a6retrofit

Back to a6retrofit website index
 

Kommentteja Audi A5/A4 B8:n lisävarusteista ja väreistä (by LoCal)

25.6.2008 - Nimimerkki LoCal lähetti seuraavan koosteen UltimateVW.com:iin kirjoittamistaan Audi A4:n ja A5:n varuste- sekä värikommenteista. Mielestäni se oli julkaisemisen arvoinen myös täällä. Kiitos LoCal!

PÄIVITYS 8.6.2009: Jatkoa tälle artikkelille uuden vuosimallin 2010 varustelistan muodossa alla linkatulla sivulla. Kannattaa silti lukea myös tämä vanhempi artikkeli, koska sisältö on erilainen.

Audi A4 B8:n (ja A5:n) lisävarusteet, mallivuosi 2010 (by LoCal)

(Päivitys 22.3.2009: Alla oleva artikkelin kommentit ovat kohta vuoden vanhoja. Esimerkiksi Audi A5:n Comfort-pakettia on sittemmin parannettu maahantuojan toimesta (joka lienee havainnut samat puutteet), siihen on lisätty sisältöä ja joidenkin optioiden hinnoittelua on kohtuullistettu tilanteissa joissa on päällekkäisyyksiä Comfort-paketin kanssa. Kiitos maahantuojalle näistä parannuksista. Audi on myös päivittänyt tehdasnavigaattoreitaan. Kaikki alla olevat kommentit eivät siis ole ajankohtaisia, tarkista uusimmat hinnastot ja esitteet huolella. Moni asia on kuitenkin edelleen ajankohtainen.)
Kommentteja Audi A5:n lisävarusteista:

http://www.ultimatevw.com/keskustelu/index.php?cmd=aihe&id=9845&sivu=21

- Comfort-paketti: Tämä lienee sellainen varustepaketti, jonka useimmat raksivat ja myyjätkin vaivautuvat suosittelemaan. Säästöä kertyy 950 euroa erillisvarusteisiin nähden, mutta silti aika kallis paketti. Tärkeimpiä lienee Xenon-valot joiden mukana tulevat ne A5:lle ominaisen ilmeen luovat häijyt päiväajovaloledit. Miettimättä en kuitenkaan suosittelisi Comfort-pakettia rastimaan, koska sen hyödyllisyys riippuu paljolti siitä mitä muuta autoon ajattelit ottaa - esimerkiksi APS Plussan (etu- ja takatutkat) valitseminen ei ainakaan hinnaston mukaan irtoa yhtään normaalia halvemmalla vaikka Comfort-paketti olisikin pohjilla, jolloin joutuu maksamaan 1590 euroa parkkitutkista ja paitsi menettää Comfort-paketissa olevan takatutkan hintahyödyn, niin katoaa myös se 950 euron hintahyöty Comfort-hinnoittelulla... sama tietysti jos rastii jotain muuta paketin kanssa päällekkäistä. Silloin kannattaa unohtaa paketti ja rastia tavarat erikseen, jättää vaikka läpilastausluukku pois jos haluaa säästää vähän. Aika köykäinen alennus paketissa mielestäni.

- Alumiinivanteet: Näitä on palloteltu tässäkin ketjussa vaikka kuinka paljon. Muutamaa soraääntä lukuunottamatta konsensus (erinäisillä vahvuustasoilla) tuntuu olevan että vakiona tulevat 17-tuumaiset ovat vähemmän onnistuneet ulkonäöltään. Voisi siis olla suositeltavaa sijoittaa jo tehtaalle muutama roponen enemmän, että saa paremmat vanteet vaikka sitten talvirenkaisiin eikä tarvitse ottaa vakioita vaivoikseen. Ehkä ikävintä niissä vakiovanteissa on design, joka ikäänkuin kadottaa 17-tuumaisen kokoedun ja saa vanteen näyttämään pienemmältä kuin se on. Kohtuullisilla 430 euron tai 850 euron lisärahoilla saa jo vähän valinnanvaraa ja näyttävyyttä 17-tuumaisiin vanteisiin, tuolla suuremmalla summalla saa myös leveämmät vanteet jos haluaa kieltämättä auton luonteesen ehkä paremmin sopivat 245/45:et (kaksi pienintä vannetta tulee 225/50-renkailla). Autoverohinnoilla 18/19-tuumaisiin tuskin tehdasvarusteena kannattaa koskea, 17-tuumaiset talvivanteiksi ja tilaa sitten haluamansa kesävanteet varaosatiskiltä tai replikana oman maun mukaan sitten vanteet vailla autoveroa kotosuomesta.

- Lukkopultit: Useimmille nämä lienevät tuttuja, mutta niille joille asia on uusi niin jokaiseen renkaaseen tulee lukkopuoltit rastittuaan yksi erikoispultti, jonka voi avata vain auton mukana tulevalla adapterilla. Näin kuka tahansa ohikulkija ei voi irroittaa renkaita ja viedä kalliita vanteita mukanaan. Pieni hinta, voisin suositella. Tietysti eri asia on houkutteleeko lukkopultti jonkun iskemään lasin sisään etsiäkseen autosta avaajaa, eihän sitä kotiinkaan voi jättää jos tulee puhjennut rengas.

- Urheilullisempi alusta/S line urheilualusta: Audilla on perinteisesti kolme tai neljä vakioalustavaihtoehtoa: korotettu maastoversio, vakio, 20 mm laskettu urheilualusta ja 30 mm laskettu S-line-urheilualusta. A5:een tarjotaan vähän tästä poikkeavaa settiä, auto on nimittäin vakionakin madallettu sen 20 mm verran. Urheilualusta ei madalla autoa lainkaan, mutta lisää jäykemmän jousituksen (includes suspension brace). S-line-urheilualusta laskee sitten autoa 10 mm ja sisältää vieläkin "dynaamisemman" jousituksen. Suosittelisin harkitsemaan urheilualustaa ainakin, auton luonteeseen tällainen pieni jäykkyys tuntuisi istuvan.

- Servotronic, ajonopeuden mukaan säätyvä ohjaustehostin: Tämä on optio vain 1.8T:ssä, muissa vakio. Etenkin A4-ketjussa aiheesta on peistä väännetty, osa sanoo että servotronic pilaa keskialueen ohjaustuntuman, toisille se on pakollinen varuste paikoitustilanteissa. Itse kuulun ehdottomasti jälkimmäiseen kategoriaan, servotronicittoman 1.8T:n koeajo sai vain kädet kipeäksi, enkä nauttinut niin paljoa kuin servotronicin kanssa - se kun tuo sitä arkikäytännöllisyyttä myös roppakaupalla kun kuitenkin melko kookasta A5:sta joutuu parkkipaikoilla venkslaamaan ja kyllä se maantielle jäykistyy todella mukavasti myös ohjaus. Epäilemättä servotronic kuitenkin kadottaa hieman takapuolituntumaa tiehen kun ohjausteho ei ole aivan suoraan yhteydessä tiehen, joten jos tämä on asia jossa voisit kuvitella olevasi enemmän hardcore kuin comfort-mielisiä niin kannattaa koeajaa vaihtoehdot.

- Audi Drive Select -järjestelmä: Säädettävä alusta ja ohjaus. Kokemuksia tästä ei tässä ketjussa taida olla vielä kenelläkään, mutta sen verran olen aiheesta ehtinyt poimia yksityiskohtia, että ilmeisesti Drive Select -iskunvaimennus (toinen kahdesta ADS-vaihtoehdosta) ei madalla tai korota autoa eli ei siten ole suora vastine ilmajousitukselle, se vain vaikuttaa siihen kuinka pehmeä tai kova iskunvaimennus on. Saa siis jäykkyydeltään säädettävän alustan. Niille joita servotronic pelottaa, Drive Select -ohjaus voisi olla ratkaisu, tapauskohtaisesti voisi herkistää tai helpottaa ohjausta. Jos näistä pitäisi valita, jos ei riitä raha molempiin, itse varmaan veikkaisin iskunvaimennuksen puolesta. Jos autossa on "oikea MMI" eli navigaattori, mukana tulee Individual-asetus johon voi MMI:llä valita moottorille muutamasta ohjelmasta sekä iskunvaimennuksen ja ohjauksen (riippuen siitä kuinka laaja ADS on tilattu) moodit haluamikseen, voi vaikka yhdistää leppoisan ohjauksen ja tiukan alustan tms. Ilman MMI:tä (eli Concert/Symphony-radion kanssa) Individual-moodia ei ole, tällöin ADS-napit eivät myöskään ole kojelaudassa vaan vaihdekepin alapuolella. Yksityiskohtana mainittakoon että Drive Selectin kanssa automaattivaihteistosta poistuu S-vaihtoehto (!), sen tavallaan korvaa Drive Selectin dynamic-moodi.

- Urheiluistuimet/Sähkösäätöiset ristiselän tuet etuistuimille: Usein urheiluistuimet mielletään ulkoasu- ja sivuttaistukivalinnaksi, mutta Audissa ne ovat olleet minun mielestäni jo pitkään ihan silkka mukavuusvaihtoehto. Ne sisältävät penkeistä ehdottomasti parhaat säädöt, manuaalisenakin korkeuden voi säätää erikseen tuolin eteen ja taakse (eli korkeutta ja kulmaa voi säätää, vakioissa kulmaa ei voi), sähköinen ristiseläntuki kuuluu hintaan (vakiona puuttuu) ja lisäksi penkissä on säädettävä reisituki eli istuimen pituussäätö. Lisäksi tietysti kaikki muut normaalit säädöt. Alle puolella hinnalla saa vakiopenkkeihinkin sähköiset ristiseläntuet, mutta sen verran hurjasti paremmat säädöt ja tuki vähän pidemmällekin henkilölle tulee urheilujakkaroilla että en oikein näe kuka haluaisi maksaa pelkästä ristiseläntuesta - vähän lisää pöytään ja saa kunnon penkit.

- Sähkösäätöiset etuistuimet: Näitähän jaettiin alkuun manuaalisporttipenkkien valmistusongelmien vuoksi ilmaiseksi, nykyisin tätä ilmaisetua ei lukemani mukaan enää ole tarjolla vaan jokainen saa mitä tilaa. Audin sähkösäätöiset penkit ovat aina olleet sikakalliita, edelleenkin ikävä kyllä. Ilmeisesti sähköpenkeissä on myös sähköinen niskatuen säätö, hauskaa. Jos ottaa muistilla varustetut penkit, kuljettajan istuimen alle ei tule lokeropaketissa lokeroa - ilmeisesti muistimoduuli on siellä. Tärkeimpänä detaljina kuitenkin keskustelussa manuaali vs. sähköpenkit on kaksiovisen A5:n Easy Entry eli penkkien liukuminen sivuun takapenkille pääsyä varten. Manuaalisessa kiskaistaan vivusta ja penkki työntyy käsiliikkeen tahdissa pois tieltä lastausta varten. Sähköpenkeissä joutuu painamaan nappulaa ja odottelemaan kun automatiikka hitaasti kitkuttaa penkin pois tieltä - kivan näköistä, mutta hidasta jos usein taakse on asiaa. Joku sanoi että sähköpenkkien etu on Easy Entryssä että osaavat palata takaisin alkuperäiseen paikkaansa (sen sijaan että tarvitsee Easy Entryn jälkeen säätää pituussuuntainen paikka uudestaan), luin jostain että manuaalipenkitkin osaisivat - mikä lie sitten totuus, joku asiaa kokeillut osannee selventää.

- Istuimen lämmittimet takaistuimille: Suomen hinnasto ei A5:n kohdalla sitä sano, mutta ulkomaan tiedot (ja A4:n hinnastoon vertaaminen) väittävät että takaistuinten lämmityksen saa B8-autoihin jostain syystä vain nahkasisäverhoilun kanssa, ei kangasverhoilun. Poikkeuksellista, mutta ilmeisesti totta.

- Ilmastoidut mukavuusistuimet edessä: Harmi että tämä vaihtoehto vaatii melkoinen paketillisen nahkoja ja muita, kalliiksi tulee. Mielestäni vielä melkoinen isomman autoluokan ominaisuus, etenkin kun tämän saa myös uuteen A4:ään. Penkit tulevat rei'itetyllä nahalla ja paitsi että lämpiävät automaatikalla, osaavat siis myös ohjata kylmää ilmaa istuimeen ja sieltä takapuolen viilennykseksi kuumana kesäpäivänä. Myös takapenkin nahka on tällöin rei'itettyä, mutta takana ei ole tuuletettuja penkkejä.

- Keskikyynärnoja etuistuimien välissä; sis. säilytyslokeron: A5/A4 B8:n keskikyynärnoja on uudistunut suhteessa vanhempiin malleihin, siinä ei ole enää lokeroa sisällä (vaikka hinnaston kuvaus vähän niin antaa ymmärtää), sen sijaan kyynärnoja on eräänlainen kansi sen alle jäävälle lokerolle. Uutena asiana keskikyynärnojaa voi siirrellä paitsi ylös ja alas, myös eteen ja taakse. Mielestäni ehdoton lisävaruste ja parantaa myös keskikäytävän ulkonäköä kun lokerot ja mukitelineet saavat vähän peittoa. Useimmat saanevat tämän Comfort-paketin kautta. Ilman keskikyynärnojaa myös vaihdekepin ympäristöön tuleva koristelistoitus jää pois ja tilalle tulee mustaa muovia.

- Alcantara / nahka -verhoilu: Vain urheiluistuimiin. Niille jotka haluavat kangasverhoilua parempaa näyttävyyttä, nahka-alcantara on tietysti käytännöllinen ja edukkain kombinaatio. Alcantara tuntuu mukavammalta ja vähemmän liukkaalta ja lämpötilaherkältä (ylikuuma/ylikylmä) kuin nahka. Se on myös vähemmän herkkää tietyille tuhoille (terävät esineet yms., lisäksi erinomaisen hyvin vesipestävä kangas) kuin nahka, mutta joku täällä on moittinut että autossa alcantara voi huonosti hoidettuna alkaa parissa vuodessa nukkaantumaan pahasti.

- Alumiini "Hologram" -somisteet: Vakiosisälistat ovat micrometallic platinumia, joka ei oikeasti ole metallia vaan metallivärillä maalattua muovia. Alumiinilistoilla saa kunnon metallia listoitukseen. A4:ssähän lisävarustelistojen valitsemiseen oli sidottu myös joidenkin muiden pienten alu/kromi-look-koristelujen mukaantulo ohjaamossa, A5:ssä näin ei taida olla.

- 3-puolainen nahalla päällystetty monitoimi-urheiluohjauspyörä vaihteenvalitsimilla: Monitoimirattia kannattaa harkita, siitä voi säätää radion volyymia, radion/CD:n kanavaa vaihtaa mittariston näytön kautta sekä käynnistää puheohjaus jos autossa on (ei Suomen tuontiohjelmassa) sekä matkapuhelinvalmiuden toimintoja. Varsinkin automaattivaihteisissa autoissa kädet pysyy ratilla, joten radion säätöön monitoimiratti on ehdoton. Myös nelipuolainen ratti on tarjolla, mutta siitä puuttuu urheiluratin rei'itetty nahka (kuten Audin viimevuosien rateilla on ollut tapana) sekä A5/A4:ssä uudehkona rattiin tulleet alu/kormi-look-kehykset monitoimivalitsimien ympärillä, nelipuolaisessa ratissa tämä kohta on vain mustaa muovia. Nelipuolaisen ratin saakin vain lane assistin kanssa, sitä varten se on lisävarustelistaan tuotukin, muuten ehkä pieni tyylivirhe näin sporttisessa autossa. Nelipuolaisessa on käytännön etuna se, että ajaessa maantiellä on helpompi lepuuttaa käsiä alapuolilla, urheiluratissa käsille ei yhtä luontevasti ole lepuutuspaikkaa vaikka vähän muotoilua siinä kohtaa onkin. (Huomatkaa myös 4-puolainen nahalla päällystetty monitoimi-ohjauspyörä, puinen yläosa optiona pähkinäpuulistojen seuraksi...)

- MMI -käyttölogiikalla varustettu DVD-navigointijärjestelmä: Poikkean tässä kohtaa vähän Suomen hinnaston järjestyksestä, koska DVD-navigointijärjestelmällä on aika merkittävää vaikutusta auton viihde- ja mukavuusvarusteluun. Syynä tähän on se, että vain DVD-navigaattorin kanssa autossa on "oikea MMI", A6/A8/Q7:sta tuttu MMI High (Suomeen ei tarjota pienempää CD-navia joka on MMI basic plus -pohjainen), jonka monet Audin lisävarusteet vaativat koska ne kytkeytyvät MMI:n MOST-valokaapelirinkiin. Ilman DVD-navigointijärjestelmää (jota MMI itsessään ei vaadi, A5/A4:ssä se vain on niputettu navin kanssa yhteen) autossa on vain Concert/Symphony-radio jossa on kyllä MMI:ltä näyttävä käyttölogiikka, mutta oikea MMI se ei ole - samaan tapaan kuin vanhan A4/A3:n erillisnavigaattori näytti MMI:ltä, mutta ei oikeasti ole "oikea MMI" vaan pelkkä steroideilla pumpattu autoradio. DVD-navigaattorin kanssa myös MMI-kontrollit siirtyvät samalle paikalle kuin A6/A8/Q7:ssa eli vaihdekepin alapuolelle ja vaihdekepin alapuolen napit (P-tutka, ESP off yms.) siirtyvät kojelautaan, jossa on navigaattorin kanssa myös CD-vaihtaja (navigaattorin DVD-asema on takakontissa vasemman luukun takana). Ilman navia vastaavat kontrollit ovat kojelaudassa radioyksikön etumaskissa (näyttö on tosin aina erillinen oli autossa sitten "oikea MMI" tai vain radio).

- Radio Symphony: Suomesta on köykäisin Chorus-radio tiputettu tuontiohjelmasta, joten vaihtoehdot ovat vakio Concert ja optiona Symphony. Ulkonäkö ja ominaisuudet ovat molemmissa aikalailla samat, MP3:sia voi kuunnella CD:ltä tai radion etumaskin pienen reiän kautta SD-muistikortilta (jossa 4 Gt -korttien kanssa on yhteensopivuusongelmia monilla koska neljän gigan kortit on usein tehty aika erilaisilla standardeilla, 2 Gt:t toimiit turvallisesti). Symphonyssa on vain sisäänrakennettu kuuden CD:n vaihtaja, jos sellaista tarvitsee. Huomattavaa että DVD-navigointijärjestelmän kanssa ei saa SD-muistinkortinlukijaa eli tässä mielessä pelkän radion ottaja on etulyöntiasemassa.

- Audi Music Interface: DVD-navigointijärjestelmän speksannut voi poimia silti autoon Audi Music Interfacen, joka lienee yksi parhaista iPod-autointegraatioista maailmassa. AMI-moduuli tulee hansikaslokeroon ja siihen voi erikseen ostettavalla kaapelilla kytkeä ainakin iPodin, aux-äänisisääntulon tai USB-muistitikun/kiintolevyn/muistikorttiadapterin. Kappaleita voi selailla MMI-ruudulta monipuolisesti ja elegantisti. AMI kytkeytyy MOST-valokaapelirinkiin, joka puuttuu jos autossa on vain Concert/Symphony-radio, joten siksi Audi Music Interface ei sen kanssa saa. Huhutaan että radion ostajille olisi tulossa iPod-integraatiota myöhemmin, Audihan on tarjonnut vähän kömpelömpää systeemiä esim. vanhaan A4:ään ja A3:een joka ei MMI:tä vaadi.

- Audi Sound system/Bang & Olufsen Sound System: Vähintään Audi Sound system kannattanee rastia, koska se nostaa A5:n kaiuttimien määrän (vakio 8/80W -> 10/180W, mm. bassokaiutin tulee ASS:n mukana) auton arvoiselle tasolle kohtuuhintaan. Vaikeampi pohdiskelu on sitten sijoittaakko aika merkittävä lisäsumma B&O:hon (14 kaiutinta, 505W). Sillä saa muutaman kaiuttimen enemmän ja tietysti parempaa laatua kaiuttimiin ja ulkoisesti hienommat/koristellummat/B&O-tekstein varustetut säleiköt kaiuttimien päälle. A8/Q7:n kojelaudasta nousevia tweetereitä ei kuitenkaan saa. Vain B&O sisältää ajomelua seuraavan mikrofonin, joka säätelee musiikkia melun mukaan (paitsi volyymia myös taajusalueittain ilmeisesti) - Audi Sound systemin kanssa on tyytyminen radioiden perus GALAan eli ajonopeuden mukaan säätyvään volyymiin. DVD-navigaattorin läsnäolo vaikuttaa myös tässä, koska ainakin B&O:n vahvistin on oikean MMI:n kanssa kytketty digitaalisesti valokaapelilla ja pelkän radion kanssa analogisesti, josta tulee eroa äänenlaatuun kokeilleiden mukaan koska vahvistin on erilainen sisääntulosta riippuen. Lisäksi vain DVD-navigaattorin kanssa saa täydelliset säädöt B&O:hon, ainakin tilavaikutelmasäädöt (kuljettaja/etupenkki/takapenkki/kokoauto-keskeinen äänimaailma) jää pois ilman DVD-navigaattorin "oikeaa MMI:tä". Jotkut väittävät että etenkin ilman navigaattoria Audi Sound system on lopulta B&O:ta parempi valinta varsinkin alaäänten toistoltaan myös siksi että sen bassoja voi säätää paremmin. Toisaalta moni on ollut B&O:sta todella vaikuttunut ja kehunut sen vanhoja Boseja selvästi paremmaksi.

- TV-vastaanotin; analoginen ja digitaalinen: Vaatii "oikean MMI:n" ja siten DVD-navigaattorin. Kuva näkyy vain paikallaan olevassa autossa, ääni kuuluu aina. Maailmalta löytyy ainakin muille Audi-malleille softia joilla purkaa tuo kuvarajoitus, lienee A5:eenkin saatavilla jos ei heti niin aikanaan. TV-virittimeen kuuluu myös takakonttiin luukun taakse tuleva mahdollisuus kytkeä videosisääntuloon esim. DVD-soitin.

- Informaatiojärjestelmä värinäytöllä: Kuuluu vakiona DVD-navigaattoriin, muille lisärahan juttu. Kannattaa rastia jos ei vakiona omaan varusteluun kuulu, tuo värinäytön mittariston keskelle mikä on harmoniassa värinäytöllisen radio Concertin/Symphonyn screenin kanssa. Hinnastosta voisi saada sen kuvan että ajotietokone tulee vain tämän värinäytöllisen option mukana, mutta Audi.fi:n vakiovarusteluettelon mukaan ajotietokone kuuluu kyllä myös perinteisen punanäyttöisen ajotietokoneen kanssa (jonka näyttö on kyllä siinäkin tapauksessa selvästi skarpimpi ja suurempi resoluutioltaan kuin Audin vanhat punaiset mittaristonäytöt).

- GSM-matkapuhelinvalmius ja "Hands-free" / Bluetooth tai Audi Bluetooth-Autopuhelin: Riippuen taas kerran siitä onko autoonsa valitsemassa DVD-navigaattoria tai pelkkää Concert/Symphony-radiota, on matkapuhelinvalmiudessa valinnanvaraa. Pelkkä GSM/Bluetooth-valmius tarkoittaa sitä että keskikyynärnojan sisällä on paikka puhelinkohtaiselle adapterille johon puhelimen voi kytkeä virtaa saamaan ja auton kaiutinten/mikrofonin/kattoantennin handsfree-käyttöön, myös bluetoothilla voi kytkeytyä ilman adapteria jolloin auto toimii bluetooth-kuulokkeen tapaan puhelimen silmissä. Tuo toinen vaihtoehto, Audi Bluetooth-Autopuhelin, on saatavilla vain DVD-navigaattorin kanssa (koska se on MMI:n MOST-rinkiin kytkeytyvä komponentti) ja se onkin aika fiksu peli: nk. SIM Access Profilea tukevissa puhelimissa, kuten uusimmat nokialaiset, auto osaa kaapata SIM-kortin tiedot langattomasti Bluetoothin ylitse puhelimestasi, sammuttaa sitten puhelimesi lähettimen ja käyttöö auton omaa "matkapuhelinta" puheluiden soittamiseen ja vastaanottamiseen. Bluetooth-yhteyttä tarvitaan lähinnä vain kun tulet autoon, ei puhelun aikana jolloin koko liikenteestä vastaa auton sisäinen puhelin, kattoantenni, mikrofoni ja kaiuttimet.

- Xenon Plus -ajovalot: Kuuluu Comfort-pakettiin, mutta jos et ota Comfort-pakettia niin älä missaa tätä varustetta. Mukana molempien etuvalojen yhteydessä olevat yhdeksän ledin päiväajovalot, jotka antavat A5:lle merkittävän osan sen ominaisesta keulailmeestä.

- Kaarreajovalot. Eivät kuulu Comfort-pakettiin. Lisäominaisuus Xenoneihin, joka kääntelee valoja mutkaisella tiellä ajettaessa paremman valaisun edistämiseksi. Ei suoranainen kääntymisvalo kuten A8:ssa jonka ideana on valaista risteystä kun käännytään, vaan suunniteltu nimenomaan valaisemaan maantietä joka kaartelee loivemmin.

- Sisävalopaketti: Lukuvalot taakse, valaistut ovenkahvat sisällä, aktiiviset oviheijastimet, sisääntulovalot (valaisevat maata kun ovi aukeaa), valaistut jalkatilat edessä, valaistut tuuletusaukot ja valaistu hansikaslokero. Sen sijaan vakiona ilman tätä pakettia autossa on ambience-tunnelmaledit ja valaistut meikkipeilit, ellen väärin muista.

- Automaattisesti himmentyvä sisäpeili sekä valo- ja sadetunnistin. Valo- ja sadetunnistin (saatavana myös erikseen) on hyödyllinen jo pelkästään päiväajovaloautomatiikan kannalta, että auton voi kytkeä automaattisesti säästelemään xenoneita valoisalla. Himmenevä sisäpeili on muutenkin kätevä, himmenee kun takaa tulee kirkasta valoa itsestään ja myös poistaa himmennyksen kun kirkas kohde väistyy taustalta tai jos alkaa peruuttamaan autolla.

- Sähköisesti sisäänpäin taittuvat ja automaatisesti himmentyvät ulkopeilit: Automaattisesti himmenevät ulkopeilit käyttävät käsittääkseni samaa sensoria kuin himmenevä sisäpeili, joten ne himmenevät samaan tahtiin eivätkä esim. suorasta valosäteestä ulkopeiliin - ihan OK ominaisuus, mutta ilmankin varmaan eläisi. Sähköisesti taittuvat ulkopeilit (jotka ovat myös erillisenä optiona) sen sijaan ovat tarpeen näin leveässä autossa, säästyy vaivaa ja peilejä esim. autopesussa. Jostain luin, mutta en ole tosiaan itse kokeillut, että A5/A4:ssä sähköisesti kääntyvät ulkopeilit osaisivat viimeinkin menuista säädettävänä optiona myös mennä autoa sammutettaessa kiinni itsestään ja aueta sitten startissa, aikaisemmin Audeissa joutui aina itse kytkemään ne kiinni/auki...

- Ylämäkijarru; Audi hill hold: Vakiona oleva sähköinen käsijarru osaa kytkeytyä lähdössä itsestään pois, mutta ylämäkijarrun avulla käsijarru (tai vastaava) osaa myös kytkeytyä itse päälle kun auto pysähtyy. Ei tule liukumista taaksepäin. Suosittelen ehdottomasti.

- Akustinen ja optinen pysäköintijärjestelmä: Comfort-paketin perusäänitutkalle lisukkeeksi etututkat ja graafinen näyttö joka näyttää palkkeina mikä sensori piippaa ja kuinka lähellä este on, tasoja on vielä yksi lisää sen jälkeen kun akustiikka jo huutaa pysähtymään, joten optinen tutka auttaa tarkemmissa paikoissa. Tuo mukanaan P-napin kojelautaan (tai vaihdekepin alle jos autosta puuttuu DVD-navigaattori) jolla etututkan voi kytkeä päälle hitaasti eteen ajaessa, peruuttaessa tutkat kytkeytyy myös aina päälle. Jos autossa on DVD-navigaattori, voi lisärahalla tilata APS Advancedin jossa on lisukkeena vielä peruutuskamera (tällöin autossa on siis sekä akustiset tutkat edessä ja takana, peruutuskamerakuva taaksepäin ja optinen grafiikkanäyttö peruutuskameran päällä joka näyttää tutkien tilanteen - tämä on konfiguroitavissa). Peruutuskamera näyttää suuntaviivat mihin auto on menossa ja siinä on erillinen moodi taskupysäköinnille. Peruutuskamera on piilotettu takakontin kahvaan eli se ei näy juuri minnekään kun autoa katsoo ulkoa.

- Adaptiivinen vakionopeudensäädin etäisyystutkalla: Tämä sen sijaan näkyy, A5/A4:ssä adaptiivisen vakionopeudensäätimen sensori on tuotu rumasti edestä katsoen vasemman sumuvalon viereen näkyväksi kuvuksi. Säätelee automaattisesti kuljettajan valitsemalla etäisyydellä ja intensiivisyydellä etäisyyttä edessä ajavaan, osaa jarruttaa hyvin hitaaseen vauhtiin jonoa seuratessaan. Lisäksi varoitustoiminto jos törmäys meinaa tulla.

- Kaistanvaihtoapu ja kaistanpitoavustin: Kaistanvaihtoapu tuo takapuskuriin pari näkymätöntä tutkaa, jotka seuraavat ohittavia autoja ja kuollutta kulmaa. Jos yli 60 km/h:n vauhdissa meinaat vaihtaa kaistaa jonkun päälle, peileissä olevat varoitusvalot alkavat vilkkua. Järjestelmän voi kytkeä pois kuljettajan peilin vieressä olevasta napista. Kaistanpitoavustin tuo taustapeilin yläpuolelle melkoisen lisämöhkäleen ja poistaa tuulilasista harmaan yläreunan, sillä siihen lisämöhkäleeseen tulee kamera joka kuvaa eteenpäin ja analysoi oletko kaistalla ja jos meinaat luisua pois ilman vilkkua se värisyttää rattia - varuste vaatii nelipuolaisen ei-urheiluratin valitsemisen. Kaistanpitoavustimen voi kytkeä päälle/pois vilkkuviiksen päästä ja siihen sisältyy myös graafinen näyttö kuljettajan mittariston keskiruudussa.

- S line ulkopaketti: Suomen tuontiohjelmaan kuuluu vakiona A5/A4:ssä S-line-sivulistat, joten tällä paketilla saa vain lievästi erilaisen keulan (ks. vertailukuvat muutamia viestejä sitten tässä ketjussa) sekä takadiffuusorin ja muutaman S-line-badgen. Pitäisin itse aika kalliina panostuksena aika vähään, S-line-sisäpaketti onkin sitten toinen juttu jos rahaa vain riittää...

- Panorama kattoluukku: Yksi lempiväittelyaiheista täälläkin, massiivinen kattoikkuna, joka aukeaa sähköisesti vain sentin korkeintaan parin kerran nousemalla takareunastaan. Aurinkosuoja on rei'itetty joten pään päältä tulevasta valosta ei pääse koskaan täysin eroon, eikä ikkunaa siis voi myöskään kunnolla avata. Näyttävän kokoinen kuitenkin, ehdottomasti. Kattoikkunan kanssa autoon ei tule kattokahvoja sisäpuolelle.

- Automaatti-ilmastointi, 3-alueinen: Vakioilmastointi on vain yksialueinen eli yksi säätö koko autolle eikä numeronäyttöä lämpötilalle (se näkyy säädettäessä MMI/radion ruudulla). 3-alueinen ilmastointi tuo mukanaan ledinumeronäytöt eteen ja erillisen säädön etupenkin vasemmalle ja oikealle sekä takapenkille säätörullan josta säätää takapenkin lämpöä. 3-alueilmastointi tuo myös automaattisen sisäilmankierron (jos auto tunnistaa liikaa epäpuhtauksia tuloilmassa niin kytkee sisäilmankierron päälle itsestään) ja muuta sade/aurinkotunnistusta eli hienostuneisuutta ilmastointiin. Takapenkin lämpörullaa on pidetty myös kirouksena koska sitä ei edestä ole helppo säätää ja siten takapenkille jäänyt huono lämpötilasäätö voi vaikuttaa koko auton ilmankiertoon negatiivisesti. Toisaalta jos takana joku matkustaa niin hän voi tarvita sitä paljonkin aurinkoisella säällä, onhan varjoisa takapenkki ja auringossa kylpevä etupenkki kaksi eri paikkaa.

- Säilytyslokeropaketti: Lehtitaskut etuistuinten selkänojissa, lukittava hansikaslokero, lokerot etuistuinten alla, juomatelineet takakeskikyynärnojassa.

- Aurinkoverho takaikkunalla (sähkökäyttöinen): Takaikkunalle tulee hattuhyllystä nouseva aurinkoverho, joka nousee ja laskee kojelaudassa olevalla napilla (nappi vaihdekepin alla jos autossa ei ole DVD-navigaattoria). Optionaalisesti osaa myös laskeutua itsestään peruutettaessa ja nousta takaisin ylös kun yli 15km/h lähdetään ajamaan eteenpäin.

- Tavaratilapaketti: Sivuverkko (pienet esineet pysyvät reunataskussa takakontissa), kuormauskoukut, 12V-pistoke jääkaapille takakontissa ja tavaraverkko.

- Advanced key -system: Auton ovat voi avata ja lukita ovenkahvassa olevasta napista vain kävelemällä auton luokse, auto tunnistaa avaimen taskusta. Samoin käynnistys onnistuu Start/Stop-napista joka tulee Advanced key -systeemin myötä ilman että avain poistuu taskusta. Huonona puolena auton voi varastaa jos satut olemaan tarpeeksi lähellä auton ulkopuolella ja joku pistää auton käyntiin, moottori ei sammu vaikka avain häviää kantaman päästä, auto vain varoittaa varoitusvalolla eikä suostu enää toista kertaa starttaamaan sen jälkeen kun moottori on kerran sammutettu jos avain ei ole kantaman päässä. Vaarana myös että vaikka lapsi päättää mennä sörkkimään starttinappulaa sinun puuhaillessasi autossa. Mutta nämä asiat huomioiden niin äärimmäisen kätevä ja hieno optio, tottakai.

- Varashälytin: Niille joille Audien varashälyttimet eivät ole tuttuja, tuo mukanaan hälyttimen lisäksi kuljettajan oven piiloon jäävään sisäpintaan poiskytkentänapit sisätilan tutkalle (jos autoon jää joku) sekä kallistustunnistimelle.

- Pistorasia 230V: Merkille pantava varuste, jos tarvitsee takapenkillä kuljettaa normaaleita sähkölaitteita käyttävää väkeä. Audeissa harvinainen varuste.
Kommentteja Audi A4 B8:n lisävarusteista:

http://www.ultimatevw.com/keskustelu/index.php?cmd=aihe&id=10753&sivu=23

Vanteet:

Huomatkaa busineksen ostajat että voitte valita myös PRW:n sijasta PRF-vanteet ilman eri maksua, jos niiden tyyli maistuu enemmän.

Rengaspaineen tarkkailutoiminto:

Tämä ei ole eilispäivien "patterianturit" -renkaissa viritys vaan epäsuora tarkkailu ESP/ABS:n tms. kautta, eikä hintakaan ole enää A6:n tuhannen euron tapaan karmea. Pitäisi toimia sekä talvi- että kesärenkailla nappia painamalla.

Lukkopultit:

Yksi pultti jokaisessa renkaassa aukeaa vain erikoisavaimella joka tulee auton mukana. Ihan hyvä lisäturva. Ei maksa paljoa, mutta eipähän kukaan niin helposti myöskään varasta vanteita. (Tosin houkutteleeko pistämään lasin sisään ja katsomaan onko vaihtopää ajossa mukana?)

Urheiluistuimet:

Erinomainen sivuttaistuki, mutta ennen kaikkea hyvät säädöt. Korkeussäätö istuimen edessä ja takana, sähköinen ristiseläntuensäätö sekä säädettävä reisituki. Kun näihin kerran on tottunut niin vaikea kuvitella elävänsä ilmankaan.

Ilmastoidut mukavuusistuimet:

Tässäpä luksusta isommista autoista kerrakseen, tuuletetut penkit. Tosin kun vaatii sähköistuinten, nahkojen yms. valitsemisen niin taitaa monella budjetti paukkua. Minulla ei ainakaan rahat riitä, mutta kertokaa ihmeessä jos joku tilaa että miltä tuntuu kun takamus saa hellää (?) huolenpitoa. :)

Istuimen lämmittimet takaistuimien reunapaikoille:

Omituista että vaatii nahkaverhoilun, ei tämä aiemmin sellaista ole vaatinut.

Urheilullisempi alusta/Audi Drive Select -järjestelmä:

Urheilualusta on hyvä jos haluaa vähän jämäkkyyttä, toisaalta alemmas laskettu auto ottaa helpommin osumaa helmoihin ja on mukulakivellä/töyssyissä ikävämpi. Tätä voi kompensoida ottamalla Audi Drive Selectin iskunvaimennuksella (se ohjausversio ei herättänyt minussa kiinnostusta), jolla auton korkeutta ei kaiketi voi säätää - kaikki lukemani viittaa että Audi Drive Select on madallettu 20 mm kuten urheilualustakin - mutta alustan jämeryyttä voi säätää eli halutessaan iskarit ottaa pehmeämmin tai urheilullisemmin (ja bonuksena voi säätää moottorin/automaatin asetuksia myös).

Keskikyynärnoja etuistuimien välissä:

Business-paketti on mielestäni ihan must have, mutta jos sitä ei jostain syystä ota niin etukeskikyynärnoja kannattaa valita seuraksi. Uutta hienoa on että kyynärnojaa voi liikuttaa myös eteen ja taakse, ei vain korkeussuunnassa.

Alumiini "Hologram" -somisteet:

Tästä on vähän ristiriitaista tietoa joten en ole varma Suomen tuontiohjelmasta, mutta muualla vakiometallilistoihin ei sisällä alumiinisomisteita kojelaudan tuulettimien ympärillä. Ottamalla alumiinilistat saa paitsi ilmeikkäämmät metallilistat niin varmuudella nuo metallikoristelut tuuletusaukkoihin.

3-puolainen nahalla päällystetty monitoimiurheiluohjauspyörä vaihteenvalitsimilla:

Urheiluohjauspyörä on todella mukava rei'itetyllä nahalla ja uutena A4:ssä (ja A5:ssä?) siinä on alumiinikoristelu monitoimitoimintojen ympärillä jota nelipuolaratissa ei ole. Toisaalta nelipuolaratti on parempi pitkässä ajossa kun alapuolilla voi lepuuttaa kyynärnojaan tuettuja käsiä. Lisäksi nelipuolaratti on ainoa jonka saa Audi lane assistin yhteyteen. Monitoimitoiminnot kannattaa ottaa jo pelkän volyymisäädön vuoksi.

Uusi multitronic on 8-portainen porrastetussa moodissa, joten vaihteenvalitsimet ratin takana voivat olla tarpeen jos haluaa manuaalimoodia käyttää - etenkin dieseleissä joissa vaihtovälit ovat muutenkin pienet.

Audi Sound system:

Täällä foorumilla vinkattiin että tämä kannattaa rastia jos ei Bang & Olufseniin rahkeet riitä. Vakiona on Suomen tuontiohjelmassa kahdeksan kaiutinta (ei sentään minimivakiota eli neljää) mutta Audi Sound system tuo mukanaan pari lisää, oliko se nyt keskikaiuttimen eteen ja bassokaiuttimen takaikkunalaudalle tai jotain sinne päin. Joka tapauksessa vakiokaiuttimet jäävät vähän aneemisiksi helposti, tällä saa apuja.

Audi Music Interface:

Ehkä maailman hienoin iPod-/MP3-soitinintegraatio. A6/Q7-omistajilta voinee kysellä kokemuksia, mutta jos ottaa satelliittinavigaation niin tämä lisuke voi olla harkitsemisen arvoinen.

MMI -käyttölogiikalla varustettu DVD-navigointijärjestelmä:

A4 on siitä jännä MMI-auto, että Concert-radion ollessa vakio Suomessa myös 6,5 tuuman värinäyttö on vakio. Tämä ei kuitenkaan ole täysi MMI vaikka siltä vähän näyttääkin. Jos haluaa kuvakartallisen DVD-navigaatorin, tarvitsee täyden MMI:n jossa on 7 tuuman värinäyttö ja MMI-napit vaihdekepin ympärillä. Tässä tulee CD-vaihtaja mutta Concertin/Symphonyn muistikorttipaikka tietääkseni puuttuu. Koeajoautossa oli tämä, DVD-asema navigaattorille on takakontissa.

Audi Bluetooth-Autopuhelin; SIM Access Profile, Hands-free:

Mielenkiintoinen ominaisuus on se, että yhteensopivan puhelimen kanssa auto ei vain toimi bluetooth-kuulokkeena vaan "kaappaa" kännykän SIM-kortin ja puhelinmuistion tiedot, sammuttaa kännykän lähettimen ja sitten käyttää autoon asennettua GSM-antennia/lähetintä sen sijaan. Oma taskussa oleva kännykkä ei säteile vaan antenni katolla (kaiketi GPS-evän sisällä).

Xenon Plus -ajovalot, sis. LED päiväajovalot:

Jos Suomeen on jotenkin mahdollista saada uusi A4 ilman LED-päiväajovaloja, älköön kukaan tällaista häväistystä suorittako. Ehdottomasti LED-päiväajovalot, mutta minulle on jäänyt vähän epäselväksi vaatiiko se Xenoneiden ruksimisen. Ne kuuluvat joka tapauksessa businekseen.

Sisävalopaketti:

Hansikaslokeron valaistuksen sijoittaminen valopakettiin on aika villi ratkaisu, mutta tämä yhdessä takalukuvalojen kanssa lienee tarpeeksi syytä valita sisävalopaketti. Lisäksi muut jalkatilojen/ovien valaistukset ovat talvihämärissä tarpeellisia, joten sisävalopakettia kannattaa harmita vaikka tunnelmaledit etupenkin katossa ovatkin vakiona.

Automaattisesti himmentyvä sisäpeili:

Tästä oli puhetta aikaisemmin tässä ketjussa. Näyttää paremmalta kuin vakio taustapeili mielestäni ja helpottaa elämää kun ei tarvitse rempata päälle ja pois pimeällä taustapeilin himmennystä. Paras puoli on se, että kun normaalisti sen himmennyksen kytkee kerran päälle ja pois vasta perillä, automatiikka mahdollistaa matkan aikana sen että taakse oikeasti näkee aina kun siellä ei ole kirkkaita ajovaloja... peruspeilin kanssa himmennys jäisi päälle koko matkaksi.

Ihan kiva ominaisuus on himmennys sivupeileissäkin, muttei ehkä niin tarpeellinen. Sivupeilien sisään kääntäminen on sen sijaan ihan hyvä juttu vaikka autopesussa, tällöin sivupeilit käännetään sisään kääntämällä sähköpeilien säätörulla ala-asentoon. En tiedä kääntyykö peilit automaattisesti uudessa A4:ssä, aikaisemmissa Audeissa eivät eli on pitänyt kääntää siitä vivusta kun haluaa peilit piiloon.

Aurinkoverhot takasivuikkunoille:

Sivuikkunaverhot voivat olla lapsiperheissä hyvä asia, mutta oletteko kyselleet sitä takalasin aurinkoverhoa Suomessa? Se kuulemma on koteloitu todella kivasti C-pilareihin niin että verho peittää koko takaikkunan ylös nostettuna. Voisi olla päheä ominaisuus, sähköinen vieläpä, mutta en nähnyt hinnastossa.

Kiiltolistat sivuikkunoiden ympärille:

Näiden puuttuminen vakiovarustelusta voi olla monelle yllätys, koska historiallisesti Suomeen Audeja on vuosia tuotu kiiltolistat vakiona tai jossain vakiopaketissa. Nämä ovat siis ne kromilistat sivuikkunoiden ympärillä sisältäen myös glossyt B/C-pilarin mustat muovipeitteet. Mielipide haluaako nämä, mutta kunhan pistää merkille etteivät enää ole vakiona.

Paikallaanpitoavustin (Audi hold assist):

Jos tämä on sama tai vastaava kuin Audi hill hold assist niin suosittelen, helpottaa mäkilähtöjä. Tämä saattaa myös tarkoittaa automatiikkaa jolla käsijarru kytkeytyy automaattisesti päälle/pois tietyissä tilanteissa, en ole perehtynyt. Busineksessa vakiona ja otan varmasti tämän joka tapauksessa.

Audi side assist ja Audi lane assist:

Houkuttavia uutuuksia, käyttöarvo minulle aivan tuntematon. Side assist tuntuisi ajasta aikaan tarpeelliselta kun kuollutta kulmaa on vaikea nähdä. Lane assist lähinnä pelastaisi huomion herpaantumiselta, sattuuhan sitäkin joskus... Näistä aika hyviä animaatioita Audin A4-erikoissivuilla joten jokainen miettii tarvitseeko. Jos ottaa lane assistin, niin siinä taustapeilin yläpuolelle tulee melkoisesti tavallista isompi kotelointi tuulilasiin, jossa on sisällä sadeautomatiikan lisäksi kaistavahdin kamera. Kaistavahdin kanssa tuulilasin yläreunaan ei saa/tule harmaannutettua aluetta, olettaisin kameran takia.

Adaptiivinen vakionopeudensäädin etäisyystutkalla:

Todella hieno kapistus, jos joskus on päässyt kokeilemaan. Säätelee nopeutta automaattisesti esim. moottoritiellä vakionopeudella ajellessa, nyt jo vähän kohtuullisempaan hintaan Audeissakin. Jonossa ajettaessa mukavaa. Osaa myös varoittaa ja varautua törmäystilanteeseen mm. äänimerkillä ja nostamalla jarrupainetta valmiiksi/tekemällä kuskin huomion herättävän pikajarrutuksen.

Akustinen ja optinen pysäköintijärjestelmä kameralla (APS Advanced):

Niille jotka ottavat vain peruutustutkan, suosittelen harkitsemaan lisäsijoitusta ainakin optiseen pysäköintijärjestelmään ilman kameraa. Helpottaa kummasti venkslaamista ahtaassa paikassa edes ja takas kun sensorit on edessä ja takana ja näkee lisäksi MMI:n näytöltä kaaviokuvasta minkä puskurin kohdalla este on lähellä. Kamera tuo sitten mukaan taustanäkymän ja viivat jotka näyttävät mihin auto menee jos nyt peruutat tällä rattikulmalla - kamera vaatii tylsästi navigaattoriversion MMI:stä.

Automaatti-ilmastointi, 3-alueinen:

Tästä on väännetty täällä peistä joten keskustelua voi kelata taakse, mutta yhteenvetona vakioilmastointi on vain yksikanavainen eli ei voi säätää erikseen etumatkustajille eri lämpötiloja. Ilmastoinnissa ei myöskään ole näyttöä vaan säädettävä lämpö näkyy vain MMI:n näytöltä. 3-alueinen tuo mukanaan paitsi ledinäytöt ja kaksialueen eteen, taakse keskelle puhaltimet ja oman lämpötilarullan (ajattele suihkun lämpötilarullaa) jolla taakse voidaan säätää eri lämpötila. 3-alueisessa on myös automaattinen sisäilmankierto sekä muuta sensori/automatiikkaa tekemään ilmastoinnista vähäsen vielä vakiota hienostuneemman.

Seisontalämmitys:

Kannattaako seisontalämmitystä tilata tehtaalta? Tästä voisi keskustella. Ainakin aikaisemmin tehdasversiossa ei tainnut saada sisälämmitystä, joten jäi jälkeen jälkiasenuksille. Toisaalta integraatio valikkoihin yms. on parempi. (Edit: Ilmeisesti tämä menee juuri päin vastoin eli tehtaalta lämmittää vain sisustaa eikä moottoria.)

Säilytyslokeropaketti:

Tätä on tullut raksittua Audeihin monesti ja tasan yhtä ominaisuutta on tullut käytettyä säännöllisesti: lehtitaskut etupenkkien selkämyksissä. Saisi olla vakio, mutta minkäs teet kun ei ole. Ihan näppärät ovat myös etupenkkien alla olevat laatikot.

Tavaratilapaketti:

Jos joku kuormakoukkuja tarvitsee tai töpseliä takakonttiin...

Advanced key -system:

Kannatko usein autolle mennessäsi paljon tavaraa/lapsia? Onko autonavaimet taskussa josta niitä on vaikea saada kun lopulta istut penkillesi? Auto avaa ovet ja käynnistää moottorin nappia painamalla jos valitset tämän, kunhan avain vain on mukana esim. taskussa. Onko lisäriskinä että jos seisoo auton vieressä joku lapsi tms. käynnistää auton huomaamattasi...
Kirjoitin seuraavat kommenttini Audi A4 B8 (osin myös A5:n) väreistä alkujaan tänne:

http://www.ultimatevw.com/keskustelu/index.php?cmd=aihe&id=10753&sivu=22

Seuraavaan olen jonkin verran päivittänyt ja muokannut kommentteja tätä uudelleenjulkaisua varten. Värit ovat tietysti hyvin subjektiivisia asioita, mutta jonkin verran käytännön kokemuksia ja näkökulmia olen yrittänyt yhyttää mukaan. Kaikista väreistä minulla ei ole kokemuksia.

Ibisvalkoinen:

Selvästi muotiväri tällä hetkellä. Käytetty A4:n ja muidenkin autojen uusissa lanseerauksissa, kuten C-sarjan Mersussa. Historiallisesti valkoinen on auton värinä kuitenkin jälleenmyyntiarvoltaan muita värejä alhaisempi, vaihtoautoa tarjotessa kaupoilla on ollut tapana kysyä auton väriä juuri siksi että valkoisesta tarjotaan vähemmän kuin muista. Likaantuu helposti, näyttää hyvältä lähinnä puhtaana. Parhaimmillaan todella näyttävä silti. Säästöä tulee, koska joidenkin mielestä kromilistat eivät sovi tähän ja metallivärin lisähintaa ei tule. Toisaalta metalliväri voisi tehdä valkoisellekin hyvää. Hyvänä puolena tummien värien helmasynti, kulumien ja pyörrejälkien näkyvyys perusväriksi vähäinen.

Briljantinpunainen:

Sporttisin punaväri kun Misano Rediä ei taida Suomessa A4:lle ainakaan ilman sairasta lisämaksua saada. Sääli että perusvärit menettävät loistoaan nopeammin kuin metallivärit - vaikka nykyään perusvärisetkin autot on lakattu kuten metalliväritkin, "ikuisten" metallihileiden puuttuessa maalin ilme pääsee haalistumaan vuosien saatossa. Joidenkin mielestä punaiset autot eivät ole niin arvokkaan näköisiä.

Briljantinmusta:

Turvallinen valinta kun ei halua erikoista väriä, eikä halua maksaa metalliväristä. Muuta hyvää en tässä näe, jonkinlainen kompromissi. Jos näyttävää mustaa hakee niin olen ainakin A6:ssä nähnyt Phantom-mustan helmiäisvärin ja se on todella hieno. Tummissa väreissä ongelmana on hoidettavuus, konepesut jättävät selvästi näkyviä pyörrejälkiä jotka jokin muu väri peittäisi paremmin. Kaikki kulumat ja kolhut näkyvät mustassa maalipinnassa selvästi.

Dakarbeige metalliväri:

Herrasmiesväri. Voisi toimia beigen sisustuksen ja jalopuulistojen kanssa hyvin. Valmiiksi kuranvärinen (mutta arvokas) sävy on armollinen likaisessakin autossa. Kiilteleviä metallihileitä tuntuisi olevan riittävästi arvokkaan ja helppohoitoisen ilmeen ylläpitämiseksi.

Jäänhopea metalliväri:

Uusi "valohopea". Muutama vuosi sitten kaikki Audit olivat tällaisia, siltä tuntui. Modernisoitu valohopea, mutta silti vähän liian tuttu ja turvallinen minun makuuni.

Nesteensininen metalliväri:

"Tyttöväri" joka toimii A3:ssa, muttei minun makuuni enää A4:ssä.

Kvartsinharmaa metalliväri:

Uusi Atlas-harmaa. Hyvä väri varmasti, toimii likaisenakin. Ehkei herätä intohimoja suuntaan eikä toiseen, mutta runsaasti metallihileitä sisältävänä keskitummana sävynä erittäin helppohoitoinen ja säilyttää ilmeensä hyvin. Värissä taitaa olla hivenen sinertävää vivahdetta kun taas vanha Atlas-harmaa oli sävyltään lämpimämpi.

Sfäärinsininen metalliväri:

Omituinen uutuus jota pitäisi ihailla enemmän että voisi miettiä onko silkkaa hulluutta vai super-magea juttu.

Aruba-sininen helmiäisväri:

Periaatteessa näyttävä väri, mutta sävyssä on omaan makuuni hieman jotain likaista.

Granaatinpunainen helmiäisväri:

Paljon parempi punainen kuin A6:n Canyon Red. Toisaalta ei yhtä kylmä kuin Misano Red, joten ei niin urheilullinen. Hieno punainen, mutta tuleeko autosta liian marja... jos ei ole sporttinen punainen, niin kannattaako laittaa punaista ollenkaan vai tuleeko liian halpa lookki? A4 on aika suuri auto ja suuressa autossa suuret punaiset pinnat jakavat mielipiteitä, punainen sopii pikkusporttiin ehkä paremmin.

Laavanharmaa helmiäisväri:

Erinomainen väri, likaisena tosin taipuu vähän liian helposti mustaksi ihmisten silmissä. Mutta kokonaisuutena erittäin tasapainoinen ja hyvä väri. Jos haluaa tumman mutta musta on liian tumma, tämä on loistava. Lisäksi sisältää valtavasti metallihileitä, joten kulumat eivät tämän värisessä autossa erotu niin helposti kuin mustasta - värinä siis paljon mustaa helppohoitoisempi.

Meteorinharmaa helmiäisväri:

Arvokkuudeltaan parempi kuin delfiininharmaa, koska tummempi. Parhaimmillaan erittäin näyttävä väri. Silti kärsii tummien harmaiden ongelmasta ehkä, pliisulla säällä myös väri on pliisu... taistelulaivaksi joku kutsui. Suurena miinuksena erittäin vähäinen metallihileiden määrä, joten näyttää helposti synkemmällä säällä perusväriltä.

Phantom-musta helmiäisväri:

Ks. Briljantinmustan kommentit. Jos haluat mustan, ota mieluummin tämä.

Syvänvihreä helmiäisväri:

OK, vihreä Audi on käsitteenä aika vieras. Vihreä Jagge, joo, toimii. Vihreä Audi? Not so much. Pitäisi nähdä livenä.

Syvänmerensinen helmiäisväri:

Vierastan hieman sinistä, mutta aika kiva väri... en oikein tiedä mitä sanoa.

Valokuvia osasta väreistä löytyy esimerkiksi täältä (A5):

http://www.a5oc.com/forums/showthread.php/a5-s5-color-99/index.html

By LoCal

Back to a6retrofit website index

DISCLAIMER, TERMS OF USE: Please feel free to share, copy, mirror, link to and use any information on this site freely, it is there to hopefully help you and others. However, understand that I am no professional, not affiliated with Audi or anyone and anything posted here may and probably does contain errors and omissions, so take it with a pinch of salt and use it at your own risk. I recommend always consulting a professional, your dealer or Audi when in doubt. The content on this site is provided as is, with no guarantee of usefulness, correctness or fitness for any purpose. Any advertisements that may show up on this site are displayed by the hoster of this nice, free web space, I do not benefit from them.

This site used to be available at: www.geocities.com/a6retrofit