksi etten tarvitse/halua moisia tilaa viemään enkä sellaista autoon olisi koskaan tilannutkaan (ellei olisi ollut liikaa rahaa rastia kaikki ruudut, jolloin ehkä olisi tullut valittua, mutta sellaista "ongelmaa" liian rahan kanssa minulla ei ole), toiseksi hinnan vuoksi ja kolmanneksi siksi että niiden asennus on kuitenkin olennaisesti työläämpää kun pitää miettiä GSM-antennin asennusta, keskikyynärnojassa säätöä yms. Mukavaa silti että tarjolla olisi.

Minulle riittäisi pelkkä bluetooth-valmius, koska ei ole eristelasejakaan (ks. keskustelu tästä aiemmin ketjussa) että tarvitsisin ulkoantennia - vaikka Audin alkuperäinen ulkoantennihainevä minulla huvittavaa kyllä oli tuon DVD-antennisekoilun seurauksena tuossa varaosina, mutta teen kaikkeni ettei sitä tarvitse kiikuttaa kattoa rumentamaan (sittemmin hainevä on jo palannut Kufatecille GPS-sisäantennin tultua tilalle).

Kun lähes (?) samalla vaivalla ja vain 150 euron lisähinnalla saisin vielä puheohjauksen, niin päätin olla pihistelemättä tuossa ja ottaa perussetistä seuraavaksi kalliimman vaihtoehdon, hintaa 719 euroa plus rahti. Olisihan se puheohjaus hauska lisä, saisi monitoimiohjauspyörän puhenapille käyttöä (nykyisin se sanoo vain But. not used) ja voisi hauskuuttaa matkustajia. Mitään illuusioita minulla puheohjauksen käyttökelpoisuudesta ei ole ollut missään vaiheessa, silkaksi leluksi tilattu. Jos sitä joskus oppii johonkin oikeaan käyttämään niin se on ihan bonusta.

MMI High:n myötä autossani oli jo TEL-nappi keskikonsolissa, joka tähän mennessä vain on todennut että "Telephone not installed!" oikein huutomerkin kera. Nyt kun NAV-napillakin on toiminto niin tulevan asennuksen jälkeen autossa ei enää pitäisi olla nappuloita, jotka eivät tee mitään. :-) Siinäpä asennukselle sekalaisia motivaattoreita kerrakseen.

Selvittelyä:

Kufatecin sivujen mukaan bluetooth-moduulin asennus tapahtuisi toisen etuistuimen alle ja asennusaika olisi noin kolme tuntia (minulla siis pari päivää). Hieman pelottava ajatus, istuimen alus tuntui hankalalta asennuspaikalta. Toinen asennuskohde olisi mikrofoni puheluita ja puheohjausta varten, jolle on tehtaalla jätetty paikka kattomoduuliin. Lisäksi toisten nettisivujen mukaan puheohjaus asennetaan takakontin räkkiin. Töitä tulisi siis enemmän ja haastavammissa paikoissa kuin DVD-navigaattorin kera.

Ensimmäiset vihjeet prosessista sain erään vastaavasta A4-asennusprojektista, useita linkkejä alla. A4:ssä ainakin joku asensi bluetooth-moduulin hansikaslokeroon, toiset taas penkin alle - joka tapauksessa näistä saa hyvää kuvaa perusasioista mm. verhoilun kanssa toimittaessa sekä vinkkiä siitä miten vetää mikrofonin johto kattoon siististi.

http://www.navplus.us/forum/viewtopic.php?t=2563
http://www.navplus.us/forum/viewtopic.php?t=2173
http://www.scoty.de/Umruesten.pdf

Joku oli myös kertonut onnistuneensa A6-asennuksessa Kufatecin paketilla (A6-asennushommissa ensikertalaisena vieläpä), kertoi mm. irrottaneensa penkin ja joutuneensa poistamaan penkin alta äänieristevaahtomuovia tms.:

http://www.navplus.us/forum/viewtopic.php?t=2478

Puhemoduulin asennukseen, joka tulee takakonttiin, oli täällä ohjeet (ei hemmetti, taas sen saamarin räkin kimppuun!):

http://a6.stufftoread.com/wiki/index.php/Nachrüsten

Tarkistin autosta ja A6:n etuistuimet ovat kiinni suurilla ruuveilla/pulteilla, joiden sisäkuvio muistuttaa lähinnä paisunutta torx-ruuvia, olematta kuitenkaan varsinainen torx-ruuvi (kuvio on piirretyn auringon tyylinen kun torx-kuvio muistuttaa mielestäni lähinnä piirrettyä tähteä). Tähän ostin Bauhausista Vantaalta vajaan 18 euron hintaan Wisentin monihammasavainsarjan, jossa on koot M5-M12. Autoon soveltuu näistä toiseksi suurin monihammasavain eli liekö koko M10 tms., en mitannut. Tuolien ruuvit ovat tiukassa, mutta tällä avaimella aukeaa siististi kun käyttää voimaa.

Tilaus:

Kufatecin sivujen ja mm. edellä mainittujen foorumiviestien tietojen pohjalta päätin laittaa tilauksen eteenpäin. Kokemuksesta kun tuntui että Kufatecilla kaikki kestää kuitenkin aikansa, ehtisin miettiä prosessia odotellessa vielä moneen kertaan. Tilaukseen meni siis shop.kufatec.de:stä " Bluetooth FSE Audi A6 4F "Nur Bluetooth" incl. Sprachbedienung" (Art.Nr.: 33899). Tilauspäivä oli lauantai ja tällä kertaa maksoin PayPalilla, mikä oli huomattavan kivutonta EU-maksurumbaan verrattuna.

Melkein heti tilauksen jälkeen (lauantaina!) sain sähköpostia:

"we need the software index from the mmi. Please press SETUP an RETURN at the same time (for 5 second) and than under "Interfacebox" and than "Software Index". You can make a screenshot from this."

Otin valokuvan ruudusta (halusivat kai lähinnä tuo SW-Index-tiedon eli MMI-interfaceboksin softaversion, 2830 minulla) ja lähetin sen heille sähköpostiin. SETUP+RETURNin painamisen takaa tulee muuten jokin huoltovalikko jossa on muutakin loki- yms. tietoa ja sieltä pääsee käsiksi MMI-ohjelmistopäivitystoimintoon, jos MMI-päivityslevyn sattuisi käsiinsä saamaan. Jännää tietoa ovat mm. MMI-laitteen lämpötilat ja varatun sekä vapaan keskusmuistin määrä.

Tilaus siirtyi maanantaina järjestelmässä tilaan odottaa maksua, vaikka siis maksoin heti PayPalilla sunnuntaina. Samalla tuli jonkin sortin tilausvahvistus sähköpostiin. Tiistaiaamuna tuli vastaus lauantaiseen sähköpostiini että MMI-valokuva kelpasi hyvin, saivat siitä ilmeisesti mitä halusivat. Tilaukselle tila Processing tuli tiistaina iltapäivällä ja toimitus kesti viikon. Tilaus jäi toimituksenkin jälkeen tilaan Processing, kuten tapana näemmä on, joten ei näemmä tosiaan kannata odotella että Kufatecilta tulisi toimitusvahvistuksia tai status muuttuisi paketin lähdettyä matkaan.

DVD-navigaattoriprojekin jäljiltä minulla oli jo soveltuva VAG-COM, joten koodaus ei tällä kertaa tulisi olemaan ongelmana.

Varustepaketti:

Kufatecin bluethooth-paketista paljastui seuraavat tarvikkeet: puhelinkontrolliboksi suuressa mustassa muovikoteloinnissa (tulee kuljettajan istuimen alle), puhemoduuli (tulee takaräkkiin radion sisään), mikrofoni pussissa (tulee kattomoduuliin), muutama paperi valokuvattomia teksti/kaavio-ohjeita (samat ohjeet kuin jos asentaisin koko puhelinvalmiuden adaptereineen ja hainevineen eli pitää vähän soveltaa - puhevalmiudelle ei ollut lainkaan ohjeita, mutta ne saa onneksi netistä) sekä kontrolliboksiin valmiiksi kiinnitetyt kaapelit. Kaapeleita oli kolme vyyhtiä eli valokaapeli hansikaslokeroon (mukana tässä vihreä piuha CD-vaihtajan liittimeen lisäksi) sekä toinen valokaapeli takakontin räkkiin ja tavallinen kaapeli kattoon mikrofonille, jossa samassa johdossa johdon varrella liittimet sulakerasiaan/maahan (sulakerasia tässä tapauksessa kojelaudan kuljettajan päädyssä, ei takakontissa).

Etenkin tuo suuri muovirasia oli helpotus, olin miettinyt että joudunko hankkimaan kontrollirasian kuoret erikseen varaosamyynnistä. Mukana ei tullut 10A:n sulaketta johon ohjeissa viitataan, joten sellaisen joutunee poimimaan vaikka Biltemasta. Ostin lisäksi Vantaan Bauhausista pussillisen 2,5 millin mustia nippusiteitä, sen värisiä kun autoissa näemmä "kuuluu käyttää", johtojen kiinnityksiin. Aion hankkia myös mustaa eristeteippiä optisten letkujen kiinnittämiseen, en uskalla niitä kiskoa kireälle nippusiteillä, tuollaista eristeteipin kaltaista tunnutaan autossa ja Kufatecin seteissäkin käytettävän. (Välihuomiona joku muukin on netissä kommentoinut että Kufatec postittaa kamoja mitä omituisimmissa käytetyissä laatikoissa, omani ovat olleet eri tekniikkafirmojen lootia, mutta joku oli saanut tavaraa hampurilaislaatikossa. No, mikäs siinä kun on kuitenkin asiallisesti suojattu.)

Laitoin valokuvan varusteista Photobucket-sivulleni:

http://s77.photobucket.com/albums/j62/mlk_05/

Varsinaista asennusta varten olen jo hieman tutkinut ohjeita ja kaivelin netistä infoa (yllä linkattu A4:n puhelinvalmiusdokumentti oli erityisen avulias koska perusasiat vaikuttivat samoilta), sen verran isompi ja erikoisempi homma on että lienee syytä sulatella asiaa huolella ennen auton kimppuun hyökkäämistä. Esim. Kufatecin ohjeet sanovat että sulakerasia on auton takana vaikka tässä tapauksessa relevantti sulakerasiahan on auton edessä, eikä virtajohdot edes taakse saakka riittäisi. Kufatecin ohjeita kannattaa siis lukea harkiten ja ajatuksella. Onneksi esim. tuon sulakerasian osalta lisätietoa rasian kannen avaamisesta ja oikean sulakkeen paikasta on ihan auton omassa ohjekirjassa (joka myös kertoo tarkasti oikean sulakepaikan sijainnin), siitä saa apua Kufatecin pintapuolisten ohjeiden ja nettivihjeiden seuraksi.

Kustannukset:

Kufatecin tarvikkeille tuli hintaa rahteineen 744 euroa, loppu on toivottavasti vain omaa työtä omilla työkaluilla. Lisäksi parit eurot nippusiteistä ja eristeteipistä yms. kiinnitykseen, ja tietysti monihammasavaimen hinnan voisi laskea halutessaan mukaan. Kufatecin taksa on pari sataa vähemmän kuin vastaava tehdastilaus 940 euroa Suomen hinnastossa (lisää voisi tietysti säästää puheohjauksesta jos sitä ei tarvitse), joskin jälkimmäisessä lienee myös fyysinen puhelinadapteripaikka - ottaen kuitenkin huomioon etten mitään puhelinadapteria tarvitse tai edes halua viemään tilaa käsinojasta niin hyvä näin. Eipä silti, säästö on suhteessa sen verran pieni (olematon jos laskee arvoa takuuasioille yms.) että mieluummin voin suositella rastimaan tämän tehtaalta vaivaa ja takuuasioita säästääkseen, ellei nyt sitten silkan huvin vuoksi halua asennella tai, kuten minulla, jos auto on jo pihassa.

Kustannuksia voi tietysti lisätä se jos käräytän puolet autosta prosessissa. :-)

Veikkaanpa että olisin itsekin iskenyt rastia ruutuun jo autoa tilatessa, jos olisin tiennyt bluetooth-valmiudesta - hinnasto puhui silloin vain Votexin adaptereista, samoin paperiesite. Tämä siis vinkkinä myös uutta autoa tilaaville, kannattaa selvittää myyjältä puhelinvalmiustarjonnan vaihtoehdot tarkemmin jos kiinnostaa. Toisaalta nyt jää käsikyynärnojaan paremmin säilytystilaa kun pohjaa ei muhkuroita mikään tarpeeton puhelinvalmiusteline - A6:n ohjaamossa kun tuota säilytystilaa ei onnettoman hansikaslokeron vuoksi liikaa ole vaikka lokeropakettikin minulla on.

Ilmoittelen kun homma etenee! Tällä aikataululla voi tosin mennä viikkoja ennen kuin pääsen oikeasti tuota paikoilleen laittamaan, joten älkää odotelko liian pian.

P.S. Muita mielenkiinnosta katsomiani projekteja ovat TV-viritin ja peruutuskamera. Lähinnä rupesin katsomaan näitä siksi että ne voi asentaa, en oikeastaan siksi että niitä tarvitsisin. :-) Voihan se tietysti olla mukava lisäillä auton iän kasvaessa aina välillä jotain uutta, aika näyttää.

- Televisioviritin on ilmeisesti aika simppeli asennettava, mutta käytännössä sitä monimutkaistaa antennikysymys (en ole selvittänyt loppuun saakka sitä) sekä se että pelkällä analogisella ei Suomessa pitkää paljoa tee, ellei sitten vain käytä aux-liittimiä vaikka DVD-soittimen kanssa. Digiviritin vaatii analogivirittimen rinnalle (ainakin Kufatecin mukaan) joten hintaa tulee: analogiviritin 599 euroa, digiviritin 699 euroa ja antenni (analogiselle? entä digipuoli?) 249 euroa plus rahdit vähintään. AudiWorld.comissahan oli ohjetta ainakin tuon pelkän analogivirittimen osalta, tännekin ketjuun linkitetty. No, tehtaalta vastaavalle hintaa olisi tietysti vielä reilusti yli kaksi tonnia eli ei tämä nyt niin hurja hinta sikäli olisi, mutta paljon rahaa ja vaivaa toiminnosta josta kuski ei hirveästi koostu. Enpä taida.

- Peruutuskameraa ovat monet ilmeisesti asennelleet jo Saksan suunnalla, osien hinta jossain siellä 500-600 euron tuntumassa jos on jo APS+ (jos ei ole niin APS+:aan saa sarjan Kufatecilta). Tosin Kufatec sanoo että on kalliimpi jos ei ole TV-valmiutta (käyttääköhän se sitä apunaan), ks. Kufatecin viesti alla. Tietysti Kufatec ottaa katetta myös, en tiedä mikä tarkka totuus tässä. Suomen autovero pitää huolen siitä että jälkiasennushinta pysyisi kuitenkin ilman työn hintaa edes jotenkin kohtuullisena. Motor-Talkissa joku suunnitteli laittavansa tuosta ohjetta aikanaan tuonne saksankieliseen wikiin. Osalistan joku jo tännekin linkitti. Tämä olisi varmaan näistä kahdesta vähän penkomastani projektista jollain tasolla hyödyllisempi, tosin en kyllä tiedä mihin minä tätäkään tarvitsisin, paitsi sen kuuluisan wau-efektin vuoksi.

Kufatec kertoi tällaista syyskuun puolivälissä: "We have the rear camera system for A6,A8,Q7 in one mounth. The price is 549 € when original tv installed Or 1149 € when not tv installed." Ja ohjeetkin tulee: "Yes, than we have complete retrofit kits with install instructions." Hintaero kun onkin juuri tuon Kufatecin analogisen TV-viritinpaketin verran jos se puuttuu. Vaikka varaosatiskiltäkin saisi, varmasti helpointa olisi taas tilata setti Kufatecilta, tietää ainakin että siinä on kaikki mitä tarvitaan.

Mielenkiinnolla kuulen kokemuksia/ohjeita, jos joku muu päättää joihinkin näistä ryhtyä. Veikkaanpa etten itse tuohon täyteen televisiovalmiuteen aio ryhtyä, mutta peruutuskamera voisi kiinnostaa ja siinä joutuu sitten ehkä, kaiketi laittamaan sen analogisen virittimen samalla. Kytkisikö siihen sitten vaikka iPodin, telkkariantennia tuskin. Aika näyttää tuleeko tehtyä, vielähän on tuo bluetoothkin kytkemättä.

Tietysti jos joku on oikeasti, todella aivan sekaisin, niin siitä vain jälkiasentamaan ilmajousitusta. :-) Siihen löytyy osaluettelo tuolta ylempää olevasta wiki-linkistä ja pelkät tärkeimpien varaosien hinnat Saksassakin vain vaatimattomat päälle kuusi tonnia...! Siihen sitten pienempää hilpettä ja työ vielä päälle. Ei kiitos.

Päätösosa sivulla 22 aloittamaani A6-bluetooth-puhelinvalmiuksen asentamiseen! Paikoillaan on ja toimii, joskin joitakin asioita jää vielä tehtäväksi.

Bluetooth-puhelinvalmius sekä puheohjauksen asennus, osa 2/2: Asennus ja kokemuksia

Asennus:

Ennen asennusta nostin luonnollisesti akun plusnavan paikoiltaan takakontista. Sen jälkeen vuorossa oli verhoilujen purkaminen auton etuosassa.

Aloitin työn poistamalla ratin alla ja sivustalla olevat verhoilut. Poistin ensin etuosan sulakerasian kannen eli kojelaudan kuljettajanpuoleisen kyljen muovin. Tähän löytyy ohje ihan auton ohjekirjasta - ruuvimeisseli vain tarkoitukseen varattuun loveen muovin alareunaan ja vääntö. Tämän jälkeen viereinen A-pilaria kyseisen muovin kohdalla suojaava lisämuovi lähti irti melkein itsestään. Tarkistin puhelinvalmiuden sulakkeen paikan ja tyhjilläänhän se oli.

Näin pääsin käsiksi myös yhteen kolmesta mutterista, jotka pitävät ratin alustan muovipeitettä paikoillaan. Mutteri on sulakerasian yläpuolella. Kaksi muuta mutteria ovat kuljettajan jalkatilassa helposti käsillä. Muttereiden avaamisen jälkeen muovi jää vielä kiinni jalkatilan kannattimiin (ainakin musta kannatin vasemmalla ja valkoinen pihtikannatin keskellä) sekä kojelaudan yläosaan muovikoukuin. Kiskoin muovia kuljettajan istuimeen päin alhaalta, jolloin se vapautui alaosastaan aika helposti.

Muovin yläosa on hankalampi. Sen sain kuitenkin siististi vapaaksi painamalla yläosasta hieman alaspäin ja vetämällä kohti kuljettajan istuinta, jolloin muovikoukut vapautuivat yksi kerrallaan. Nyt kuljettajan jalkatila olikin jo kokolailla paljaana. Vielä piti irrottaa alas vedetystä muovipeitteestä kaksi johtoa, että peitteen sai pois autosta. Johdot menevät testerin (tai VAG-COMin) liittimeen sekä jalkatilan valoon. Ensimmäinen liitin irtoaa helposti muovista leveistä osista puristamalla ja toinen johto, jalkatilan valon johto, irtoaa painamalla siinä olevan pienen "napin" pohjaan ja vetämällä johtoliittimen ulos, mikä vaatii hieman enemmän sorminäppäryyttä.

Tähän kului aikaa 35 minuuttia, jonka jälkeen irrallaan oli kolme 8 mm:n mutteria prikkoineen ja kolme erikokoista palaa muoviverhoilua. Kuljettajan jalkatilassa roikkui siististi johtoja ja sulakerasia oli esillä edestä ja takaa. Ratin alle pääsi nyt vapaasti käsiksi. Seuraavaksi oli aika käydä A-pilarin alaosan sekä kuljettajan puolen ovialueen lattian verhoiluiden purkamiseen käsiksi, tässä olikin apuna edellisessä osassa mainitsemani A4:n asennusohjeet, Kufatec ei juuri vihjeitä tästä vaiheesta ohjelappusissaan anna. Kuljettajan puolen lattian alle pitää paitsi asentaa itse kontrolliboksi, vetää reunaa pitkin valokaapeli auton etuosaan ja takakonttiin.

Ihmettelin aikani kuljettajan oven kynnyslistan poistoa. Kufatecin ohjeet unohtivat mainita, että piilossa oli kolmen mutterin jälkeen vielä yksi torx-ruuvi, joka esti reunaverhoilumuovin irrottamisen. Kyseinen ruuvi on konepellin avausvivun alla, joten kyseinen avausvipu täytyi poistaa seuraavaksi. Vipu poistetaan työntämällä esim. jokin pala metallia vivun takana yläreunassa olevaan pystysuoraan loveen, jolla kammetaan vivun takaosan yläreunaa peittävä levy pois paikoiltaan. Tämä vapauttaa vivun ja se voidaan nyt vetää pois, jonka jälkeen sen takana oleva T20-torx-ruuvi voidaan ruuvata irti. Ruuvasin lisäksi polkimien vasemmalla puolella olleen suojamuovin irti (ruuvin irrottamisen jälkeen sitä tulee vain nostaa voimalla), jotta lattiamatto on etuosastaan vapaana.

Ovien edustalla lattiassa olevan reuna- tai siis kynnysverhoilumuovin irrottaminen oli vuorossa seuraavana. Kynnysmuovi edessä ja takana sekä B-pilarin alasuojamuovi eivät ole rungossa kiinni muulla kuin kynnyslistan pohjaan kiinnitetyillä V:n mallisilla metalliklipsuilla, jotka periaatteessa nousevat irti ihan voimalla tai vaihtoehtoisesti mahdollisimman paljon nostetun muovilistan alle voi änkeä ruuvimeisselin tms. jolla työntää metalliklipsuja sivusuunnassa niin että liikkuvat pois kynnyslistan pohjassa olevilta muovikiskoiltaan (huomaa että jokaista klipsua voi kuitenkin työntää vain yhteen suuntaan, "kiskot" ovat ummessa toisesta päästä). Itselläni voimalla nostaessa muutama metalliklipsu irtosi kynnysmuovista itsestään, jolloin ne piti kammeta rungon rei'istään erikseen irti ja pujottaa takaisin kynnyslistaan takaisinasennusta varten - sinänsä kuitenkin irtosivat ihan kiltisti ja nätisti eikä mitään hajonnut.

Etu- ja takakynnyslistojen poistamista hankaloittaa B-pilarin alasuojamuovi, joka pitää sekä etukynnyslistan takaosaa että takakynnyslistan etuosaa paikoillaan. B-pilarin alasuojamuovi kulkee etu- ja takakynnyslistoissa olevien reikien läpi ja B-pilarin alasuojamuovi on lisäksi näistä kohdista (B-pilarin etu- ja takapuolelta) kiinni rungossa sellaisella V-metalliklipsulla. Näissä tapauksissa täytyy B-pilarin alasuojamuovi nostaa tai muutoin avittaa irralleen rungosta ja riittävän ylös, jotta kynnyslistat saa sen alta irrotettua. Tämän jälkeen kynnysmuovit lähtevät irti varsin helposti - takana pitää vain vähän nostaa takapenkkiä (se ei ole kiinni millään!) että saa takapenkin alle ulottuvan muovin kiskottua paikoiltaan. C-pilarin yläosan kangasverhoilun alta piti myös kiskoa muovia alaspäin, mutta muovi ei ole millään kiinni C-pilarissa tai takapenkin alla, joten helposti irtoaa.

Etuosassa vierähti noin 50 minuuttia ja takana 30 minuuttia. Tämän jälkeen auton matkustamon kuljettajan puoleinen kylki oli paljaana ja lattiamaton pystyi nostamaan ylös (paitsi että kuljettajan istuin oli vielä tiellä). Johtosarja joka kulkee auton edestä taakse (ja jonka yhteyteen tulee nyt lisätä uutta johtoa) näkyi jo muutamista kohdista lattiamaton reunoilta. Irrallaan oli nyt kaksi torx-ruuvia prikkoineen lisää sekä neljä palaa muoviverhoilua (kaksi kynnyslistaa, poljinten viereinen suoja sekä B-pilarin suojamuovi) ja konepellin avausvipu.

Seuraavaksi rupesin irrottamaan hansikaslokeroa. Hansikaslokeron kyljestä kannattanee ensin poistaa. Itse hansikaslokero on kiinni viidellä 8 mm:n pultilla, joista kolme on hansikaslokeron sisällä yläreunassa ja kaksi hansikaslokeron alapuolella. Hansikaslokeron alapuolella on myös neljä torx-ruuvia rivissä (liittynevät CD-vaihtajaslotteihin), mutta niitä ei tarvitse irrottaa.

Mutterien irrottamisen jälkeen vain kiskaisee hansikaslokeron sisältä etureunassa olevasta raosta ja hansikaslokero "romahtaa" lattialle paljastaen mm. CD-vaihtajan takaosaan kulkevat johdot, joita on kahdessa liittimessä: valokaapeliliitin ja toisessa liittimessä perinteiset johdot. Näihin johtoihin kytketään myöhemmin uusi valokaapeli (pois-suuntaan) sekä juotetaan CD-vaihtajan viitospinniin menevään liittimeen Kufatecin johtosarjaan kuuluva vihreä johto. 5-pinni on numerolla merkitty selvästi liittimeen ja siihen menee jo toinen vihreä johto, jonka yhteyteen uusi johto tulee. (Tämä lienee se ns. K-linja, jotain siinä kulkee valokaapelin ohella.) Irrallaan nyt siis viisi pulttia prikkoineen lisää ja hansikaslokero matkustajan jalkatilassa lattialla, ja aikaa tähän operaatioon kului noin 30 minuuttia.

Kaikki tarvittava matkustamon verhoilu lattiamattoa ja katon valopaneelia lukuun ottamatta oli näin revitty auki, verhoilua täytyisi toivottavasti poistaa enää takakontista kun vetää valokaapelin sinne. Takakontti onkin tutumpi naviasennuksen jäljiltä. Ryhdyin nyt kuitenkin ensin tutkimaan kuljettajan puolen etuosan sulakerasiaa, koska Kufatecin ohjeet olivat virran kytkemisen osalta hieman epäselvät. Sulakerasia irtoaa avaamalla kaksi pulttia sen edustasta, jonka jälkeen sulakerasia irtoaa ja sen takakannen saa kammettua auki avaamalla ylä- ja takareunan muovikielekkeet.

Kufatecin johtosarjaan kuuluu kolme virtajohtoa: ruskea johto jossa pyöreä ruuvinreikä päässä sekä punavalkea tuplajohto jossa sulakeliittimet ja toinen punavalkeista johdoista katkaistu selvästikin kytkettäväksi jonnekin. Ohjeet mainitsevat vain, että punavalkea johto kytketään sulakepaikkaan S16 ja siihen 10A:n sulake, ja lisäksi mainitaan että jokin johto kytketään auton maahan. Toivoin, että sulakerasian avaaminen valottaisi epäselvää tilannetta. Sisältä paljastui kuitenkin vain iso nippu johtoja ja täysin tyhjänä ammottava sulakepaikka 16, ei siis virtaa kytketty.

Sulakerasian takana rungossa oli mutteri johon johti pari ruskeaa johtoa, joka saattaisi olla maakytkentä. Kyselin hieman Internetistä aiheesta ja varmistui, että käyttökelpoinen maa todellakin löytyy sulakerasian takaa kyseisestä auton sivuseinässä olevasta paikasta, jonne meni valmiiksi jo pari ruskeaa johtoa. Kufatecin johtosarjan ruskean johdon kohde alkoi selvitä. Sain myös vinkkiä että punavalkoisesta johdosta lyhyempi pitäisi kytkeä +12V virtaan. Laitoin kyselyä myös Kufatecille.

Seuraavaksi oli aika pureutua lattiamaton alle. Matto itsessään oli enää kiinni kuljettajan istuimen alta, joten avasin neljä monihammasruuvia kuljettajan istuimessa saadakseni tuolin irti. Vedin tuolin ensin aivan eteen ja avasin takaruuvit, ja sitten työnsin tuolin aivan taakse avatakseni eturuuvit. Ruuvit ovat aika tiukat alussa, mutta kun lähtökitkan voittaa ne irtoavat helposti. Nostin aluksi tuolin vain nojaamaan takapenkkiä vasten, mutta poistin tuolin alta valmiiksi muovilevyn joka peittää tuoliin menevät johdot. Muovilevy lähtee ihan nostamalla.

Tämän jälkeen pääsinkin kurkistamaan maton alle kuljettajan jalkatilaan. Sieltä löytyykin tilaa puhelinvalmiuden kontrolliboksille, joka kiinnittyy kahteen rungosta valmiiksi sojottavaan ruuvinkantaan 8 mm muttereilla (poimin sopivat ruostumattomat lukkomutterit prikkoineen omasta työkalupakistani, valmiina niitä ei autossa ollut). Kontrolliboksin paikan alta kulkee johtosarja, johon lisäjohdot saa niputettua kätevästi mukaan. Mielenkiintoista kyllä MOST-valokaapelissa olisi tässä kohtaa liitoskohta (ilmeisesti juuri puhelinvalmiutta varten), mutta en nyt koskenut siihen kuitenkaan koska Kufatecin ohjeet kehoittavat vetämään rinnalle uuden valokaapelin eikä minulla haaroituspalaa olisi ollutkaan.

Irroitin kuljettajan jalkatilan vasemmasta laidasta johtokourun kannen, joka on kiinni ihan vain muutamilla muovileuoilla. Nyt kuljettajan jalkatilaan pääsee vetämään johtoa sekä kohti takakonttia että kohti auton etuosaa. Hieman ahdasta lattiamaton alla on operoida, kun en itse ainakaan sitä kokonaan autosta poistanut vaan pidin vain ylhäällä, kokonaan poistaminen vaatisi kai takapenkin ja keskikonsolin irroittamisen. Internetistä lukemani mukaisesti maton alaosassa on myös liikaa vaahtomuovia kontrolliboksia ajatellen, joten sitä joutuu leikkaamaan pois jahka kontrollilaatikko on paikoillaan, muuten ei mattoverhoilu mahdo takaisin paikoilleen. Tässä vaiheessa irrallaan siis neljä ruuvia ja kaksi muovilevyä lisää sekä kuljettajan istuin.

Otin välitavoitteeksi asentaa kontrolliboksin maton alle sekä vetää sieltä johtosarjan matkassa kaapelit lattian alta esiin takapenkin reunaan (takakonttiin menevä kaapeli) sekä kuljettajan jalkatilaan (hansikaslokeroon/kattoon/sulakerasiaan menevät kaapelit). Näin saisin maton alla tapahtuvan osuuden pois alta ja johdot olisivat käsillä edessä ja takana. Laskin takaselkänojat ja irroitin lattiasta kuljettajan istuimeen menevät johdot lattiasta aiemmin poistamani muovilevyn alta (liittimissä on kaikissa vapautusklipsut joten helposti irtoavat). Tämän jälkeen nostin kuljettajan istuimen taaksepäin takakonttiin. Kannattaa varoa kattoa tuolia nostaessa, tilaa jää todella vähän tuolin metallikiskoille. Käytin itse muovipusseja kiskojen päissä katon suojana ja hyvin sujui yhdelläkin miehellä. Nyt pääsin operoimaan vapaammin sekä etu- että takajalkatilan alueelle.

Kontrolliboksia asentaessa tulee johdot asentaa ensin, koska ne koukkaavat kontrolliboksin alapuolelta. Johtosarja kulkee läpi useiden kehikoiden ja pienten kannellisten tunnelien, joista kaapelit kuitenkin saa kivuttomasti ujutettua useammista. Avasin lähinnä pidempiä ylös ja alas kulkevia tunneleita muovileuoistaan, koska niistä valokaapelin työntäminen väkisin tuntui vähän riskaabelilta. Tämä työvaihe oli sinänsä helppo, mutta taakse menevää valokaapelia joutui ujuttamaan hiljalleen, aina vähän edestä taaksepäin ja sitten kiskotaan vastaava lyhyt matka takaa kaapelia. Helpompaa tietysti jos olisin purkanut lattian ja johtokourut kokonaan, mutta siinä olisi ollut iso homma itsessään. Lopulta valokaapeli kulki kontrolliboksilta kuljettajan tuolin edustalta takapenkin selkänojan kulmalle, josta olisi helppo vetää viimeinen etappi takaräkkiin takakontin sivuverhoilun sisällä. Etupäässä johtojen nousu ylös mittariston taakse on suoraan kontrolliboksin johtojen ulostulon edustalla, joten eteenpäin johtoa ei lattian alle tarvitse vetää - ylös vain.

Olin ostanut K-raudasta pari rullaa Tesan mustaa kangasteippiä, joilla kiinnitin valokaapelit useista avoimista kohdista kiinni johtosarjaan. Perinteisten johtojen kiinnittelyyn olin varannut Bauhausista ostamiani mustia nippusiteitä, niitä en pääosin uskaltanut valokaapelin ympärille kiristellä, vaikka kyllä autossa on tehtaalta tullut nippusiteitä MOST-piuhojenkin ympärillä - tällöin tosin välissä on yleensä vielä eristeteippiä tai muita johtoja. Kun johdot oli vedetty lattiaan ja johtoniput olivat esillä kojelaudan alla sekä takapenkin sivulla, ruuvasin kontrolliboksin kiinni muttereilla valmiisiin ruuvinkantoihin (kaksi kappaletta). Sitten jäljellä olikin lattian alla enää vaahtomuovin poistaminen ja sitä lähteekin paljon koska koko kookkaan kontrolliboksin jalkoineen tilalla on iso vaahtomuoviklöntti mattoverhoilussa. Punnitsin että leikkasin pois noin 200 grammaa ja hieman lisää lähtenee kun hienosäädän vielä. Poistamiseen käytin ihan puukkoa, jolla vuolin vaahtomuovin pohjasta kerros kerrokselta paloja (ettei tulisi poistettua liikaa).

Työvaihe maton alla vei kahdessa erässä tehtynä yhteensä 6 h, jossa välissä laitoin istuimen takaisin paikoilleen käyttääkseni autoa (taukoa ei laskettu aikaan). Onnistuinpa yhdessä välissä myös pudottamaan rungon syövereihin yhden ruuvin, jota tuosta ajasta yli puoli tuntia kalastin takaisin (löytyi kyllä). Etenin aika rauhallisesti ja maltillisesti, käytin mm. melkein tunnin ensin maton alustan tutkimiseen, joten kyllä tuosta nopeammin olisi normaalisti suoriutunut. Edessä pitäisi vielä kytkeä virrat ja jatkaa johdoilla kattoon sekä hansikaslokeroon. Takana pitäisi johto jatkaa vielä takaräkkiin.

Tuhlasin tunnin verran lisää aikaa penkomalla valokaapelille (plus siihen liittyvälle vihreälle johdolle) parasta reittiä kuljettajan jalkatilasta hansikaslokeroon. Auton johtosarja kiertää jonnekin ylös mittariston taakse, minne tuntuisi olevan aika vaikea päästä. Kyselin Kufatecilta jotka vastasivat: "the fibre optic goes through the side channel in the foot well and then up. There's only one possible way behind that. You need to pull out your glove box and then you see where the other wires go." Netissä sain toisen vinkin: "One way to place the optical bus that works is to lead it along the heat channel in the floor and then behind the center console." Kufatecin ohjetta yritin aikani noudattaa, ja kuljettajan jalkatilan ylösnousuun saakka johto meneekin kuten ohjeistivat, mutta johtosarjan seuraaminen tuntuisi vaativan mittariston/kojelaudan peitteiden avaamista, koska ainakaan mitenkään helposti johtosarjan kylkeen ei uutta johtoa hansikaslokeroon saakka vedetä.

Pari ketjua netissä joissa on aiheesta jotain:

http://www.navplus.us/forum/viewtopic.php?p=20500
http://www.motor-talk.de/t1237436/f309/s/thread.html
http://www.navplus.us/forum/viewtopic.php?t=3555

Lopulta päädyin saamieni ohjeiden välimuotoon, kun maton allekaan en halunnut mitään ylimääräistä vetää. Onneksi taskulampulla löytää aivan jalkatilojen takaa hansikaslokeron ja kuljettajan jalkatilan väliltä kookkaan tyhjän aukon (muuten tyhjää tilaa ei mistään ilmastointikontrollien takaa tms. todellakaan löydy), josta voi vetää johdon ilman että sitä joutuu ahtamaan. Kuljettajan jalkatilassa kierrätin johdon ratin alta väistellen liikkuvia osia (kannattaa kokeilla ettei ratin säätö koske/heiluta johtoa) sekä kuumia putkia, sieltä löytyi ihan OK reitti, jota on myös helppo jatkossa huoltaa jos tarvis. Hansikaslokerossa kytkin valokaapelin (vanhan valokaapelin pään peitin Kufatecin valokaapelista ottamallani tulpalla) ja kuorin CD-vaihtajan viitospinniin menevää johtoa sen verran että sain juotettua siihen Kufatecin vihreän piuhan - päälle vielä sähköteippiä ja kangasteippiä suojaksi. Sitten vain hansikaslokero kasaan. MMI basic plussaan kytkiessä vihreä johto pitää muuten kuulemma kytkeä pinniin 14, CD-soittimen liitin on erilainen.

Takakontissa työskentely oli navigaattoriasennuksen jäljiltä tuttua, ja koska olen jo kuvaillut sitä aiemmin täällä, en kertaa sitä tässä sen enempää. Erona aikaisempaan löysäsin 17 millistä mutteria sivuverhoilussa saadakseni koko vasemman puolen verhoilun irralleen. Irroitin myös vasemman lattiakiskon. Oikealta seinustalta en purkanut mitään. Näin pääsin vetämään ja teippaamaan siististi valokaapelin takapenkin reunalta takakontin räkkiin saakka. Valokaapeli kytketään päällimmäisenä olevaan vahvistimeen sisään tulevan valokaapelin tilalle, mikä on helppo temppu kun on valokaapeleita oppinut käsittelemään. Muistaa vain ristiriitaisen ohjeen olla varovainen, mutta käyttää paljon voimaa vetäessään valokaapelia ulos liittimestään.

Tässä vaiheessa jouduin irroittamaan kahdella ruuvilla kiinni olevan radion räkistä (ruuvit ovat räkin sivuilla) saadakseni puheohjausmoduulin paikoilleen. Radion takana on kolmella kielekkeellä kiinni oleva luukku (kielekkeet sivuilla sekä keskikohdalla), jonka avaaminen paljastaa kolme slottia lisälaitteille. Vain yhdessä näistä sloteista on kuitenkin liitin valmiina (takaa katsoen oikealla) ja siitä pitää poistaa muovisuojus sisältä, jonka jälkeen puhemoduuli sujahtaa paikalleen helposti. Lopuksi vielä luukku radiossa kiinni, jolloin puhemoduulin jäähdytysrivat jäävät törröttämään ulos luukussa olevasta reiästä. Koodausta lukuunottamatta tämän kummempaa asennusta itse puheentunnistus ei vaadi, olisipa ominaisuuksien lisääminen autoon aina näin yksinkertaista. Sitten vain räkki takaisin paikoilleen.

Enää olisi jäljellä mikrofonin ja virtojen kytkeminen. Mikrofonin vedon kattoon aion jättää suosiolla myöhempään. Ajattelin noudattaa tämän raportin ensimmäisessä osassa linkkaamani A4-asennusohjeen vinkkiä ujuttaa mikrofonin kaapeli kojelaudan takaa esiin ja sitten työntää sen katto- ja A-pilan verhoiluiden taakse ilman verhoiluiden purkamista. Katossa mikrofoni kiinnitetään kattomoduuliin jossa ovat valot. Kattomoduulin purkuohjeet löytyvät auton ohjekirjasta kattoluukun manuaalisen sulkemisen kohdalta (vaikka autossa ei kattoluukkua olisikaan, minulla ei ole). Toistaiseksi mikrofoni on minulla johtoineen tökerösti esillä ohjaamossa.

Virran kytkemiseen Kufatecin paperi ei anna selkeitä ohjeita, mutta lisäkysely heiltä sähköpostitse valotti asiaa: "the brown wire is groud. You need to connect this wire to the ground point of the car which is located in the driver side's. You'll see this point if you pull the carpet away. You need to put 2 pins into fuse # 16. the one is from the wiring harness and the second one is the short wire. after you did that, you need to check which fuse in your car supply's a permanent +12v source and then you connect this wire to that wire." Sain samansuuntaisia vinkkejä myös muualta netistä. Ruskean maapiuhan saa helposti ruuvattua kuljettajan jalkatilassa olevaan maa-ruuviin, johon menee valmiiksi pari muutakin ruskeaa johtoa. Sulakerasiassa täytyy kiskoa lilaa suojusta (peittää kaikki pikkusulakkeet kääntöpuolella) päädyn vivusta alaspäin esim. ruuvimeisselillä kammeten, jonka jälkeen Kufatecin punavalkoiset johdot saa laitettua sulakepaikkaan 16. Sitten lila suojus takaisin kiinni ja lyhyt punavalkoinen johto juotetaan (minulla tosin vielä kiinni vain puristamalla) viereiseen sulakeriviin kulkevaan metallijohtimeen, johon tulee jatkuva +12V virta. 10A:n mini-sulakkeen ostin Biltemasta kymmenen paketissa (paketti pari euroa).

(Jos sinun täytyy koskaan poistaa sulakeliitintä (siis sitä metallista osaa joka on virtajohdon päässä) muovisesta sulakerasiasta, jossa kaikki sulakkeet ovat, huomaat ettei sulaketta voi vain vetää ulos - ei vaikka pinkki lukitusmuovi on työnnetty auki-asentoon, mikä pitää tietysti tehdä ensin. Syynä ovat sulakeliittimen molemmilla ylälaidoilla olevat metallikiellekkeet, jotka on työnnettävä sisäänpäin ennen kuin liitin irtoaa. Työnnä molempia metallikielekkeitä sulakerasian yläpuolelta käsin kohti liitintä vetäen samalla sulakerasian alapuolelta, jolloin sulake irtoaa. Voit helpottaa metallikielekkeiden sisäänpäin työntämistä tikuilla tai erikoistyökaluilla.)

Sitten vain virrat akkuun ja autoon ja TEL-nappulaa painamaan. Voitte kuvitella hämmästykseni kun kaiken tämän jälkeen minua tervehti toimiva puhelinvalikko, joka tosin ilmoitti ettei puhelimeen ole yhteyttä (Bluetooth-paritus ja homma pelitti). Puheohjauksen nappi ratissakin aiheutti piippauksen, jonka jälkeen naisääni sanoo heti Cancel. Oletan että puheohjaus lähtee koodauksen jälkeen toimimaan, nettiohjeissa painotetaan että koodaus on pakollinen että toimii oikein, mutta katsotaan sitten. Sivuhuomiona muistakaa tilatessa muuten varmistaa/valita että saatte englanninkielisen puhemoduulin, sen kieltä ei ilmeisesti voi lennosta vaihtaa. Minun ainakin on englanninkielinen vaikken erikseen tajunnut mainita ja varmistin tämän jälkikäteen vasta Kufatecilta. Sittemmin Kufatecin tilaussivulle on ilmestynyt kielen valinta, mikä on hyvä asia ettei tarvitse ihmetellä/jännittää että mitäs kieltä se auto ymmärtää.

Viimeisin asennusrumba valokaapelin vedosta hansikaslokeroon (kun reitti lopulta löytyi) ja taakse aina virran kytkemiseen ja testailuihin veikin sitten kuusi tuntia lisää. Yhteensä asennukseen auton kimpussa kulunut aika: 15,5 h! (Vertailun vuoksi Kufatec sanoo ajaksi 3 h.) Tein muutamassa erässä, jolloin auto oli välillä käytössä (vaikkakin verhoiluja auki) eli välissä kului jonkin verran lisäaikaa purkamiseen/kokoamiseen. Tuohon ei ole edes laskettu sähköposti yms. selvittelyä. Jäljelle jäävät koodaus (yritän tehdä mahdollisimman pian ettei tule ongelmia), mikrofonin veto kattoon ja verhoiluiden laitto takaisin, joskus aikanaan kun ehtii. Eiköhän niihinkin sitten muutama tunti vierähdä.

Otin prosessista myös valokuvia, joita laitan aikanaan Photobucket-sivulleni (voi mennä tovi):

http://s77.photobucket.com/albums/j62/mlk_05/

Käyttökokemuksia:

Puhelinvalmius näkyy paitsi TEL-napin takaa, monitoimiohjauspyörän MENU-napin taakse FIS-näyttöön ilmestyvässä vihreässä valikossa, josta voi mm. soittaa puheluita. FIS-näyttöön ilmestyy myös valikko puhelun aikana/tullessa, josta voi mm. katkaista puhelun. Bluetooth-yhteys muodostuu puhelimen ja auton välille automaattisesti kun ne on kertaalleen ensin paritettu. Pieni bluetooth-kuvake ilmestyy MMI-näytön alareunaan aina kun yhteys puhelimeen on. Puhelimesta riippuu mitä kaikkea bluetoothin kautta voi tehdä. Itselläni on Nokia N70 ja minulla toimivat handsfree-ääni kaiuttimista/puhe mikrofonista, puheluun vastaaminen sekä positiivisena yllätyksenä puheluiden soittaminen MMI:n numerorullasta tai MMI:n NAME-osoitemuistiosta. Erittäinkin riittävä laajuus siis, kunhan ohjelmoi autoon tärkeimmät numerot muistioon. N70:n kanssa ei odotetusti toimi kuitenkaan kentän palkkien näyttö MMI:ssä tai puhelimen oman osoitemuistion käyttö, joidenkin puhelimien kanssa nämäkin toimivat. Puhelun voi toki käynnistää myös puhelimesta itsestään (jos numero esim. on puhelimen omassa muistiossa), jonka jälkeen puhuminen ja puhelun lopetus käyvät MMI:n/FIS:n kautta normaalisti. Tilanne tietysti kehittyy MMI:n ja puhelinten ohjelmistopäivitysten/uusien puhelinmallien myötä.

Puhelinvalmius on integroitu aika hyvin eri puolille MMI:tä/FIS:iä. Esim. navigaattorista löytyviin erityiskohteisiin (vaikkapa ravintoloihin), voi soittaa suoraan navigaattorista. Nav-Infon taakse on ilmestynyt soittotoiminto, jolla voi soittaa suoraan kohteena olevaan paikkaan jos sellainen tieto on saatavilla (esim. soittaa että on myöhässä...). Samoin voi tietysti itse lisätä osoitekirjaan henkilöitä ja osoitteita, ja navigoida suoraan jonkun osoitteeseen ja soittaa hänelle matkalta, kaikki suoraan valikoista valiten. Tietysti myös puheohjauksella pitäisi voida valita henkilöitä tai vaikka CD-levyn kappaleita, jos on ohjelmoinut haluamansa muistiin...

Puhelinvalmiudelle on useita säädettäviä asetuksia, mm. kuuluuko ääni kaikista kaiuttimista vaiko vain edestä, volyymi yms. Puheohjauskin näkyy asetusvalikoissa muutamissa paikoissa, voi mm. säätää puheohjauksen kommenttien äänenvoimakkuutta ja sitä toistaako puheohjaus sanotut käskyt. Vielä en itse puheohjausta kuitenkaan ole päässyt kokeilemaan, katsotaan katoaako cancel-ongelma koodauksen jälkeen. Koodaushan menee tietääkseni VAG-COMilla naviraporttini tapaan ihan rastimalla ruutuja.

Puhelinvalmius vaikuttaa kokonaisuudessaan kerrassaan loistavalta lisukkeelta. Puheluiden soittamisen ja vastaanottamisen vaivattomuus ja hyvä integraatio auton omiin systeemeihin tuntuu hyvältä. Bluetooth-yhteys puolestaan on kätevä, ei tarvitse muistaa/vaivautua kytkemään puhelinta erikseen autoon. Eikä tarvitse latailla tai asetella korville jotain erillisiä bluetooth-kuulokkeita.

Ja auto sen kuin paranee vanhetessaan. Melkein kuin viini, paitsi että vähän työläämpi parannettava. :)

Tervehdys taas kaikille pitkästä aikaa! Reilu puoli vuotta mennyt hiljaiseloa foorumin osalta, ajattelin piipahtaa kertomaan että A6 pelittää mainiosti, samoin sittemmin valmiiksi saattamani jälkiasennukset. Murheita ei auton kanssa ole ollut. Hyvin on ketju sillä aikaa kasvanut, kiitos kaikille.

Follow-uppina tämän ketjun viimeksi sivulla 25 raportoimaani bluetooth-jälkiasennukseen. Navigaattori, bluetooth ja myös puheohjaus (jonka suojaus poistettiin huoltoliikkeessä) toimivat mitä hienoimmin.

Lupasin taannoin myös kuvia asennuksestani ja keräsinkin Photobucket-sivulleni verhoilujen poistosta kuvia:

http://s77.photobucket.com/albums/j62/mlk_05/

A-pilarin päällisen poisto-ohje löytyi täältä mikrofonin johdon vetoa varten:

http://forums.audiworld.com/c6a6/msgs/26806.phtml

Uuden Nokian matkapuhelimeni kanssa sain myös puhelimen oman puhelinmuistion näkymään bluetoothin yli MMI:ssä mikä on erityisen kätevää.

Puheohjaus on vänkä peli sekin - ratista kun klikkaa puhenappia kuuluu piip, jonka jälkeen naisäänen kanssa voipi aloittaa jutustelemaan. Hyödylliseltä tämä on tuntunut lähinnä navigaation kanssa, johon ei pääse helposti käsiksi suoraan ratista - musiikin ja puhelimen kanssa puheohjaukselle on vähemmän tarvetta, koska niitä voi hallita helposti monitoimiratin rullista. Joskus tulee soitettuakin kyllä puheohjauksen avulla jos on tarkempi paikka ratissa/mutkaista tietä tms.

Esimerkkinä navigoinnin voi esimerkiksi aloittaa aikaisemmin piipahdettuun kohteeseen sanomalla:

- (painetaan puheohjausnappia)
- NAVIGATION
- (ääni kuittaa ja siirtyy MMI:ssä navigaattoriin)
- LAST DESTINATIONS
- (ruutuun ilmestyy numeroitu lista, valitaan esim. kolmas kohde)
- THREE
- (kysyy aloitetaanko opastus)
- YES
- ("Your route is being calculated" ja kartta ilmestyy)
- (uudelleen puheohjausnappia kun halutaan lopettaa)
- STOP ROUTE GUIDANCE
- (lopettaa navigoinnin)
- RADIO
- (palaa MMI:ssä radioon)
- CANCEL
- (lopettaa puheohjauksen, sama tapahtuu pitämällä puheohjausnappia pohjassa)

Kohteen voi valita muillakin tavoilla ja toki voi myös kirjoittaa käsin ja silti startata opastuksen sanomalla START ROUTE GUIDANCE vähentääkseen rullan vääntelyä. Navigoinnissa on muita komentoja kuten MAP ON ja MAP OFF, skaalaa voi muuttaa esim. sanomalla 500 METERS. Omalla käskyllään voi myös katsoa kohdealueen karttaa ja palata sijaintikarttaan.

Hauskaa loppukesää ja tsemppiä kaikille virittelyprojekteihin sekä iloa kilometreille!

Minulla on tosiaan puolentoista vuoden kokemus tuosta asentamastani Bluetooth-puhelinvalmiudesta ja tyytyväinen olen ollut. Riippuen vähän Nokialaisesta luotettavuus on vaihdellut (kuten minkä tahansa Bluetooth-handsfreen kanssa), uudemmat Nokialaiset ovat olleet parempia, samoin aivan perusluurit, kuin muutaman vuoden vanhat älypuhelinmallit jotka ovat aika bugisia. Äänenlaatu on hyvä ja pois en vaihtaisi, ainoa ongelma siis joskus jos puhelimen ja auton välinen yhteys sekoaa ja katkeaa hetkeksi - yleensä palaa itsestään. Tämä on todella harvinaista, mutta samaa mitä korvanappi-bluetoothienkin kanssa joutuu välillä jumppaamaan. Parasta on kun monitoimiratista voi vaan soittaa ja vastaanottaa puheluita, käytän sitä aina, en käytä mitään muita HF-ratkaisuita enkä puhu luuriin autossa. Suorastaan mullistava juttu, muuttaa täysin tavan jolla puhelinta käyttää autossa.

SAP eli SIM Access Profile BT:tä mietin itsekin aikoinaan - tosin se tuli vasta asennuksen jälkeen, mutta seurasin aihetta - ja siinä taitaa olla se ongelma että se vaatii ulkoisen antennin asentamisen - tai ainakin jonkin antennin asentamisen. Ehkä sen voisi asentaa sisäänkin jotenkin jos ei kattoa halua ruveta poraamaan. Itse koin tuon pelkän Bluetoothin sikäli helpoksi että asentaa tarvitsi boksin lisäksi vain mikrofoni kattoon, ei muita.

Itseasiassa jos nyt olisin asentamassa tuota Bluetooth-moduulia, tekisin elämän itseni vielä helpommaksi asentamalla koko boksin hansikaslokeron taakse jäävään tyhjään tilaan kuskin penkin alle laittamisen sijaan. Koko kaapeloinnin voisi tuolloin tehdä helposti käsiksi päästävässä hansikaslokeron takana, ehkä pitäisi vain Kufatecilta tilata joku eri johtosarja optiselle kaapelille koska muuten se on liian pitkä (koska se on tarkoitettu vedettäväksi takakonttiin saakka), tähän voisi sopia esim. navigaattorin kaapeloinnin tilaaminen erikseen (sen voi tilata ilman naviboksia) ja sen optisen kaapelin käyttäminen tähän tarkoitukseen. Silloin kaikki muu menisi hansikaslokeron taakse, vain mikrofoni pitäisi vetää (oikealta puolelta autoa) kattoon, mikä on helppoa. Ainoa minus tässä on Bluetooth-antenni on kauempana kuljettajaa hansikaslokeron takana, mutta koska Bluetooth on minulla toiminut yleensä muutamia metrejä auton ulkopuolellakin niin en usko että olisi ongelma. Tätä on myös ainakin A4-asennuksissa luettu tekevän eli eiköhän se toimisi aivan hyvin. Tämä idea ja oivallus noista kahdesta asennusprojektista (jotka kieltämättä opettivat autosta paljon) ainakin jäi mieleen!

Back to a6retrofit website index

DISCLAIMER, TERMS OF USE: Please feel free to share, copy, mirror, link to and use any information on this site freely, it is there to hopefully help you and others. However, understand that I am no professional, not affiliated with Audi or anyone and anything posted here may and probably does contain errors and omissions, so take it with a pinch of salt and use it at your own risk. I recommend always consulting a professional, your dealer or Audi when in doubt. The content on this site is provided as is, with no guarantee of usefulness, correctness or fitness for any purpose. Any advertisements that may show up on this site are displayed by the hoster of this nice, free web space, I do not benefit from them.

This site used to be available at: www.geocities.com/a6retrofit