a6retrofit

Back to a6retrofit website index
 

Audi A4 B8:n (ja A5:n) lisävarusteet, mallivuosi 2010 (by LoCal)

8.6.2009 (päivitetty 20.3.2010) - Tämä on uusittu versio vuoden takaisesta Audi A4 B8:n ja A5:n lisävarustekommentaaristani, joka löytyy täältä: Kommentteja Audi A5/A4 B8:n lisävarusteista ja väreistä (by LoCal).

Edellinen versio tekstistäni on mallivuodelta 2008, uudemmat ja etenkin viikosta 22/2009 valmistettu mallivuosi 2010 poikkeaa siitä monilta osin. Tässä uudessa versiossa en erikseen juurikaan käsittele Audi A5:n varusteita, mutta monet varusteista (kuten useimmat sisäpuoliset varusteet) ovat täsmälleen samanlaisia A4:ssä ja A5:ssä. Vakiovarusteet ja varustepaketit poikkeavat hieman A4:ssä ja A5:ssä, joten ne kannattaa tarkistaa maahantuojan kotisivuilta (www.audi.fi). Myös moottorivalinta vaikuttaa sekä A4:ssä että A5:ssä hieman vakiovarusteluun. Kannattaa lukaista myös edellä linkitetty vanha tekstini, siellä voi olla joitain yksityiskohtia mitä en tässä uudessa versiossa ole maininnut.

UltimateVW.comissa vuosimallin 2010 uudistuksia on käsitelty esimerkiksi täällä, siellä on myös joitakin kuvia muutoksista:

Uusi A4 B8 (sivu 279)
http://www.ultimatevw.com/keskustelu/?cmd=aihe&id=10753&sivu=279

Jotkut alla olevista varusteista ovat vakiona Suomen A4 Business- tai Pro Business -mallistoissa. Vähintään Business-varustelu kannattaa ehdottomasti valita A4:ään, koska se on hintaansa nähden erinomainen varustelupaketti, joka sisältää paljon ns. välttämättömyyksiä. Ilman sitä autoon voi saada paremman alennusprosentin, mutta samalla pois jää monenlaisia perustavanlaatuisia varusteita. En keksi juuri muuta syytä Business-varustelun pois jättämiseen kuin absoluuttisen hinnan minimoinnin, jos haluaa A4:n mutta budjetti ei riitä kuin kaikkein halvimpaan. A5:een puolestaan on tarjolla kohtuullinen Comfort-paketti, joka on parantunut edellisen varustelutekstini ajoista.

Tarkista viimeisimmät yksityiskohdat myyjältä, maahantuojalta tai vaikkapa UltimateVW.comin loistavasta Uusi A4 B8 -viestiketjusta. Alla olevat tiedot ovat viittellisiä ja voivat sisältää virheitä tai nopeastikin vanhentuvaa tietoa. Audin mallistot uudistuvat varustelultaan pari kertaa vuodessa noin viikoilla 22 ja 44/45, pieniä muutoksia voi tulla näiden välilläkin jatkuvasti.

Metalli- ja helmiäisvärit: Vanhassa lisävarustekommentaarissani otin kantaa erilaisten värien hyviin ja huonoihin puoliin, ne kannattaa ehkä lukaista. Omasta mielestäni tärkein elementti liittyy värin tummuuteen ja metallihileiden määrään. Mitä tummempi väri, sitä alttiimpi se on kaikelle kulumiselle - kuten automaattipesujen harjapyörteille. Toisaalta mitä enemmän värissä on metallihileitä, sitä enemmän se loistelee likaisena ja vanhanakin, ja sitä vaikeampi siinä on havaita pyörrejälkiä, naarmuja tms. Varsinkin tummissa väreissä valitsisin siis mahdollisimman metallihileisen värin, loisteliaisuuden ja pitkäkestoisuuden (hileettömät värit latistuvat nopeammin) sekä helppohoitoisuuden nimissä.

Metallihileiden määrää on aika helppo arvioida kaupassa värimalleista, hileisissä väreissä näkyy mallia käännellessä loistelevia vaaleita pisteitä, hileettömät ovat tasaisempia, perusvärin näköisempiä. Osa metalli- ja helmiäisväreistä on hyvinkin hileettömiä tai sen näköisiä, toisissa hileitä taas on paljon. Esimerkiksi Laavanharmaa helmiäisväri on tumma väri jossa on runsaasti metallihileitä, vaikka se on ns. helmiäis- eikä metalliväri. Toisaalta Meteorinharmaa taas sisältää hyvin vähän hileitä, joten se näyttää loisteliaalta vain puhtaana ja kirkkaiden spottivalojen alla, synkempänä päivänä se voi näyttää jopa tylsältä. Metallihileet Suomen huonossa ja synkeässä sääalassa tuovat autoon pirteyttä, arvokkuutta ja käytännöllisyyttä. Suosittelen harkitsemaan väriä jossa niitä on runsaasti.

Audi Exclusive -erikoisvärit: Audit on mahdollista tilata millä tahansa muun Audi-mallin värillä tai jopa lähes millä tahansa värillä/maalilla. Tällaista lisäpalvelua tarjoaa Audi Exclusive, varsin exclusiiviseen lisähintaan. Jos olet valmis investoimaan, niin varsin uniikkia ilmettä on tarjolla - kysy myyjältä.

Rengaspaineen tarkkailutoiminto: Olipa kerran suora rengaspaineen valvonta, joka perustui renkaissa oleviin rengasantureihin ja maksoi toista tonnia Audiin. Audeissa tätä vanhaa järjestelmää on kuitenkin aloitettu jo korvaamaan uudella, epäsuoralla ABS/ESP-sensorien välittämään tietoon perustuvalla järjestelmällä, joka ei vaadi erillisiä antureita renkaisiin eikä maksa asiakkaallekaan juuri mitään. Rengaspaineen tarkkailutoiminto toimii siten, että renkaiden vaihdon tai ilmojen tarkistamisen jälkeen asetetaan auton valikoista ABS/ESP-sensorien raportoima renkaiden pyörimisnopeus muistiin. Jos joku renkaista sitten rupeaa pyörimään selkeästi eri nopeudella kuin on muistiin asetettu (esim. jos se on hiljalleen menettänyt ilmaa vuodon seurauksena ja siten renkaan kehä ja pyörimismatka on muuttunut), järjestelmä reagoi varoituksella. Salakavala renkaiden tyhjeneminen voi etenkin huonolla kelillä olla merkittävä turvallisuusriski, joten rengaspaineen tarkkailutoiminto on halpaa mielenrauhaa. Renkaiden kausivaihdon jälkeen täytyy vain muistaa resetoida rengaspaineiden tarkkailutoiminto auton valikoista.

Lukkopultit: Lukkopultit tuovat jokaiseen renkaaseen yhden pultin tilalle ns. lukkopultin, jonka ulkokehä on pyöreä eikä kulmikas, ja jonka sisällä on erikoisen muotoinen kuviosyvennys, johon mukana tuleva adapteri asetetaan. Adapterin avulla lukkopultin voi avata - mitään erityistä lukkoa pultissa ei ole, se vain on vaikea avata ilman avaimen roolia näyttelevää adapteria. Lukkopulttipakkauksen saa Audin varaosista myös jälkikäteen. Muut kunkin renkaan pultit ovat tavallisia. Tosiasiassa baaripuheiden mukaan lukkopultit eivät estä, eivätkä juuri hidasta ammattimaista rengas-/vannevarasta, mutta toisaalta eivätpä nuo paljoa maksakaan ja voivat auttaa vähemmän varustautuneen mielijohdevarkaan kohdalla - joten tokkopa niistä hirveästi haittaakaan on. Paitsi jos joku lyö ikkunan rikki adapterin löytääkseen. Tai viet auton renkaiden kausivaihtoon ja unohdat adapterin kotiin. Tai adapteri puuttuu kun yrität vaihtaa rengasrikkoa.

Urheilullisempi alusta: A4 B8:ssa 20 mm vakiosta madallettu alusta ja tiukempi jousitus sekä iskunvaimennus.

S line urheilualusta (quattro GmbH): A4 B8:ssa 30 mm vakiosta madallettu alusta ja ilmeisesti vielä urheilullisempaakin alustaa tiukempi.

Huonontienvarustus, normaalia korkeampi maavara: Normaalialustaa korkeampi alusta.

Servotronic, ajonopeuden mukaan säätyvä ohjaustehostin: Ikuinen kiistakapula, servotronic on ajonopeuden mukaan säätyvä ohjaustehostin, joka keventää ratinkääntämistä hitaissa nopeuksissa ja jäykistää suurissa nopeuksissa. Jotkut kokevat että ohjaustuntuma kärsii, toiset eivät vanhaan halua palata kerran servotronicia kokeiltuaan. Vakiona isommissa moottoreissa.

Audi Drive Select -järjestelmä dynaamisella ohjauksella / Audi Drive Select -järjestelmä dynaamisella iskunvaimennuksella: Kojelautaan (tai autoissa joissa ei ole MMI Navigation Plussaa vaihdekepin alapuolelle keskikonsoliin) tulee Drive Select -valitsin, josta voi valita "auto", "dynamic" tai "comfort". Jos autossa on MMI Navigation Plus, valintana on myös "individual". Riippuen siitä miten auto on varusteltu, tämä valitsin säätää moottorin, automaattivaihteiston, iskunvaimentimien ja ohjauksen tuntumaa. Dynamic-tilassa alusta ja ohjaus ovat jäykempiä/tarkempia ja vaihtaminen sporttisempaa (korvaa S-asennon vaihdekepissä, sitä ei tulee Drive Selectin kanssa), Comfort-asennossa kaikki pehmenee mukavuuspainotteisesti. Auto-asento on automaattinen kompromissi näiden väliltä. Individual-asennossa voi erikseen asettaa kunkin parametrin (moottori, vaihteisto, ohjaus, iskunvaimennus ja jos autossa jäljempänä kuvailtu Sportdifferential, myös sen) auto, dynamic tai comfort -tilaan erikseen. Dynaaminen iskunvaimennus ei eri tiloissaan madalla autoa, sen autoon rastiessa mataluus vastaa aina suunnilleen sporttialustan mataluutta.

quattro Sportdifferential - aktiivinen takatasauspyörästön lukitusjärjestelmä: Tämän valitsemalla (vain V6-koneisiin tällä hetkellä) quattron Torsen-keskitasauspyörästön lisäksi autoon tulee aktiivinen takatasauspyörästön lukitusjärjestelmä, niin sanottu Sportdifferential. Kun quattro normaalisti jakaa voimaa etu- ja taka-akselin kesken portaattomasti, mutta yksittäisten pyörien välillä vain hätätilanteessa elektronisen EDL-jarruttelun avulla, aktiivinen lukko taka-akselilla mahdollistaa voiman ohjaamisen jommalle kummalle takapyörälle portaattomasti pidon ja tarpeen mukaan. Sportdifferentialin avulla perinteisesti etupainotteinen Audikin voi osaavissa käsissä (radalla) muuttua lähes driftauskuninkaaksi... ja joka tapauksessa erillisen lukon taka-akselilla pitäisi tuoda lisää pelivaraa vaikeisiin olosuhteisiin ja hauskuutta ajettavuuteen.

Urheiluistuimet, sis. sähköisäätöiset ristiselän tuet, Atrium kangasverhoilu: Vakiopenkkeihin nähden urheilupenkit tuovat lisää pitkittäis- ja sivuttaistukea sekä uusia säätöjä. Vakiopenkeissä (manuaaliversiossa) voi säätää istuimen takareunan korkeutta, selkänojan kaltevuutta ja istuimen etäisyyttä kojelaudasta. Sporttipenkeissä voi näiden lisäksi säätää istuimen etureunan korkeutta (eli istuimen kaltevuutta) sekä pitkittäistuen eli istuinosan pituutta. Urheiluistuimissa tulee mukana vakiona myös nelisuuntainen sähköinen ristiseläntuen säätö, jonka saa lisämaksusta myös vakiopenkkeihin.

Urheilupenkkien korostettu sivuttaistuki on toteutettu muotoiltujen tyynyjen lisäksi verhoilun sisään piilotetuilla metallitangoilla, jotka ovat tukevat, mutta myös joidenkin leveämpien henkilöiden mielestä ahtaat. Kannattaa siis koeistua ennen tilausta että sopiiko tiukempi paketti omalle ja pääasiallisen etumatkustajan ahterille. Normaalivartaloiselle urheiluistuimet ovat monipuolisten säätöjen vuoksi ehdottomasti suositeltavat ja rahanarvoiset. Huomaa että vuosimallista 2010 urheilupenkkien vakiokangas on vaihtunut raidallisesta Emporesta ruudulliseen Atriumiin, joka jakaa vähän mielipiteitä. Lisähinnasta urheilupenkkeihin saa mm. nahka-Alcantara-yhdistelmän (istuinten keskiosat Alcantaraa, reunat nahkaa), jota peruspenkkeihin ei saa. Kangaspalakuva Atriumista: http://img191.imageshack.us/img191/2894/atrium.jpg

Ilmastoidut mukavuusistuimet: Muotoillut ja monipuolisesti säädettävät istuimet. Vaativat tietyn nahkaverhoilun. Tällöin sekä etu- että takapenkkeihin istuimen keskiosan nahkaverhoilu tulee reiitettynä. Takana reiitys on vain koriste, mutta edessä reiityksen alla on tuuletus, jonka tehoa/viileyttä voi säätää kolmialueilmastoinnin istuinlämmityssäätimistä, lämmitysasetuksen lisäksi sinne tulee negatiiviset asetukset eli kuuden plus-askeleen lisäksi kuusi miinus-askelta viilennyksen merkiksi. Ilmastoidut mukavuusistuimet sisältävät myös automaattisen ennakoivan lämmityksen, ettei takapuoli joudu kärsimään kylmästä nahkaverhoilusta.

Sähkösäätöinen kuljettajan istuin: Kuljettajan istuimen korkeus ja pituussuuntainen säätö, istuimen ja selkänojan kulman säätö sähköisesti. Sähkösäätöisissä istuimissa on vakioistuimiin verrattuna istuimen kulman säätö, mitä ei vakiomanuaali-istuimissa ole lainkaan (mutta sporttimanuaalipenkeissä on). Tilattava myös sähköinen ristiseläntuensäätö etuistuimille. Huomaa, että yhdessä säilytyslokeropaketin (ks. alla) kanssa sähkösäätöisiin etuistuimiin kuuluu suurempi istuimen alle tuleva lokero kuin manuaalipenkkeihin joiden kahvat pakottavat alalokeron pienemmäksi. Sähköpenkkien suurempaan alalokeroon mahtuu Audin lisävarustesateenvarjo koteloineen, osanumero 3120900500.

Sähkösäätöiset etuistuimet, sis. sähkösäätöiset ristiselän tuet: Myös matkustajalla on sähkösäätöinen penkki ja sähköiset ristiseläntuensäädöt kuuluvat pakettiin. Kun matkustajankin penkki on sähköinen, auton valikoista voi halutessaan mm. synkronoida molempiin etuistuimiin samat asetukset (tämä toiminto saattaa olla vain A5:ssä, ei A4:ssä) - eli kun on säätänyt kuljettajan istuimen mieleisekseen, voi samat asetukset kloonata myös matkustajan penkille. (Jos monet kuskit obsessoivat sillä että etupenkin ilmastointialueiden lämpötilat ovat aina täsmälleen samat, varsinkin yksin ajaessa, tällä varusteella on helppo myös huolehtia siitä että etumatkustajan penkki on täsmälleen linjassa kuskin penkin kanssa... Pakkovalinta perfektionisteille.)

Sähkösäätöiset etuistuimet, kuljettajan istuin muistilla, sis. sähkösäätöiset ristiselän tuet: Kuten edellä, mutta kuljettajan istuimessa on lisäksi muisti, jonka avulla eri avainta käytettäessä auto hakee kuljettajan asetukset muistista. Näin jos auton eri kuljettajat käyttävät omia avaimiaan, auto säätää heille istuimet ja sivupeilit valmiiksi autolle tultaessa. Asetukset voidaan hakea myös erillisillä muistinapeilla jotka tulevat varusteen kanssa kuljettajan oveen. Muisti-istuin tuo mukanaan myös muistitoiminnon oikeaan sivupeiliin, kun toiminto on aktivoitu, peruutettaessa sivupeili laskeutuu valittuun kohtaan normaalia alemmaksi esim. kanttareiden tarkkailemisen avittamiseksi.

Sähkösäätöiset ristiselän tuet etuistuimille: Nelisuuntaiset sähkösäätöiset ristiseläntuet etumatkustajille. Nämä ovat aina sähkösäätöiset Audeissa, vaikka itse penkki olisi muuten manuaalitoiminteinen. Ristiseläntuen paikkaa voi säätää ylös ja alas sekä sen korkeutta eteen ja taakse.

Istuimen lämmittimet takaistuimien reunapaikoille: Kuusiportainen istuinlämmitys taakse vasemmalle ja oikealle (mutta ei keskelle). Lämmityksen säätimet tulevat taakse keskelle.

Keskikyynärnoja etuistuimien välissä, sis. säilytyslokeron: Pituus- ja korkeussuunnassa säädettävä keskikyynärnoja eteen. Lokero ei ole A4 B8:ssa ole varsinaisesti kyynärnojan sisällä kuten vanhemmissa Audeissa, vaan kyynärnoja toimii kantena lokerolle joka on kyynärnojan alla. Ylimääräinen 12V-pistoke keskikonsolissa. (Ilman etuistuimen keskikyynärnojaa autoon ei myöskään ainakaan aikaisemmassa vuosimallissa tullut koristelistaa vaihdekepin ympäristöön, vaan siinä on kojelaudan väristä muovia, joten tällä varusteella on suurempikin vaikutus auton sisätilojen ulkonäköön.)

Alas taitettava jaettu takaselkänoja: 40/60 jaettu, käännettävä takaselkänoja ja neljä kuormauskoukkua takakontissa.

Sivuturvatyynyt taakse: Takana sivuturvatyynyt ovat takaistuimen reunoilla, josta ne räjähtävät törmäystilanteissa eteenpäin istuimen sivuille.

Läpilastausmahdollisuus ja irroitettava suksi/lumilautapussi: Taakse keskikyynärnojan takapuolelle tulee luukku, joka voidaan avata pitkien esineiden kuljettamiseksi ilman että takaistuinta tai puolta siitä kaadetaan. Suksipussi tulee mukana ja voidaan kiinnittää takakontin kuormauskoukkuihin.

Arkana kangasverhoilu: Audi perinteisesti tarjoaa vaihtoehtoista peruskangasta vakioistuimille, A4:ssä tämä vaihtoehtokangas on Arkana. Sitä ei saa urheiluistuimille. Vakioistuimien vaihtoehtoisen kankaan suurin funktio lienee veloittaa pieni lisämaksu beigestä sisustasta, vakiokankaalla vakioistuimet saa vain mustana tai harmaana. Arkanan saa mustan ja harmaan lisäksi beigenä. Subjektiivisena havaintona Arkana on myös hieman paremman näköistä kangasta, joten vakiopenkkien tilaajalle tässä on halpaa erottuvuutta ja tietenkin tuo beige vaihtoehto, jonka myötä myös ratti ja osia mittaristosta on beigeä.

Alcantara - nahka -verhoilu / Milano-nahkaverhoilu / Valcona-nahkaverhoilu: Nahkoja on monenlaisia, joten suosittelen tutustumaan vaihtoehtoihin etukäteen. Nahkat ovat peruskankaita alttiimpia naarmuille, patinalle ja pussittamiselle (A4 B8:n nahkoja on jälkimmäisestä moitittu), joten nahkoja tilatessa kannattaa ymmärtää kankaan luonne ja käsitellä niitä oikein. Alcantara kestää enemmän kärsimystä ja on helppo puhdistaa vedellä tai pyyhekumilla melkein mistä vain, mutta sen heikkoutena on nukkaantuminen pitkässä juoksussa, joten sitä on syytä imuroida säännöllisesti ja noudattaa muita hoito-ohjeita.

Nahkapaketti, sis. nahalla verhoillut ovien kyynärnojat: Ovien kyynärnojat ovat vakiona keinonahkamaista muovia. Valitsemalla tämän vaihtoehdon saa ne nahkaisena, jossa ilmeisesti myös näkyvät saumausompeleet.

Musta sisäkaton verhoilu: Sisäkatto, taustapeili, katon kauhukahvat ja kattokonsolit (valaisinsäätimet) mustana vaalean sijaan.

Alumiini "Hologram" -somisteet: Vakiolistat A4:ssä ovat "micrometal" platinumia, suomeksi metallimaalilla maalattua ämpärimuovia. Jos haluat korvata rimpulat kunnon metallilla, Hologram-somisteet on hyvä ja näyttävä valinta. Aikaisemmissa vuosimalleissa lisälistojen valinta toi autoon myös entistä enemmän kromikoristeluita tuulettimiin yms. (katso vanhempi varuste-esittelyni, linkki artikkelin alussa), mutta vuosimalli 2010 on tuonut koristeluvakiovarusteluihin muutoksia - en tiedä mikä on varmuus Suomen tuontiohjelmassa, mutta jos haluaa varmistella koristeltua ohjaamoa, niin lisävarustesomistelistat (alumiini tai puu) kannattaa ruksia mukaan joka tapauksessa.

Pähkinäpuu-somisteet / Laakeripuu-somisteet, muskotinruskeat / Visapuu-somisteet, mantelin beige: Jalopuulistat poikkeavat alumiinilistoista materiaalin lisäksi myös sillä, että niissä on tyylikäs metallinen reunus korostamassa listaa. Puulistat lienevät varsinkin vaalean sisustuksen ostajalle harkitsemisen arvoinen asia. Toisaalta moni autoilija on sitä mieltä, että puut kuuluvat metsään, eivätkä autoon...

3-puolainen nahalla päällystetty urheiluohjauspyörä: Nelipuolaisen vakio-ohjauspyörän sijaan hieman voimakkaammin muotoiltu, reiitetyllä nahalla päällystetty kolmipuolainen ohjauspyörä. Ratissa on kromikoristelut, jotka ilmeisesti vuosimallissa 2010 ovat tulleet myös nelipuolaiseen monitoimirattiin. Kolmipuolaista rattia pidetään urheilullisempana. Matka-ajossa nelipuolaisen ratin alapuolilla voi tosin olla mukavampi lepuuttaa käsiään kuin tällä.

3-puolainen nahalla päällystetty monitoimiurheiluohjauspyörä: Lisää kolmipuolaiseen urheiluohjauspyörään kaksi monitoimirullaa ja kaksi nappia, yhdet ratin keskiön kummallekin puolelle. Vasemmalle puolelle tulee MODE-nappi ja rulla. MODE-napilla vaihdetaan kuljettajan informaatiojärjestelmän ruutuja, vaihtoehdot ovat: ajotietokonenäkymä, puhelinvalikko (jos autossa on tehdaspuhelin/puhelinvalmius) sekä radiokanavat/CD-kappaleet. Vasemmalla rullalla valitaan valikosta radioasema tai puhelintoiminto rullaa kelaamalla ja painamalla. Oikealla puolella on puheohjauksen nappi (jos autossa on puheohjaus, käynnistyy toiminto tästä ja sen voi myös peruuttaa tästä napista sekä valita napilla puheohjauksen listasta vaihtoehdon) ja volyyminsäätörulla. Painamalla volyyminsäätörullaa tehdasnavigaattorin kanssa, auto toistaa viimeisimmän puheopasteen. (Huom! Tehdasradiot sisältävät radiokanavavalikon joukossa Memory-alavalikon, josta pääsee selaamaan muistiin tallentamiaan kanavia. Kaikki eivät ole tätä huomanneet.)

3-puolainen nahalla päällystetty monitoimiurheiluohjauspyörä vaihteenvalitsimilla: Lisää monitoimiurheiluohjauspyörään vaihteenvalitsinläpyskät ratin taakse (saatavilla vain automaattivaihteisissa autoissa), toiselle puolelle ylös- ja toiselle alasvaihtoläpyskän. Läpysköillä voi manuaalisesti vaihtaa automaattivaihteita vaikka vaihteenvalitsin olisikin D/S-asennossa, tällöin manuaalimoodi kytkeytyy automaattisesti vähäksi aikaa päälle. Käyttökelpoinen moottorijarrutuksissa ja ohitustilanteissa alasvaihtamiseen sekä tietysti leikkimiseen. Kannattaa kokeilla etukäteen kuinka hyödyllinen ominaisuus on (tai ei ole) valitsemassaan moottori-/vaihteistoyhdistelmässä.

4-puolainen nahalla päällystetty ohjauspyörä: Poikkeaa kolmipuolaisesta nahalla päällystetystä urheiluohjauspyörästä muotoilultaan, nahka ei ole reiitettyä, alhaalla on kaksi puolaa yhden sijasta, eikä ratissa ole yläpuolissa kromikoristeluita vaan kyseiset kohdat ovat nahkaisia.

4-puolainen nahalla päällystetty monitoimiohjauspyörä: Nelipuolainen versio monitoimiohjauspyörästä (ks. yläpuolelta). Tässä on vuosimallista 2010 alkaen muutoslistan mukaan kromikoristelut kuten urheiluohjauspyörässäkin.

4-puolainen nahalla päällystetty monitoimiohjauspyörä vaihteenvalitsimilla: Nelipuolainen versio monitoimiohjauspyörästä vaihteenvalitsimilla (ks. yläpuolelta). Tässä on vuosimallista 2010 alkaen muutoslistan mukaan kromikoristelut kuten urheiluohjauspyörässäkin.

Radio Symphony, sis. integroidun 6 CD:n vaihtajan: Kuten vakioradio Concert, mutta sisältää kuuden CD-levyn vaihtajan sisäänrakennettuna kojelaudassa olevaan radioon.

Kuuden levyn CD-vaihtaja: Vuosimallista 2010 alkaen tämä optio on Suomessa tilattavissa vain MMI Navigation Plussan kanssa, katso siitä lisää alempaa. Koska MMI Navigation Plus sisältää vakiona kojelaudassa vain yhden levyn CD/DVD-aseman, CD-vaihtaja on lisävaruste ja tulee hansikaslokeroon. Jos taas haluat CD-vaihtajan vakioradioon (radio Concert), valitse radio Symphony (edellä), joka sisältää kojelaudassa olevaan radioon integroidun CD-vaihtajan.

Audi Music Interface, sis. valmiuden iPod- tai MP3 soittimille: Alkujaan tämä hansikaslokerossa sijaitseva autoradion kokoinen laite oli tilattavissa vain vanhan MMI DVD-navigaation kanssa (ns. toisen sukupolven MMI High, ei enää Suomen tuontiohjelmassa), nykyisin sen saa myös radio Concert/Symphonyn kanssa. Audi Music Interface eli AMI sisältää monitoimiliittimen, johon voi hankkia erilaisia jälkivarustekaapeleita iPodin, USB-muistitikun, mini-USB-laitteen kuten kiintolevyn, Bluetooth-A2DP-soittimen/matkapuhelimen tai analogisen laitteen liittämiseen. Useimpia laitteista (kuten iPodia) voi hallita auton valikoista kattavasti, selata kappaleita ja soittolistoja. AMI myös lataa/virroittaa kytkettyä laitetta iPod/USB-kaapeleiden tapauksessa. iPodin videoita ei voi kuitenkaan katsella AMI:n kautta. AMI:lla tehtaalla varusteltuun autoon ei Saksan hinnaston ja käyttäjäraporttien mukaan tule AUX-IN-liitintä, mutta AMI:iin voi ostaa analogisen AUX-IN/miniplug-kaapelin. (Yksityiskohta: Uuden MMI Navigation Plussan eli ns. MMI 3G:n kanssa hansikaslokeroon ei tule enää erillistä AMI-laitetta, vaan pelkkä AMI:n monitoimiliitin ja pieni verkkotasku soittimelle. MMI Navigation Plussassa AMI:n toiminnallisuus tulee multimediasysteemin keskusyksikköön. AMI on silti erikseen tilattava lisävaruste siinäkin.)

Audi Sound System: Kuusikanavainen vahvistin, kymmenen kaiutinta, mukaanlukien keskikaiutin edessä ja subwoofer takana hattuhyllyssä (Avantissa takakontin alla vararenkaan vieressä L:n muotoisessa muovilaatikossa). Lisävahvistin, yhteisteho 180 Wattia. (Vertailuksi vakioäänentoistossa on kahdeksan kaiutinta ja 80 Wattia tehoa. Kannattaa pitää mielessä että Suomen tuontiohjelmassa moneen Audi-malliin on vakiona kuulunut aikansa Audi Sound System. Esim. edellisen polven A4:ssä se oli Concert-radion mukana. Niinpä vakioäänentoisto A4 B8:ssa voi olla ikävä yllätys, kannattaa rastia mukaan ainakin Audi Sound System - se on hinta-laatusuhteeltaan omistajakommenteissa luokiteltu lähes pakolliseksi.)

Bang & Olufsen Sound System: Kymmenkanavainen vahvistin, 14 korkealuokkausta kaiutinta (keskikaiutin edessä, sivukaiuttimet kojelaudassa, kaksi kaiutinta kussakin ovessa, kaksi surround-kaiutinta hattuhyllyssä ja subwoofer-hattuhyllyssä, Avantissa takakontissa). Elegantti, tasapainoinen äänentoisto, tosin joissain käyttäjäraporteissa ainakin aikaisemmissa vuosimalleissa Audi Sound System voi olla teinibassorikkaampi kuin B&O. Bang & Olufsen Sound Systemissä kaiuttimien ulkonäkö on vakiota parempi, niissä on B&O-tekstit ja alumiinikoristelut ovikaiuttimissa. MMI Navigation Plussan kanssa B&O tukee myös ilmeisesti ainoana A4:n sound systemeistä 5.1-surround-ääntä DVD-elokuvia MMI:stä katseltaessa. B&O:n vahvistin osaa myös luoda säädettävän surround-vaikutelman musiikille. MMI Navigation Plussan kanssa mukaan tulee digitaalinen äänensiirto, jolloin B&O:ta voi MMI:stä säätää enemmän kuin pelkän radio Concert/Symphonyn kanssa ja ääntä on kehuttu paremmaksi.

TV-vastaanotin, analoginen ja digitaalinen: Analoginen ja DVB-T-digitelevisiovastaanotto, kuva MMI-näytössä kun auto on paikallaan, ääni kuuluu myös liikkeessä. (Kufatec.de myy laitetta jolla kuvan saa koodattua näkymään myös liikkeessä.) Mukana myös electronic program guide (EPG) ja teletext eli teksti-TV. Erillisellä kaapelilla mahdollista liittää ulkoinen AV-lähde. Saksan hinnaston mukaan jompi kumpi sound system tilattava tämän kanssa, lisäksi Suomenkin hinnastossakin mainittu vaatimus MMI Navigation Plus.

Rear seat entertainment -valmius jälkiasennettavalle DVD-laitteistolle etuistuinten selkänojiin: Molempien etuistuimien selkänojiin tulee kolmireikäinen kiinnike, johon Audin originaali jälkiasennus-näyttö/DVD-soitin voidaan kytkeä. Jälkiasennuslaite pitää ostaa erikseen lisähinnalla, mutta siisti valmius niiden plug and play -kytkemiseen tulee tehtaalta kun tilaa tämän valmiuden. Kiinnike pitää näyttö/DVD-soittimen paikoillaan (mutta irroitettavissa mukaan vaikkapa varkauksien välttämiseksi) ja yksi kiinnikkeen reistä sisältää virransyötön. RSE-valmius ei kytkeydy mitenkään muuten auton AV-järjestelmään, vaan näyttö/DVD-soittimessa on omat säätimet, oma kaukosäädin, oma DVD-levyasema ja omat kaiuttimet sekä korvalappuliitäntä. Autoon voidaan RSE-valmiuden myötä kytkeä näitä näyttö/soittimia kaksi eli kummankin etuistuimen selkänojaan. Jos molemmista näyttö/soittimista halutaan katsoa samaa DVD:tä, näyttö/soittimet voidaan kytkeä välikaapelilla toisiinsa. Laita Googleen hakusana "Audi rear seat entertainment" niin löydät kuvia laitteesta, voit myös kokeilla tätä URLia: http://tinyurl.com/3a9hzz

Informaatiojärjestelmä, sis. ajotietokoneen ja "Auto-Check" -järjestelmän: Mittariston keskellä olevaan melko tarkkaan puna/keltamustanäyttöön tulee ajotietokoneen tiedot, kuten kulutusarvot, selattavaksi oikealla vilkkuviiksellä (sen päässä olevilla nuolilla ja alla olevalla reset-napilla). Uutena vuosimallissa 2010 start-stop-toiminnolla varustetuissa malleissa ajotietokoneessa taloudelliseen ajamiseen liittyviä vinkkejä tms.

Informaatiojärjestelmä värinäytöllä, sis. ajotietokoneen ja "Auto-Check" -järjestelmän: Edellä mainittu ajotietokoneen näyttö ja kuljettajan informaatiojärjestelmä esitetään erittäin tarkalla värinäytöllä. Tämä varuste vaaditaan joidenkin muiden lisävarusteiden kanssa, kuten seuraavana listalla olevan MMI Navigation Plussan kanssa. Uutena vuosimallissa 2010 start-stop-toiminnolla varustetuissa malleissa ajotietokoneessa taloudelliseen ajamiseen liittyviä vinkkejä tms.

MMI Navigointi: Kesäkuun hinnastopäivityksessä Suomen A4-mallistoon tuli saataville myös MMI Navigation Plussaa (kiintolevynavigointi) halvempi MMI Navigation (DVD-navigointi), joka vastaa karkeasti tekniikaltaan vanhempaa MMI High DVD-navigointia (joillakin muutoksilla). Kyseessä on ns. MMI 3G "low" tai pikku-MMI 3G. MMI Navigoinnissa autossa on 6,5-tuuman näyttö (käsittääkseni 400x200 pikseliä kun MMI Navigation Plus on 800x400 pikseliä), graafinen värikarttanavigointi muttei Plussan lisäominaisuuksia ja aitoa 3D-grafiikkaa, puheohjaus (osoitteiden syöttö vain kirjan kerrallaan, ei sanoina kuten Plussassa), MP3- ja WMA-yhteensopiva DVD-asema (DVD-toimintoa voi käyttää vain navigointilevylle, ei elokuvien katseluun kuten Plussassa), kaksi 32 GB:n kortinlukijaa ja aux-in-liitäntä. Navigointidatan voi kopioida SD-muistikortille, jolloin DVD:tä ei ole pakko käyttää jatkuvasti. Myös MMI Navigoinnin yhteyteen saa Suomen hinnaston mukaan peruutuskameran ja CD-vaihtajan lisävarusteina, joskin jälkimmäiselle on oma varustekoodi.

MMI Navigointi Plus: Uusi ns. MMI 3G, jossa kiintolevyllä varustettu navigointi ja uusi tarkempi 7-tuuman värinäyttö (selvästi tarkempi kuin vakioradioissa tai edes vanhassa MMI High:ssa, jossa siinäkin oli tarkempi näyttö kuin vakioradioissa). Navigointidata on kiintolevyllä, ei erillisellä DVD:llä. MMI-ohjaimet keskikonsolissa, eivät kojelaudassa kuten radioissa. Topografinen, korkeuserot 3D:nä näyttävä karttanäkymä, kaupunki- ja kohdemalleja 3D:nä (kuten 3D Eiffel-torni Pariisissa), lisää MMI-ohjaimen päälle peukalojoystickin jolla karttaa voi selailla, split screen -toiminto ja vaihtoehtoisten reittien helppo valinta navigaattorissa, puheohjaus jolla osoitteita voi syöttää vanhan tyylin kirjainten sijaan kokonaisina sanoina (A5 Cabrioletissa puheohjausta ei ole/se on disabloitu), dynaaminen TMC-reittivalinta joka osaa välttää tietyöt/ruuhkat (ei tietoa toimiiko TMC Suomessa, vanha TMC:hän Suomessa lakkasi toimimasta kun Suomeen tuli maksullinen TMC-palvelu) ja nuolinäyttö kuljettajan informaatiojärjestelmässä.

MMI Navigation Plussan kanssa autoon tulee monipuolisempi multimediajärjestelmä, jossa kymmenen gigatavua kiintolevytilaa omalle musiikille, DVD-asema kojelaudassa joka kykenee CD- ja CD/MP3-levyjen lisäksi toistamaan audio- ja video-DVD:t. B&O:n kanssa video-DVD:t myös 5.1-surround-äänillä (kuva vain paikallaan olevassa autossa ellei hanki modausta esim. Kufatec.de:stä). Kaksi SDHC-korttipaikkaa ja AUX-IN-liitäntä. Lisävarusteina MMI Navigation Plussaan saa mm. televisiotoiminnon ja peruutuskameran (ks. erilliset varusteet). Navigaatio tuo auton katolle haineväantennin.

---

Eri tyyppisistä A4/A5-radioista ja multimediajärjestelmistä kannattaa lukea myös tämä:

Summary of current Audi multimedia systems and history (by LoCal)

---

Audi Bluetooth-liitäntä, ei sisällä adapterin paikkaa, eikä erillistä antennia: Sama kuin alla esitelty GSM-matkapuhelinvalmius ja "Hands-free" / Bluetooth, mutta ilman matkapuhelintelakkaa/adapteripaikkaa ja siihen liittyvää kattoantennia, siis pelkällä Bluetooth-matkapuhelinvalmiudella.

Tämä ja kaikki seuraavat puhelinvalmiudet sisältävät aina puhelintoimintojen puheohjauksen, se tosin on saatettu kytkeä tehtaalla pois päältä tai rajoitettuun toimintotilaan jossa auto ei juttele kanssasi vaan tunnistaa vain puhelintageja. Tämän a6retrofit-sivuston etusivulta löytyvästä A4/A5 VAG COM -artikkelista löydät ohjeet miten puheohjauksen koodausta muutetaan. Puhelimen puheohjauksella autolle voi esimerkiksi kertoa mihin numeroon soitetaan puhumalla, tyyliin:

- Painat puheohjauksen nappia (monitoimiohjauspyörästä tai autoon kytketystä Audin puhelinadapterista)
- CALL NUMBER
- Auto vastaa: Number please?
- 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 (numerot ilmestyvät samalla ruudulle)
- Auto vastaa: Is the indicated number correct?
- YES

Luonnollisesti voi soittaa myös muistiin tallentamiin numeroihin. Laajemman puheohjauksen, jolla voi hallita myös auton muita toimintoja kuin puhelinta, saa valitsemalla autoon MMI Navigation Plussan.

GSM-matkapuhelinvalmius ja "Hands-free" / Bluetooth: Tuo mukanaan kaksi tapaa kytkeä matkapuhelin autoon, adapteripaikka johon voi ostaa Audin puhelinkohtaisen adapterin (valikoima ei kata aivan uusimpia malleja välttämättä koska suuntaus on Bluetoothin käyttöön - esim. iPhonelle kuitenkin pitäisi olla adapteri), jolloin puhelin latautuu autossa ja käyttää auton katolle tulevaa haineväantennia GSM-yhteyksiin. (Audilla on myös SIM Access Profile -jälkiasennusadapteri tähän adapteripaikkaan, jolla puhelimen voi kytkeä rSAP-Bluetooth-yhteydellä.) Toinen vaihtoehto on Bluetooth hands-free profile, jolla auto toimii yhtenä suurena hands free -korvanappina langattomasti. Tällöin käytetään puhelimen omaa GSM-antennia, eikä puhelin tietenkään lataudu koska se on autoon yhteydessä vain Bluetoothin ylitse. Molemmissa tapauksissa, jos puhelin ja auto ovat riittävästi yhteensopivat, MMI:n/radion/monitoimiohjauspyörän välityksellä voi selata puhelimen osoitekirjaa, soittaa ja vastaanottaa puheluita.

Minulle (ja hinnastoissa/esitteissä) on epäselvää tuleeko tämän valitsemalla adapteripaikka näkyville kojelautaan kuten joissain malleissa (esim. A3, jossa hinnaston mukaan selvästi voi valita kumpaan paikkaan adapteripaikan haluaa, kojelautaan vai keskikyynärnojaan), mutta ainakin valitsemalla seuraavana listassani olevan varusteen, sen saa varmuudella piiloon keskikyynärnojan alle.

GSM-matkapuhelinvalmius ja "Hands-free" / Bluetooth, sis. keskikyynärnojan: Sama kuin edellä, mutta sisältää keskikyynärnojan ja adapterinpaikka on varmuudella keskikyynärnojan alla.

Audi Bluetooth-Autopuhelin, SIM Access Profile, Hands-free: Tässä vaihtoehdossa adapteripaikkaa ei ole, vaan matkapuhelin kytkeytyy autoon kahdella vaihtoehtoisella tavalla Bluetoothin ylitse. Ensinnäkin, kuten edellä GSM-matkapuhelinvalmius ja "Hands-free" / Bluetooth:ssa Bluetooth hands-free profilen avulla autoa ikäänkuin korvanappina käyttäen. Tai kehittyneemmin, jos puhelin sitä tukee, SIM Access Profilen kautta, jossa auto lukee matkapuhelimen SIM-kortin tiedot, sammuttaa puhelimen oman lähettimen ja sitten käyttää autoon sijoitettua puhelinmoduulia ja katon hainevänantennia puheluihin. Etuna on äänihäiriöiden katoaminen koska äänet eivät liiku auton ja puhelimen välityksellä Bluetoothilla, lisäksi kattoantennin käyttö parantaa GSM-yhteyden laatua. Tällöin myös tekstiviestien vastaanottaminen ja lukeminen onnistuu MMI:n/radion ruudulta, toisaalta puhelimesta niitä ei voi SIM Access Profile -yhteyden ollessa päällä käyttää. Tämä ja seuraava vaihtoehto vaativat MMI Navigation Plussan rastimisen.

Audi Bluetooth-Autopuhelin, lisänä langaton luuri keskikyynärnojassa: Toiminnaltaan kuten edellinen, mutta lisänä (jos sitä haluaa käyttää) autossa on oma langaton matkapuhelimen näköinen laite, jolla voi halutessaan soittaa puheluita ja myös lähettää tekstiviestejä. SIM-kortin tiedot voidaan edelleen lukea SIM Access Profilen kautta ulkopuolisesta matkapuhelimesta Bluetoothin ylitse, joten autossa ei tarvitse olla omaa SIM-korttia. Oman SIM-kortin käyttö autossa on kuitenkin myös mahdollista, tässä vaihtoehdossa MMI Navigation Plussan muistikorttirivistö kojelaudassa saa keskelle SIM-korttipaikan SD-korttipaikkojen väliin, jos haluaa käyttää varustetta puhdasoppisena, dedikoituna autopuhelimena.

---

Eri tyyppisistä A4/A5-puhelinvalmiuksista kannattaa lukea myös tämä:

Audi Bluetooth Low vs. Bluetooth High and related topics explained A4 B8/A5/A6/A8/Q5/Q7 (by LoCal)

---

Xenon Plus -ajovalot, sis.päiväajovalot sekä takavalot LED-tekniikalla: Huomaa, että Audi A4 B8:n (ja A5:n) monien mielestä tyylikkäät LED-päiväajovalot (eli se kirkas valopisteraita edessä) tulevat vain Xenon Plus -ajovalojen kanssa. Muuten autoon tulee paljon vaatimattomammat polttimoilla toteutetut päiväajovalot. Mallivuodesta 2010 alkaen Xenon Plus -ajovalojen kanssa myös takavalot vaihtuvat LED-takavaloiksi. Ilman Xenon Plussia ei A4:sta tai A5:sta mielestäni missään nimessä kannata tilata, niin suuri oheisvaikutus Xenoneiden ruksimisella on auton ulkonäköön etu- ja taka-LEDien vuoksi. (Xenon Plussien mukana tulee aina myös ajovalojen pesimet ja automaattinen korkeudensäätö.)

Kaarreajovalot: Valittavissa vain Xenon Plus -ajovalojen kanssa. Nopeusalueella n. 10 - 110 km/h valot kääntyvät ratin osoittamaan suuntaan valaistakseen edessä mutkittelevaa tietä paremmin.

Kaukovaloassistentti: Taustapeilin mokkulan juureen tuulilasin puolelle tulee sensori/kamera, joka osoittaa eteenpäin. Järjestelmä tunnistaa vastaantulevien ja edessä ajavien autojen valoja ja kytkee tarvittaessa automaattisesti pitkät ajovalot päälle tai pois tilanteen mukaan.

Sumuvalot: Sumuvalot eteen etupuskurin alareunaan. Vaaditaan adaptiivisen vakionopeudensäätimen kanssa, koska adaptiivisen vakionopeudensäätimen tutkasilmä tulee toisen sumuvalon viereen.

Sisävalopaketti: Hansikaslokeron valo (!), lukuvalot takana, aktiiviset eli valaistut heijastimet ovissa, ovenkahvat sisältä valaistut, edessä ja takana (ilmeisesti LED-)valaistut jalkatilat, tuulettimet ja meikkipeilit valaistu.

Sähköisesti sisäänpäin taittuvat ulkopeilit: Ulkopeilit taittuvat sähköisesti koria vasten kääntämällä peilinsäätövivun ala-asentoon. Voidaan asettaa auton valikoista myös taittumaan koria vasten pysäköinnin jälkeen automaattisesti.

Sähköisesti sisäänpäin taittuvat ja automaatisesti himmentyvät ulkopeilit: Ulkopeilit himmentyvät automaattisesti kun sisätaustapeilikin himmenee eli kun sisätaustapelin anturiin osuu takaa kirkas valo. Tällaiset himmenevät ulkopeilit tunnistaa peilin ulkoreunoilla olevasta hienoisesta raidasta/rajasta, jonka sisäpuolinen osa himmenee ja ulkoreuna (hyvin ohut reuna) ei himmene - kenties siksi että kuljettaja pystyisi erottamaan milloin peili on himmentynyt.

Sähköisesti sisäänpäin taittuvat ja automaatisesti himmentyvät ulkopeilit muistilla: Muisti-istuimien (ks. edellä) ja tämän varusteen kanssa myös sivupeilit muistavat peiliosan asentonsa kuljettajan avaimen tai kuljettajan ovesta valittujen asetusten perusteella. Lisänä peruutustoiminto, jos peilinsäätövipu on asetettu oikean peilin kohdalle, peruutettaessa oikea sivupeili hakeutuu muistissa olevaan peruutusasentoon, joka voi esimerkiksi olla vähän alempana kanttareiden tarkkailua varten.

Automaattisesti himmentyvä sisäpeili: Sisätaustapeiliin tulee manuaalisen himmennysvipusen sijaan virtanappi, virtavalo ja kaksi sensoria (yksi sensori peilin molemmilla puolilla). Kun peilin virta on päällä (sen voi kytkeä myös pois siitä virtanapistaan), sensorit tarkkailevat tuulilasin puolen ja takalasin puolen valoisuutta. Kun tuulilasin puolella peili haivatsee pimeää ja takalasin puolella valoisaa, tietää peili ajettavan hämärällä kirkkaiden ajovalojen seuratessa autoa ja himmentää itseään suhteessa tarvittavan määrän. Peruuttaessa himmennys osaa kytkeytyä automaattisesti pois päältä. Maailmalla tämä peili on saatavilla myös kompassitoiminnolla, Suomessa sitä ei yleensä ole ollut tuontiohjelmassa, mutta jälkiasennusohjeet löytyvät nekin tämän a6retrofit-sivuston etusivun kautta.

Kattoluukku, lasinen ja sähkökäyttöinen: Sedan-mallin kattoluukku. Sähköisesti avattava ja suljettava kattokonsolista. Voidaan avata joko takakulmasta nostaen tai osittain, kokonaan katon sisään työntyen. Mukavuussulkeminen kaukosäädöllä myös ulkoa. Portaattomasti säädettävä aurinkosuoja. Esivalintamekanismi halutulle aukeamiskohdalle.

Panoraamakatto, lasinen ja sähkökäyttöinen: Avantin kattoluukku. Kaksiosainen lasikatto, etuosa sähköisesti avattavissa, lasi nousee katon (ja siten lasikaton taaemman osan) päälle. Sähköisesti avattava ja suljettava aurinkosuoja eli läpikuultava verho katossa. Lasikaton takaosaa ei voi avata.

Aurinkoverho takaikkunalle, sähkökäyttöinen: Kojelaudassa (keskikonsolissa jos autossa ei ole tehdasnavigaattoria) olevasta napista avattava ja suljettava läpikuultava aurinkoverho takaikkunalla.

Aurinkoverhot takasivuikkunoille (käsikäyttöiset): Käsikäyttöiset takaovien alaosasta oven ikkunan peitoksi nousevat (katossa olevaan kiinnikkeeseen kiinnittyvät) läpikuultavat aurinkoverhot takaovissa.

Tummennetut sivulasit ja takalasi (vain Avant): Eivät jälkiasennuksen tyyliset kalvot laseissa, vaan tummemmat lasit.

Kiiltolistat sivuikkunoiden ympärille, suositellaan tilattavan myös kirkkaat kattokaiteet: Suomen tuontiohjelmassa Audeissa oli perinteisesti kiiltävät ikkunalistat, mutta A4 B8:n ja uudempien mallien myötä tämä on muuttunut ja ne ovat jääneet vakiovarustelusta pois (A5:ssä ne ovat). Valitsemalla tämän varusteen saat auton sivuikkunoiden ympärille kiiltolistat sekä B-pilarin ja takalasin pikkukolmion peitteeksi auton ulkopuolelle kiiltävää muovia mattamuovin sijaan.

Paikallaanpitoavustin (Audi hold assist), ei tilattavissa Start-Stop -mallien yhteydessä: Audi hold assistia on joskus virheellisesti kutsuttu hill hold assistiksi, mutta se on todellakin hold assist sanan laajemmassa merkityksessä. Audi hold assistin kanssa (ei saatavissa start-stop-malleihin, joita tällä hetkellä ovat kaksilitraiset manuaalit) vaihdekepin/parkkijarrun viereen tulee nappi, josta sen voi kytkeä päälle tai pois. Kun Audi hold assist on päällä, jalan voi auton pysähtyessä melkeinpä missä vaan nostaa jarrulta ja auto pysyy paikallaan. Jos auton tässä tilanteessa sammuttaa, myös parkkijarru menee päälle itsestään. Toisin kuin perinteinen hill hold, joka menee hetken kuluttua pois päältä kun jalan nostaa jarrulta, Audi hold assist pitää jarruvoiman päällä niin kauan kuin kuljettaja ei lähde liikkeelle.

Audi side assist -kaistanvaihtoapu: Kaistanvaihtoavustin sivupeileissä. Takapuskuriin (piiloon) integroidut sensorit tarkkailevat auton viereisiä kaistoja ja kuollutta kulmaa. Jos kuolleessa kulmassa on tai sitä lähestyy relevantilla nopeudella auto, sivupeileissä oleva valo syttyy varoituksena. Jos tällöin kytkee vilkun kyseiseen suuntaan, valo alkaa vilkkua varoituksena törmäysvaarasta. Side assist on mahdollista kytkeä pois päältä omasta napistaan (kuljettajan ovessa peilin vieressä) ja sen varoitusvalon kirkkautta voi säätää auton valikoista. Varoitusvalot on kohdistettu niin, että ne pääsääntöisesti näkee vain kuljettaja, eivät matkustajat. Nykyisin side assist toimii nopeudesta 30 km/h ylöspäin, aikaisemmin rajana oli 60 km/h (vuosimalli 2008).

Audi lane assist -kaistallapysymisvahti, tilattava myös 4-puolainen monitoimiohjauspyörä: Kaistallapysymysvahti ratissa. Taustapeilin etupuolelle (eli kuljettajasta katsottuna taakse) auton kattoon ilmestyy isohko laatikko, jossa on eteenpäin kuvaava kamera. Lisäksi vasempaan vilkkuviikseen ilmestyy päähän kytkin, jolla lane assist voidaan kytkeä päälle ja pois. Kun järjestelmä on päällä, kamera tarkkailee kaistaviivoja. Jos kaistaviivoja lähestyy/ne aikoo ylittää ilman vilkkua, ratti rupeaa tärisemään tahattoman kaistanvaihdon varoituksen merkiksi. Tämän varusteen kanssa tuulilasista puuttuu harmaannutettu yläreuna. Matka-ajovaruste, joka toimii vain 60 km/h:sta ylöspäin.

Kaaviokuva kaistallapysymisvahdista ja muista elementeistä taustapeilin alueella (päivitys 12.9.2009):

http://img179.imageshack.us/img179/3949/diagram.jpg

Vakionopeussäädin: Erillinen viiksi ratin takana vasemmalla puolella, käytettävissä 30 km/h:n nopeudesta ylöspäin. Kuljettajan informaatiojärjestelmässä näkyy valittu nopeus.

Adaptiivinen vakionopeudensäädin etäisyystutkalla: Edestä katsoen vasemman sumuvalon oikealle puolelle ilmestyy musta silmä, joka on tutka. Se tarkkailee edessä ajavaa liikennettä ja 30 km/h:n nopeudesta alkaen voidaan asettaa pitämään auton etäisyys edellä ajavaan vakiona automaattisesti. Voit siis asettaa vakionopeudensäätimen nopeuden kuten normaalistikin, mutta jos edessä oleva auto hiljentää, oma autosi jarruttaa mukana automaattisesti ja palaa taas valittuun nopeuteen kun se on mahdollista. Jos nopeus laskee alle 20 km/h:n, kytkeytyy adaptiivinen vakionopeudensäädin itsestään pois. Vakionopeudensäätimenvipuun tulee DIST-namiska, josta voi valita kuinka lähellä edessä ajavaa ajetaan. Mukana tulee myös valikosta säädettävä Audi braking guard -toiminto, joka varoittaa ja tarvittaessa jarruttaa myös vähän aikaa jos auton edessä tapahtuu jotain äkillistä, kuten edessä ajava on liian lähellä (varoitus toimii siis vaikka vakionopeudensäädin ei olisi päällä), tekee äkkijarrutuksen tms. Braking guardin voi kytkeä auton valikoista pois päältä.

Adaptiivisen vakionopeudensäätimen kanssa auto saa uudenlaisen mittariston, jossa valittu nopeus näkyy nopeusmittarin kehällä valaistuna nuolena. Tällöin myös vakionopeudensäädinvivun nostot ylös ja alas nostavat ja laskevat nopeutta nuolten mukaisissa loikissa, eivätkä niin pienissä loikissa kuin tavallisella vakionopeudensäätimellä.

Akustinen pysäköintijärjestelmä (APS) takana: Lisää neljä varsin huomaamatonta ultraäänisensoria takapuskuriin sekä summerin (säädettävissä auton valikoista) joka kytkeytyy päälle peruutusvaihteen kanssa ja tihenevällä äänimerkillä ilmoittaa takana olevista esteistä. Tehdaspysäköintijärjestelmä on huomaamattomampi kuin jälkiasennussarjat ja säädettävissä auton valikoista.

Akustinen ja optinen pysäköintijärjestelmä edessä ja takana (APS Plus): Lisää ultraäänisensorit myös etupuskuriin (kaksi puskurin reunoille ja kaksi etumaskin alareunaan). Pysäköintitutka kytkeytyy peruutusvaihteen lisäksi kojelaudasta (tai ilman MMI Navigation Plussaa keskikonsolista) napilla ja automaattisesti pois nopeuden kasvaessa paikoitusnopeuksia suuremmaksi. Äänimerkkien lisäksi pysäköintijärjestelmä tässä vaihtoehdossa esittää varoitukset myös auton näytöllä punaisina, autoa lähestyvinä palkkeina ja on yhden pykälän tarkempi näytöllä kuin pelkät äänimerkit (voi siis ajaa vähän lähemmäksi estettä).

Akustinen ja optinen pysäköintijärjestelmä kameralla (APS Advanced): Lisää edellä esiteltyihin pysäköintijärjestelmiin takakontin kahvan viereen piilotetun peruutuskameran (edessä ei ole kameraa), jonka kuva näkyy peruutusvaihteen tai pysäköintijärjestelmän ollessa kytkettynä (valittavissa) auton näytöllä. Näyttää myös suuntaviivat miten auto kääntyy ja mihin se on menossa ratin mukaan sekä erillisen moodin, jolla suuntaviivat muuttuvat taskupysäköinnissä avittaviksi. Näyttää myös APS Plussan kaaviokuvan autoa lähestyvistä punaisista palkeista.

Autotallin oven avaaja, kauko-ohjattu (HomeLink): Kolme numeroitua nappia kattokonsoliin ja (piilossa oleva) lähetin auton keulalle, voidaan ohjelmoida avaamaan esimerkiksi yhteensopiva autotallin automaattiovi. Voidaan ohjelmoida (opettaa autolle) kolme eri toimintoa joko kiinteällä tai kiertävällä radiokoodilla.

Automaatti-ilmastointi, 3-alueinen: Lisää digitaalinäytöt eteen ilmastointilaitteeseen ja erillisen lämpötilan säädöt eteen vasemmalle ja oikealle sekä taakse suunnattavat, säädettävät ilmansuuttimet keskelle (vakiona vain säilytysrasia niiden paikalla) ja lämpötilarullan josta myös takapenkin lämpötilaa voi säätää erikseen. Lisää myös ilmastointiin kytketyn kosteussensorin taustapeilin taakse sekä automaattisen sisäilmankierron ja epäsuoran tuuletuksen. Puhisee vähemmän kuin 1-alueilmastointi, siis äänettömämpi.

Seisontalämmitys, sis. myös kauko-ohjaimen: Tehdasasenteinen polttonesteellä toimiva seisontalämmitys omalla kauko-ohjaimellaan ja ajastimella auton valikoissa. Saksan hinnaston mukaan osaa kesäaikaan myös tuulettaa.

Kirkkaat kattokaiteet, mustien kattokaiteiden sijaan: Ei koske sedania. Avantissa on vakiona mustat kattokaiteet, tämän varusteen valitsemalla ne saadaan kirkkaasta metallista valmistettuina ja huomattavasti näyttävämpinä, etenkin edellä mainitut sivuikkunoiden kiiltolistat valittaessa.

Säilytyslokeropaketti: Lehtiverkot etuistuimien selkänojiin, laatikot etuistuimien alle (esitetiedon mukaan A5:ssä muistipenkeissä vain matkustajan etuistuimen alle? A4:ssä muistipenkkien kanssa kuitenkin myös kuljettajan penkin alle), juomateline takakeskikyynärnojaan (tulee ulos painamalla alaslasketun keskikyynärnojan etureunasta) ja lukko hansikaslokeroon.

Tavaratilapaketti: Kiinnitettävä verkko tavaratilaan, 12V-pistoke tavaratilaan, kiinnityskoukut ja oikean laidan pieni tavaraverkko tavaratilaan.

Tavaratilan kiinnityskiskot ja kiinnityssarja: Lattiakiskot takakontin vasemmalle ja oikealle laidalle, joihin kiinnittyvä (irroitettava) kiinnityssarja mukana, mm. teleskooppivarsi takakontin jakamiseen ja kiristettävä sekä liikuteltava kiinnityshihna.

Tavaratilan pohjan kääntömatto: Kaksipuolinen tavaratilan irtomatto, toinen puoli kumia ja toinen kangasta - likaisten tavaroiden kuljettamiseen kuminen puoli on näppärä. Riittävän iso peittämään myös käännetyt takapenkin selkänojat tarvittaessa. Mukana myös esiin käännettävä lastaussuojuskangas puskurin suojaksi.

Takaluukun sähköinen avaus ja sulku: Ei koske sedania. Sedanissa on ainakin Suomessa vakiona takaluukun automaattiavaus, mutta siihen on saatavilla vain manuaalinen sulkeminen. Avantissa avaus ja sulkeminen on vakiona vain manuaalinen, mutta lisähinnasta saa sähköisen avaamisen ja sulkemisen. Avaaminen tapahtuu tällöin kaukosäätimestä, takakontin avauskahvasta tai edestä kuljettajan ovesta. Sulkeminen tapahtuu takakontin luukussa olevasta napista. Lisäksi Avantin sähköisen takaluukun avaamiskorkeus voidaan säätää, esimerkiksi jos usein tulee asioitua matalassa autotallissa tms. (Kufatec.de on myynyt ratkaisuita ainakin muihin Audi-malleihin missä myös sulkeminen saadaan kaukosäätimestä.)

Häikäisysuojat, ulosvedettävät: Ulosvedettävät häikäisysuojat, uusi varuste vuosimallille 2010. Arvailua näiden ulkonäöstä löytyy artikkelin alussa olevasta UltimateVW.com-linkistä. 1.7.2009 varmistui että ulosvedettävät häikäisysuojat ovat sama varuste kuin A5:ssä ja A6:ssa on vakiona eli häikäisysuoja itsessään on tavallisen näköinen, eikä veny tai sisällä lisäpaloja, mutta se voidaan vetää sivuun käännettynä aina B-pilariin saakka metalliputkensa varassa. Kuvalinkki artikkelin lopussa.

Advanced key -system, älykäs avain -järjestelmä: Avainta ei tarvitse laittaa kojelaudan reikään, vaan riittää että se on autossa mukana. Ovetkin aukeavat kahvasta ilman kaukoaukaisua. Keskikonsoliin tulee Start/Stop-nappi josta auto käynnistetään ja ulko-ovien kahvoihin piilopainikkeet joista ovet voi avata ja lukita, kunhan avain vain on mukana. Jos avain on lähellä autoa, sillä voidaan lähteä liikkeelle myös ilman että avain on mukana. Tällöin auto ei sammu vaikka avain ei olisikaan mukana, vain varoitus ilmestyy ja seuraava käynnistys ei onnistu. Jonkinasteinen varkausvaara voi liittyä tähän järjestelmään, jos avainta pitää liian lähellä pysäköityä autoa, mutta toisaalta erittäin kätevä systeemi muuten.

Varashälytin: Varashälytin sisätilantutkalla ja kallistuksentunnistimella. Tämän varusteen kanssa kuljettajan oveen tulee kaksi nappia, josta sisätilantutka ja kallistuksentunnistin voidaan kytkeä pois päältä. Huomaa että sisätilantutka voi laueta sisätilanlämmittimen takia, jos sellaista käytät - huolto voi säätää sisätilantutkaa vähemmän herkälle tällaisessa tapauksessa, kysy sieltä lisää.

Vetokoukku, irroitettava ja lukittava (Suomessa tarvitaan lisäksi 7-napainen adapteri): Irroitettava vetokoukku 13-napaisella liittimellä, paikka irroitetulle vetokoukulle varapyöräkotelossa takakontin alla. Tehdasvetokoukun kanssa auton ESP:ssä erillinen veto-ohjelma/stabilisointi.

Ilman moottorimallimerkintää: Takakonttiin ei ilmesty huomiota ja likaa keräävää moottorin kokomerkintää.

Ilman tyyppi- ja moottorimallimerkintää: Takakonttin ei ilmesty huomiota ja likaa keräävää moottorin kokomerkintää eikä edes A4-malli/tyyppimerkintää.

S line sport-paketti: 18-tuuman alumiinivanteet, S-line-urheilualusta (A4 B8:ssa 30 mm madallettu ja jäykempi kuin urheilualusta), S-line-kylkimerkit ja -kynnyslistat, sisäkatto ja katossa olevat muoviosat mustat, S-line-urheiluohjauspyörä (jos tilaat Audi lane assistin niin silloin tulee vain 4-puolainen ratti ilman S-line-logoa) ja -vaihdekepin nuppi sekä matot, S-line-listat matta-alumiinia ja lisävarustelistoihin kuuluvat muut alukoristelut ohjaamossa sekä urheiluistuimet sähköisellä ristiseläntuensäädöllä ja S-line-verhoilulla (esim. nahka/kangas, jossa S-line-teksti nahkaosassa). Paketin myötä uusia verhoiluvaihtoehtoja sekä lisävärivaihtoehtoina autolle Misano Red ja Monza Silver pearl effect.

Paketeissa voi olla jotain pieniä vuosimallimuutoksia sekä muita yksityiskohtia, mistä en edellä listatessani ollut tietoinen tai tarkka - varmista jälleenmyyjältä sekä esitteestä. Lisäksi tarjolla/hinnastossa erilaisia optioita S-line-sporttipaketin ostajalle, joihin kannattaa tutustua.

S line ulkopaketti: S-line-puskuri edessä ja takana, sumuvalojen reunusmuovit ja etu- sekä takadiffuusorit S-line-lookissa. S-line-kynnyslistat, S-line-merkit auton kyljissä, kromiset reunukset sumuvaloissa (A5:ssä kromireunukset vakiona) ja Avantissa S-line-kattospoileri. Lisäksi kromiset kuoret pakoputkissa 4-sylinterisissä koneissa (Saksan hinnaston mukaan 2.0 TFSI Avant ei saa viimeksi mainittua). S-line-sivulistat ovat Suomessa olleet vakiot ilman tätä pakettiakin.

Musta Optiikka -paketti: Keulan singleframe-maskin reunukset kirkkaanmustat, maski/rekisterikilventeline, sumuvalojen reunat (S-line-paketin kanssa), ikkunoiden reunat mattamustat.

---

PÄIVITYS 12.6. - 20.12.2009:

Vuosimallin 2010 kromattu nelipuolamonitoimiratti löytyy täältä:

http://data.motor-talk.de/data/galleries/857162/3341850/lenkrad-14798.jpg

Vuosimallin 2010 start-stop-napinkuva löytyy täältä:

http://data.motor-talk.de/data/galleries/857162/3341850/konsole-61697.jpg

Vuosimallin 2010 uusien sivupeilien kuva (virtaviivaisemmat, matalammat) löytyy täältä:

http://data.motor-talk.de/data/galleries/857162/3341850/spiegel1-14799.jpg
http://data.motor-talk.de/data/galleries/857162/3341850/spiegel2-11942.jpg

Vuosimalliin 2010 standardiksi tulleista tuuletinkromeista (ennen vain lisävarustelistojen kanssa) kuva täällä:

http://data.motor-talk.de/data/galleries/857162/3341850/chrom-11943.jpg

Tästä kuvasta näkee miten tiukasti/yläviistoon 2010-sähköpeilit kääntyvät koria vasten:

http://data.motor-talk.de/data/galleries/43561/3362105/audi-a4-8k-0609-02-12334.jpg

Vuosimallin 2010 taka-LED-valot:

http://data.motor-talk.de/data/galleries/43561/3362105/audi-a4-8k-0609-08-9560.jpg

Vuosimallin 2010 Atrium-kangas sporttipenkeille (korvaa raidallisen Emporen):

http://data.motor-talk.de/data/galleries/1177947/3455872/atrium-10561.JPG
http://data.motor-talk.de/data/galleries/1109783/1520938/atrium-23115-6362.jpg
http://img191.imageshack.us/img191/2894/atrium.jpg
http://data.motor-talk.de/data/galleries/971180/1355500/stoff-atrium-53445.jpg
http://data.motor-talk.de/data/galleries/971180/1370501/ambiente-stoff-58193.jpg
http://www.ultimatevw.com/keskustelu/index.php?cmd=aihe&id=10753&sivu=323
http://www.motor-talk.de/forum/neue-stoff-atrium-fotos-t2330655.html

Vuosimallin 2010 ulosvedettävät häikäisysuojat:

Sonnenblenden vorn ausziehbar - Bilder?
http://www.motor-talk.de/bilder/sonnenblenden-vorn-ausziehbar-bilder-g4072353/dscn2049-i202945956.html

LoCalin raportteja vuosimallin 2010 Audi A4 B8:sta MMI 3G:llä (MMI Navigation Plus) ja Audi Drive Select/sport differentialilla sekä vertailua Audi A6:een täällä:

LoCalin kokemukset 2010 A4 B8:sta MMI 3G:llä ja sport differentialilla (by LoCal)

Alkuperäiset linkit:

UltimateVW.com: Uusi A4 B8 (sivut 440, 441, 442, 450, 457, 458, 459, 461)
http://www.ultimatevw.com/keskustelu/index.php?cmd=aihe&id=10753&sivu=440
http://www.ultimatevw.com/keskustelu/index.php?cmd=aihe&id=10753&sivu=441
http://www.ultimatevw.com/keskustelu/index.php?cmd=aihe&id=10753&sivu=442
http://www.ultimatevw.com/keskustelu/index.php?cmd=aihe&id=10753&sivu=450
http://www.ultimatevw.com/keskustelu/index.php?cmd=aihe&id=10753&sivu=457
http://www.ultimatevw.com/keskustelu/index.php?cmd=aihe&id=10753&sivu=458
http://www.ultimatevw.com/keskustelu/index.php?cmd=aihe&id=10753&sivu=459
http://www.ultimatevw.com/keskustelu/index.php?cmd=aihe&id=10753&sivu=461

UltimateVW.com: quattrot (sivut 43, 44)
http://www.ultimatevw.com/keskustelu/?cmd=aihe&id=13600&sivu=43
http://www.ultimatevw.com/keskustelu/?cmd=aihe&id=13600&sivu=44
http://www.ultimatevw.com/keskustelu/?cmd=aihe&id=13600&sivu=46

---

PÄIVITYS 20.12.2009:

UltimateVW.comista luvalla poimittu LoCalin kuvaus Drive Selectistä:

Ajattelin koosteenomaisesti kirjoittaa taas hieman tuosta Audi Drive Selectistä (ADS), josta tuntuu sangen vähän olevan informaatiota kierrossa - ainakaan näin suomalaisesta perspektiivistä.

Audi Drive Select tarkoittaa siisä A4 B8/A5/Q5:ssä kolmen/neljän eri ajomoodin nappularivistöä jolla säädetään auton käyttäytymistä. Riippuen siitä onko autossa MMI Navigation/MMI Navigation Plus vai joku radioista (esim. radio Concert) nappularivi on joko kojelaudassa (neljä moodia navigaation kanssa) tai keskikonsolissa (kolme moodia radion kanssa). Moodi on valaistu teksti ja sitä vaihdetaan Drive Select -kontrolleissa olevilla nuolinäppäimillä. Vuosimallissa 2008 tekstirivistä oli glossya muovia, siitä eteenpäin mattamuovia.

Tältä ne napit näyttävät. Navigaation kanssa:

http://www.iamaudi.com/img/Drive-select-auto.jpg

Tältä ne näyttivät vuosimallissa 2008:

http://www.audiusa.com/etc/medialib/ngw/us/my09/a4.Par.0022.Image.jpg/a4_medium_packages.jpg

Radion kanssa (näiden keskiosa oli myös glossy ennen vuosimallia 2009):

http://blstb.msn.com/i/7C/34E3D7AB5A4AD627706874933C81.jpg

Käytännössä Audi Drive Selectin voi ostaa kolmessa eri palasessa, joko yhdessä, erikseen tai jokin yhdistelmä: dynaaminen ohjaus, dynaaminen iskunvaimennus sekä quattro with sports differential. Joitakin rajoituksia valinnassa voi olla mallista rippuuen, esim. kahta viimeksi mainittua ei saa A4 allroadiin ja viimeksi mainittua sedan/Avantissa tällä hetkellä vain V6-moottoreiden kanssa. Minkä tahansa näistä paketeista valitsemalla (tai osan tai kaikki) saa kyseiset Drive Select -valintanappulat, joiden paikka ja moodien määrä (kolme tai neljä) riippuu onko autossa radio vai täysi MMI (navigaatio).

Jos valitsee esimerkiksi pelkän dynaamisen iskunvaimennuksen (joka säätelee iskunvaimennyksen kovuutta kolmella tasolla), Drive Select säätelee tässä tapauksessa iskunvaimennuksen lisäksi aina myös moottorin ja mahdollisen automaattivaihteiston tilaa (D/S-tilat) sekä servotronic-ohjauksen tiukkuutta. Jos valitsee dynaamisen ohjauksen myös, saa mukaan välityksiltään dynaamisesti ja voimallisemmin säätyvän ohjauksen. Sports differential tuo taka-akselille nelivetoon elektromekaanisen differentiaalin, jonka voimansiirtoa taka-akselin renkaiden välillä Drive Select säätelee myöskin kolmessa eri tiukkuusasteessa. Drive Selectin kanssa automaattivaihteistoon ei tule S-moodia vaan se on korvattu Drive Selectin dynamic-moodilla. Manuaalivaihteiston kanssa Drive Select ei säätele vaihteistoa.

http://www.fourtitude.com/gallery/generated//Audi/A4-S4-RS4%20(B5,%20B6,%20B7%20and%20B8)/S4%20Sedan%20(B8)/Interior%20-%20EU/134__scaled_600.jpg

Audi Drive Selectrin moodit ovat siis comfort, auto ja dynamic. Rippuen auton varustelusta ne siis säätelevät ohjauksen ja moottorin lisäksi iskunvaimennusta, dynaamista ohjausta ja/tai sports differentialia tämän taulukon mukaisesti:

Systems
COMFORT
AUTO
DYNAMIC

Engine or engine/gearbox*
Balanced
Balanced
Dynamic

Steering
Comfortable
Balanced
Dynamic

Dynamic steering*
Comfortable (indirect)
Balanced (direct)
Dynamic (direct)

Suspension control*
Comfortable
Balanced
Dynamic

Sport differential*
Balanced
Agile
Dynamic

Mikäli auto on varustettu täydellä MMI:llä eli tehdasnavigaattorilla A4 B8/A5/Q5:n tapauksessa, neljäntenä moodina on vielä Individual ja CAR-valikkoon tulee Audi Drive Select -kohta josta voi säätää Individual-moodin asetuksia. Valikosta voi asettaa moottorin/vaihteiston, ohjauksen, alustan ja sports differentialin tilat erikseen comfort, auto tai dynamic. Tässä kuva valikosta autosta jossa on muut toiminnot paitsi sports differential:

http://www.iamaudi.com/img/Dynamic-steering.jpg

Suomessa Audi Drive Select tulee vakiona S4:ssä, toisin kuin maailmalla.

---

Varustelun vaikeuteen voivat auttaa LoCalin onnellisen auton ostajan ja omistajan viisi sääntöä. Tai sitten eivät. :)

Menestystä A4/A5:n varusteluun!

By LoCal

Back to a6retrofit website index

DISCLAIMER, TERMS OF USE: Please feel free to share, copy, mirror, link to and use any information on this site freely, it is there to hopefully help you and others. However, understand that I am no professional, not affiliated with Audi or anyone and anything posted here may and probably does contain errors and omissions, so take it with a pinch of salt and use it at your own risk. I recommend always consulting a professional, your dealer or Audi when in doubt. The content on this site is provided as is, with no guarantee of usefulness, correctness or fitness for any purpose. Any advertisements that may show up on this site are displayed by the hoster of this nice, free web space, I do not benefit from them.

This site used to be available at: www.geocities.com/a6retrofit