a6retrofit

Back to a6retrofit website index
 

MMI High:n jälkiasentaminen Audi A6 (4F/C6) (by hpu)

10.10.2008 (päivitetty 20.6.2009) - Julkaisen oheisen UltimateVW.com:ssa ketjussa Kaikkea uudesta Audi A6:sta sivuilla 44 julkaistun tekstin kirjoittajan hpu:n luvalla. Kiitos! (Katso myös: Notes on retrofitting MMI High (Audi A6/A4 B8/A5/Q7) (by LoCal).)

MMI basic plus => MMI High

No nyt se on sitten tehty, tarkempaa selvitystä kuvien kera kunhan lomalta ehtii.

Tilasin siis ylläolevan paketin 2007 malliseen sedan A6:een (4F). Tilasin myös DVD navin, mutta palautin "soittimen" pellissä olleen kolhun vuoksi ja uutta en vielä ole saanut, mutta se tulee kyllä. Navia varten paketissa oli myös 8 nappulainen ohjauspaneeli 4-nappulaisen tilalle.

Lyhyesti kerrottuna:

Ohjauspaneelin vaihto:
-keskitunnelin muoviset sivupaneelit pois, etujalkatilassa tulpan alta ruuvi pois ja sitten sivulle/ylös vetämällä paneeli irtoaa, kiinnikkeet joka jäävät paneeliin tai keskitunneliin, ei väliä, kunhan takaisinasennettaessa panee kiinnikket takaisin paneelin.
-keskitunnelin takaosan/kyynärnojan irrotus, ruuvit mukitelineiden pohjalta auki, takaosan ilmasuutin koukkujen avulla irti, jolloin pääsee käsiksi kyynärnojan kiinnityspulttiin. se auki ja noja irti. Muovikotelo irti vapauttamalla "klipsit" takasivuista.
-keskitunnelin etuosan irroitus, neljä ruuvia sivulta irti, vaihdekepin nahkaverhous ylös ja vaihteenosoitin irti (automaatti), tuhkakupin pois ja kaksi paljastuvaa ruuvia irti. Tuhkakupin "pohja/teline" pois. Ilmastoinnin ohjaimen alareunassa oleva suojus pois, ja ohjaimen alareunaa hieman ulos, mutta ei tarvitse irrottaa kokonaan. Keskitunnelin etuosan voi nyt nostaa ylemmäs, kunhan takaosaa on siirtänyt hieman pois tieltä. Kellanruskean ja mustan sähköliittimen irrotus etuaosan alapinnalta.
-nyt voi irrottaa kiiltävän vaihdekepin reunuksen (voisi poistaa myös yläkautta, mutta varmuudella rikkoo kiinnityshakasia, kokemusta on). Ylösalaisin käännetystä etuosasta voi irrottaa ohjainpaneelin ruuvit ja käsijrrun kykimen ja vaihtaa 4-nappulaisen paneelin 8-nappulaiseen.
-kasaus päinvastaisessa järjestyksessä, mutta kannattanee vaihtaa mittaripaneeli samalla (ilmastointilaitteen ohjaimen irrottaminen saattaa helpottaa mittaripaneelin vaihtoa)

Mittaripaneelin vaihto:
-kojelaudan vasen pääty irti (virta-avaimella kolosta vääntäen)
-vasemman ilmasuuttimen ritilän irroitus koukuilla (reiät kummallakin sivulla ritilän sisäpuolella), vaatii voimaa.
-päädyn ilmakanavasta haarakiilan ruuvin irroitus ja kiilan poisto. Valokatkaisimen työntö ulos takaapäin ja liittimen irrotus (katkaisin 0-asennossa)
-keskimmäisten ilmaritilöiden poisto, (sama koukkumenetelmä) vaatii taas voimaa.
-mittaripaneelin kytkimien (tripin nollaus, autocheck sekä hansikaslokeron avaus) poisto vipuamalla pienellä ruuvimeisselillä ohut lista näppäinten välistä pois ja vetämällä koukulla kytkimet irti. Liittimien irrotus.
-mittaripaneelien kiinnitysruuvien irrotus, alareunassa, kytkimien reiistä näkyvät jne.
-ohjauspylvään suojaverhous irti ohjauspylväästä (peittää mittariston ja pylvään raon ratin ollessa säädettynä eri asentoihin)
-kun ratti on alasaennossa, paneelin pitäisi lähteä irti.
-mittaristo irti vanhasta paneelista (punamusta näyttö) ja kiinni uuteen paneeliin. Samalla uusi värinäyttö kiinni paneeliin.
-kasaus päinvastisessa järjestyksessä, mutta kannattaa asentaa ohjainlaite hansikaslokeron taakse ja yhdistää liittimet.

Ohjainlaitteen asennus:
-irrota hansikaslokero, poista ensin oikea kojelaudan pääty virta-avaimella kolosta vipuamalla. Irrota 2 ruuvia hansikaslokeron alta ja 3 ruuvia hansikaslokeron sisältä, yläsosasta. Nyt hansikaslokeron voi laskea lattialle.
-kiinnitä ohjainlaitteen teline (ostettava) "tulipeltiin" ja ohjainlaite telineeseen. Liitä CD-soittimeen menevä iso "neliöliitin" uudesta ohjainlaitteesta tulevaan liittimeen. CD-soitin/radio/ohjain jää tarpeettomaksi, sen voi poistaa. Liitä värinäytöstsä tuleva kymmennapainen liitin ohjainlaitteeseen.
-kiinnitä hansikaslokero

Asennukset takakontissa

Hanki luukullinen vasen sivuverhouspaneeli sekä teline radiolle/DVD-Naville jne.

Sivuverhouspaneelin vaihto:
-irrota takapenkki, nosta etureunasta ja työnnä sitten etureunasta taaksepäin penkki irti "koukuista" ensin toinen pää ja sitten toinen pää.
-irroita vasen selkänoja (jaettu selkänoja), peitelevy suojuksineen on irrotettava selkänojien välistä, selkänojan voi poistaa nostamalla keskiosan puolelta ja vetämällä keskelle.
-irrota sivupehmuste (turvavyön alta) irrottamalla kiinnikeruuvi alhaalta ja selkänojan lukituspultti yläosasta.
-irrota muovikiinnike verhouksen keskivaiheilta
-irrota takaosan kolme kiinnikettä raottamalla verhousta ja vääntämällä voimakkaasti ulospäin (= itseasiassa sisään konttiin päin!)
-poista kontin pohjaverhous, poista varapyörä
-irrota takahelmapellin muovisuojan kinnitysmutterit, vedä muovisuojus ylöspäin
-nyt pitäisi sivuverhouspaneelin irrota ja uusi, luukullinen voidaan kiinnittää tilalle.
-kasaus päinvastaisessa järjestyksessä, mutta kannattaa asentaa radio/navi, virta- ja antennijohdot ensin

Radion ja Navin asennus
(ilmeisesti MMI basic, ilman plussaa tarvitsee valokaapelin vedon hansikaslokeron takaa takakonttiin, sillä DSP-vahvistinta ei siinä ole)
-irrota DSP vahvistin ja sen vanha teline kontin vasemmasta sivusta (DSP kuuluu MMI basic plussaan)
-kiinnitä DSP vahvistin uuden telineen päälle
-kiinnitä uusi radio uuteen telineeseen
(-kiinnitä Navi DVD-soitin uuteen telineeseen)
-vedä johdinsarjan punainen johto joko takahelmapellin irti olevan muovisuojuksen alla tai kontin luukun tiivisteen sisällä kontin oikeaan reunaan sulakerasialle.
-irrota tunkki ja tunkin teline
-irrota sulaketelineen ruuvit, irrota teline. Työnnä sulakeliitin takakautta irti telineestä, paina salpaklipsiä yläosassa vapauttaaksesi liittimen
-vapauta punavioletti lukitussalpa sulakeliitimen yläpäässä, työnnä virtajohto sopivaan vapaaseen paikkaan, paina lukitussalpa sisään. Aseta sulake liittimeen. Kasaus päinvastaisessa järjestyksessä.
-johdinsarjan ruskea johto sopivan ruuvin alle (telineen kiinnitysruuvi)
-johdinsarjan vihreä johto liitetään (juotetaan) DSP:n liittimen vihreä/violetti johtoon (violettia juovaa on vaikea erottaa). Liitin irrotetaan DSP:stä vapauttamalla punavioletti kahva, kahva vapautuu painamalla kahvan alla olevasta "kohoumasta". Liittimen suojus irtoaa puristamalla suojusta liittimen uloimmasta päästä ja vetämällä ulospäin, johtonippu on nyt paljaana liittimessä. Itse en saanut vihreä/violettia johtoa irti liittimestä, joten juotin vihreän johdon vihreä/violetti johtoon (kuten kufatecin ohjekin ehdottaa). Kasaus päinvastaisessa järjestyksessä
-valokaapeliliitin irrotetaan DSP:stä. Liittimien suuntanuolien mukaisesti irrota toinen valokaapeli liitettäväksi uuden johtosarjan valokaapelin jatkoliittimeen ja liitä johtosarjan vielä vapaa valokaapelin pää DSP:n valokaapeliliittimeen. Kaapelit vaativat hieman voimaa irrotettaessa, eivät rikkoudu, kunhan vetää suoraan. Takaisin liittimeen menevät helposti.
-liitä kaapelit (valo ja muut) johtosarjan tekstien mukaisesti
-kiinnitä antennijohdot radioon (GPS antennijohto Navi DVD-asemaan). Työnnä antennijohdot varovasti liittimeen, varmistaen, että ne menevät suoraan ja keskelle (radion antenniliittimien keskikarva voi vääntyä)

Antennijohtojen veto antennivahvistimelle:
-irrota takaikkunan ja kattoverhouksen välinen verhouslista raottamalla päästä ja vipuamalla irti, vaatii hieman voimaa.
-irrota paljastunut pilariverhouksen kiinnitysruuvi antennivahvistimen vierestä, vipua pilarin verhous ylhäältä alkaen irti. Joku kiinnikkeistä voi pudota, muista panna takaisen ennen verhouksen kiinnittämistä. Verhouksessa on kiinni hihna, joka estää sen saamisen kunnolla pois tieltä
-löystytä hattuhyllyä vetämällä etureunaa eteenpäin, irti kiinnikkeistä
-pujota antennijohto hattuhyllyn pohjapellin reiistä sivupilarin luo ja vedä se johtonippua myötäillen antennivahvistimelle. Irrota vanhat antennijohdot ja liitä uudet. Liittimet käyvät vain oikeisiin paikkoihin, ne ovat erilaiset.
(-Navin GPS antennin panin hattuhyllyn ja mainitun pellin väliin, keskelle ja lähelle takaosaa, pitäisi nähdä satelliitit myös reilusti etuviistoon)

Nyt voit kokeilla, toimiiko uusi systeemi, kunhan kaikki tavarat ovat riittävästi kiinni.

Ohjainlaite vaatii komponenttisuojauksen poiston valtuutetussa Audi-huollossa. Vaatii myös koodauksen uudelle radiolle ja vanhan Mediaplayer 1 (CD-soitin) poiston CAN-väylästä. Mutta taitaa toimia hetken ilman suojauksenpoistoa. Itsellä CD-vaihtaja oli pause-tilassa ennenkuin suojaus poistettiin, kappalelistat kyllä näkyivät. Itsellä oli radion antenniliittimissä edellä mainittu keskikarvaongelma, joten en tiedä miten se käyttäytyi ennen suojauksen poistoa.

Jos toimii, niin irrallaan olevat osat kiinnitetään käänteisessä järjestyksessä (kuten ElsaWinkin aina kertoo).

Homman tekee varmasti yhdessä päivässä, itse eri osien eriaikaisesta saamisesta johtuen useammassa erässä, osittain kaksinkertaisesti.
Navi DVD-soitin siis puuttuu vielä, mutta se vaatii ainoastaan soittimen kiinnittämisen telineeseen, GPS antennin liittämisen ja valokaapelinpätkän yhdistämisen. 2007 Navi DVD:n ostin Ebaystä aiemmin

Päivityksen yhteydessa paljon puhuttu "battery level" ilmestyi MMI valikkoon. Kaikki näyttää siis toimivan niinkuin pitääkin. Navia vaan odottelen nyt.

Eli ei kannata pelätä moista operaatiota, ohjeet vain olivat saksaksi.

By hpu

---

PÄIVITYS 20.6.2009:

RETROFIT: MMi Basic+ TO MMi HiGH (EASY GUiDE)
http://audiforum.us/mmi/11856-retrofit-mmi-basic-mmi-high-easy-guide.html

Back to a6retrofit website index

DISCLAIMER, TERMS OF USE: Please feel free to share, copy, mirror, link to and use any information on this site freely, it is there to hopefully help you and others. However, understand that I am no professional, not affiliated with Audi or anyone and anything posted here may and probably does contain errors and omissions, so take it with a pinch of salt and use it at your own risk. I recommend always consulting a professional, your dealer or Audi when in doubt. The content on this site is provided as is, with no guarantee of usefulness, correctness or fitness for any purpose. Any advertisements that may show up on this site are displayed by the hoster of this nice, free web space, I do not benefit from them.

This site used to be available at: www.geocities.com/a6retrofit